Näin haet kirjallisuuden käyttölupaa

Oletko järjestämässä tilaisuutta, jossa lausutaan runoja? Haluaisitko elävöittää julkaisuasi pätkällä proosaa? Kirjallisuudesta saadaan laadukasta sisältöä monenlaisiin tilaisuuksiin tai julkaisuihin. Useimpiin kirjallisuuden käyttötilanteisiin tarvitaan lupa tekijältä. Sanasto yhdistää tekijät ja käyttäjät: kirjallisuuden käyttäjä voi hankkia luvan Sanastosta yhdellä hakemuksella useampien tekijöiden osalta.

Sanasto myöntää käyttölupia kirjallisuuden julkiseen esittämiseen, tv- ja radiokäyttöön sekä tekstikatkelmien julkaisemiseen osana uusia julkaisuja, tapahtumamateriaaleja tai kortteja. Lupaa haetaan osoitteessa luvat.sanasto.fi. Selkeä hinnastomme helpottaa tapahtuman tai julkaisun suunnittelua.

Sanasto ei myönnä lupia kokonaisten teosten julkaisemiseen eikä niiden muunteluun, kuten säveltämiseen tai dramatisointiin. Tällaisesta käytöstä tulee sopia suoraan oikeudenhaltijan kanssa.

Luvan hakeminen on vaivatonta

Lupahakemuslomakkeelle täytetään kirjallisuuden käyttötilanne, luvanhakijan yhteystiedot sekä käytettävät teokset. Hakemusta täytettäessä edetään vaihe vaiheelta klikkaamalla ”seuraava”. Lopuksi järjestelmä tarjoaa täytettyjen tietojen perusteella automaattisesti luvan hakijalle sopivaa luparatkaisua sekä hinta-arviota. Lupahakemuksen lähetettyä käyttäjä saa lisätietoa lupaprosessin etenemisestä sähköpostiinsa.

 

Julkaisuluvat

Julkaisuluvalla voi käyttää yksittäisiä runoja tai tekstikatkelmia osana uutta painettua tai sähköistä julkaisua.  Luvalla voidaan mahdollistaa esimerkiksi proosakatkelman julkaisu äidinkielen oppikirjassa tai runon painaminen osaksi lastenkirjaa.

Luvan hintaan vaikuttavat painoksen suuruus tai sähköisten lisenssien määrä sekä käytettävien tekstien lukumäärä. Proosakatkelmissa myös tekstin pituus vaikuttaa luvan hintaan. Luvan myöntämisen jälkeen Sanasto lähettää luvan hakijalle kirjallisen sopimuksen ja laskuttaa käyttökorvauksen.

Sanastoon tulee säännöllisesti kysymyksiä sitaattioikeudesta sekä siitä, missä tilanteissa lupa julkaisuun tarvitaan. Juttumme sitaattioikeudesta voi lukea täältä.

Esitysluvat

Esitysluvalla voi esittää runoja tai tekstikatkelmia suorana luentana läsnä olevalle yleisölle joko live-esityksenä tai tallenteelta. Lupa on helppo ratkaisu esimerkiksi lausuntaesityksen järjestäjälle, jolloin luvan voi saada useamman tekijän osalta keskitetysti Sanastosta. Esitysluvan lisähinnalla on mahdollista painaa käytettävät runot tai tekstikatkelmat myös tilaisuuden käsiohjelmaan.

Esityslupaprosessi on kaksivaiheinen: Lupaa haetaan ennen tilaisuutta, jotta Sanasto voi varmistaa luvan myöntämisen mahdollisuuden. Esityksen tai esitysten jälkeen järjestelmään tehdään käyttöilmoitus, jossa raportoidaan toteutunut kirjallisuuden käyttö. Laskutus tapahtuu vasta käyttöilmoituksen jälkeen.

Sanaston esitysluvalla ei kateta esiintymispalkkiota, mikäli tekijä esittää teoksensa itse.

Lupaa ei tarvita kirjallisuuden esittämiseen yksityisissä tilaisuuksissa, kuten häissä, hautajaisissa ja muissa perhejuhlissa.

Radio- ja tv-luvat

Radio- ja tv-luvalla voi käyttää kirjallisuutta radiossa ja televisiossa. Luvalla on mahdollista julkaista ohjelma myös lähettäjäyrityksen verkkopalvelussa.

Postikorttilupa

Postikorttiluvalla voi painaa runoja tai tekstikatkelmia postikortteihin. Hinta määräytyy postikortin arvonlisäverottoman normaalihinnan mukaan.

Tapahtumamateriaalilupa

Tapahtumamateriaaliluvalla voi käyttää tekstikatkelmaa tai runoa osana tapahtuman painettua materiaalia, kuten teatteriesityksen käsiohjelmaa.

Kysyttävää?

Sanaston asiakaspalvelu neuvoo kaikissa lupiin liittyvissä asioissa:

[email protected], puh. +358 (0)9 5629 3300 (arkisin klo 10–15)