Termit tutuksi: esitysluvat

Termit tutuksi

Termit tutuksi on juttusarja Sanaston toimintaan ja tekijänoikeuteen liittyvistä keskeisistä termeistä, joita avataan käytännön esimerkkien kautta. Ensimmäisenä esittelyssä ovat kirjallisuuden esitysluvat.

Sanasto voi myöntää puolestasi luvan teoksesi julkiseen (muuhun kuin ystävä- tai perhepiirissä tapahtuvaan) esittämiseen tietyin ehdoin. Lupia myönnetään kirjallisuuden esittämiseen läsnä olevalle yleisölle, joko live-esityksenä tai tallenteelta. Lähtökohtaisesti tilaisuus, johon kuka tahansa voi osallistua, on julkinen. Luvan hinta määräytyy tilaisuuden laajuuden ja käytettävien teosten määrän mukaan.

Emme myönnä lupia teoksen muuttamiseen toiseen taidelajiin, eli esimerkiksi romaanin dramatisointiin näytelmäksi. Tällöin on kyse teoksen teosmuodon muuttamisesta ja siihen tarvitaan lupa suoraan tekijältä.

Esityslupia hakevat yleensä erilaiset lausuntakerhot, kirjastot ja tapahtumajärjestäjät. Useimmiten lupaa pyydetään lausuntatilaisuutta varten. Moni myös soittaa Sanastoon tiedustellakseen, missä menee luvan pyytämisen raja. Lupaa ei tarvita, kun kaikki seuraavat kolme ehtoa täyttyvät:

  • teosten esittäminen ei ole yksi tilaisuuden pääasioista
  • tilaisuuteen pääsy on maksuton ja
  • tilaisuutta ei muutoinkaan järjestetä ansiotarkoituksessa.

 

Vieras voi huoletta lukea runon häissä tai opettaja luokkahuoneessa oppilailleen. Lupa kuitenkin tarvitaan esimerkiksi silloin, kun ennen teatteriesitystä luetaan pätkä tekstiä yleisölle tai kansalaisopiston kirjallisuusryhmä järjestää yleisölle suunnatun runomatinean.

Tekijänoikeuslain mahdollistama teosten siteeraaminen saattaa tulla kysymykseen myös teoksia julkisesti esitettäessä. Mikäli sitaattioikeuden edellytykset täyttyvät, saa tekijänoikeussuojan alaista sisältöä käyttää ilman tekijän lupaa ja korvauksen suorittamista. Sitaattioikeuden edellytysten täyttyminen arvioidaan aina tapauskohtaisesti, joten yleispäteviä ohjeita siihen liittyen on vaikeaa antaa. Lisätietoa siteerauksesta löydät täältä.

Kirjallisuutta käyttävälle Sanaston lupa on avuksi, koska Sanastolla on selkeä hinnasto esitystilanteisiin. Lisäksi Sanasto kerää korvauksen ja tilittää sen tekijälle. Useita teoksia käyttävät tahot saavat kätevästi kerralla luvat monien eri tekijöiden teosten esittämiseen.

Tekijäasiakkaallemme lupa-asioiden hoitaminen on huoletonta, kun Sanasto huolehtii puolestasi luvan myöntämisestä, sopimuksen laatimisesta teoksesi käytölle, maksujen keräämisestä ja tilittämisestä. Mikäli haluat neuvotella teoksesi käytöstä itse, Sanasto suosittelee, että pyydät työsi käytöstä korvauksen. Teosten ilmainen käyttö heikentää kaikkien tekijöiden mahdollisuutta saada asianmukainen korvaus työstään.

Mikäli huomaat, että teostasi on käytetty edellä kuvatulla tavalla ilman lupaasi, voit tiedustella asiasta myös jälkikäteen. Sanaston lakineuvonnan puoleen voit kääntyä aina tekijänoikeuskysymyksissä!