Luvat kirjallisuuden käyttöön Sanastosta

Kädet pitelevät avoinna olevaa kirjaa.

Oletko järjestämässä tilaisuutta, jossa lausutaan runoja? Haluaisitko elävöittää julkaisuasi pätkällä proosaa? Muistathan huomioida lupa-asiat!

Useimpiin kirjallisuuden käyttötilanteisiin tarvitaan lupa tekijältä. Kirjallisuuden käyttökorvaukset ovat tekijöille kuuluvia korvauksia heidän tekemästään työstä.

Sanasto myöntää edustamiensa tekijöiden puolesta käyttölupia kirjallisuuden julkiseen esittämiseen, tv- ja radiokäyttöön sekä tekstikatkelmien julkaisemiseen osana uusia julkaisuja, tapahtumamateriaaleja, kuolinilmoituksia tai kortteja. Lupa hankitaan Sanaston lupakaupasta. Selkeä hinnastomme helpottaa tapahtuman tai julkaisun suunnittelua.

Sanasto ei myönnä lupia kokonaisten teosten julkaisemiseen eikä niiden muunteluun, kuten säveltämiseen tai dramatisointiin. Tällaisesta käytöstä pitää sopia suoraan tekijän tai oikeudenhaltijan kanssa.

Luvan hankkiminen on vaivatonta

Lupaa hakiessa ilmoitetaan kirjallisuuden käyttöyhteys, luvanhakijan yhteystiedot sekä käytettävät teokset. Lopuksi järjestelmä tarjoaa täytettyjen tietojen perusteella automaattisesti luvan hakijalle hinta-arviota. Lupahakemuksen lähetettyä käyttäjä saa lisätietoa luvan myöntämisestä sähköpostiinsa.

Kuvakaappaus lupahakemuslomakkeelta, jolla haetaan esityslupaa.

Julkaisuluvat

Julkaisuluvalla voi käyttää yksittäisiä runoja tai tekstikatkelmia osana uutta painettua tai sähköistä julkaisua. Luvalla voidaan mahdollistaa esimerkiksi runon tai tekstikatkelman julkaisu äidinkielen oppikirjassa.

Luvan hintaan vaikuttavat painoksen suuruus tai sähköisten lisenssien määrä sekä käytettävien tekstien lukumäärä. Proosakatkelmissa myös tekstin pituus vaikuttaa luvan hintaan. Luvan myöntämisen jälkeen Sanasto lähettää luvan hakijalle kirjallisen sopimuksen ja laskuttaa käyttökorvauksen.

Sanastoon tulee säännöllisesti kysymyksiä sitaattioikeudesta sekä siitä, missä tilanteissa lupa julkaisuun tarvitaan. Juttumme sitaattioikeudesta voi lukea täältä.

Esitysluvat

Esitysluvalla voi esittää runoja tai tekstikatkelmia suorana luentana läsnä olevalle yleisölle joko live-esityksenä tai tallenteelta. Lupa on helppo ratkaisu esimerkiksi lausuntaesityksen tai vaikkapa satutunnin järjestäjälle, jolloin luvan voi saada useamman tekijän osalta keskitetysti Sanastosta. Esitysluvan lisähinnalla on mahdollista painaa käytettävät runot tai tekstikatkelmat myös tilaisuuden käsiohjelmaan.

Lupaa haetaan ennen tilaisuutta, jotta Sanasto voi varmistaa luvan myöntämisen mahdollisuuden. Esityksen tai esitysten jälkeen järjestelmään tehdään käyttöilmoitus, jossa raportoidaan toteutunut kirjallisuuden käyttö. Laskutus tapahtuu aina toteutuneen käytön mukaan.

Sanaston esitysluvalla ei kateta esiintymispalkkiota, jos tekijä esittää teoksensa itse.

Radio- ja tv-luvat

Radio- ja tv-luvalla voi käyttää kirjallisuutta radiossa ja televisiossa. Luvalla on mahdollista julkaista ohjelma myös lähettäjäyrityksen verkkopalvelussa.

Lupa tekstin käyttöön kuolinilmoituksessa

Luvalla voi julkaista runon tai tekstikatkelman kuolinilmoituksessa. Lupa kattaa 800 merkin tekstinpätkän julkaisun samassa ilmoituksessa, joka kuitenkin voidaan julkaista kahdessa eri lehdessä.

Postikorttilupa

Postikorttiluvalla voi painaa runoja tai tekstikatkelmia postikortteihin. Hinta määräytyy postikortin arvonlisäverottoman normaalihinnan mukaan.

Tapahtumamateriaalilupa

Tapahtumamateriaaliluvalla voi käyttää tekstikatkelmaa tai runoa osana tapahtuman painettua materiaalia, kuten teatteriesityksen käsiohjelmaa.

Kaipaatko lisätietoja?

Sanaston asiakaspalvelu auttaa ja neuvoo:

[email protected], puh. +358 (0)9 5629 3300 (arkisin klo 10–15)