Termit tutuksi: kuvan osuus lainauskorvauksessa

Termit tutuksi

Termit tutuksi on juttusarja Sanaston toimintaan ja tekijänoikeuteen liittyvistä keskeisistä termeistä, joita avataan käytännön esimerkkien kautta.

Lainauskorvaus on kirjastolainaamisesta maksettava tekijänoikeuskorvaus, jonka suuruus määräytyy tekijän teosten lainauskertojen perusteella. Sanaston asiakkaat ovat kirjallisuuden tekijöitä, eli he tuottavat tekstiä joko kirjoittamalla tai kääntämällä. Miten lainauskorvaus toimii, kun kirjassa on tekstin lisäksi myös kuvitusta?

Sanasto tilittää lainauskorvaukset asiakkailleen tekstin osalta. Paljon kuvitusta sisältävien kirjojen kohdalla Sanasto on vuodesta 2010 huomioinut kuvan osuuden tekstin tekijän lainauskorvauksessa, sillä kuvituksen lainauskorvaukset (12,5 % lainauskorvausmäärärahasta) maksetaan Kopiostosta. Samoin Kopioston tilityksissä huomioidaan Sanaston maksama tekstin osuus. Näin turvataan, että kaikki tekijät saavat heille kuuluvat lainauskorvaukset. Kuvan osuus huomioidaan seuraavissa kirjastoluokissa:

  • sadut (tekstin tekijä saa Sanastosta 73 % täydestä korvauksesta),
  • kuvakirjat (tekstin tekijä saa Sanastosta 41 % täydestä korvauksesta) sekä
  • sarjakuvat (tekstin tekijä saa Sanastosta 37,7 % täydestä korvauksesta).

Kuvan osuuden huomioiminen ei vaadi Sanaston asiakkailta toimenpiteitä. Mikäli olet tuottanut teokseen sekä tekstiä että kuvitusta, saat tekstiä koskevat kirjallisuuden lainauskorvaukset Sanastosta ja kuvituksen lainauskorvaukset Kopiostosta.

Yhdestä lainasta maksettava lainauskorvaus vaihtelee teoksen tyypin ja teoksen tekijöiden määrän mukaan. Jos teoksella on vain yksi tekijä ja teos ei sisällä kuvia (kuten aikuisten romaanit tai kaunokirjallisuus), maksetaan täysi korvaus, joka vuonna 2015 oli 0,16€/laina. Kääntäjän osuus lainauskorvauksesta on puolet. Mikäli teoksella on useita tekijöitä, jakautuu korvaus tekijöiden lukumäärän mukaan tasan.

Myös musiikintekijät saavat lainauskorvausta kirjastoista lainattavista musiikkiteoksista, kuten CD-levyistä ja nuoteista. Muusikoiden korvaukset tilittää Teosto. Musiikin osuus lainauskorvausmäärärahasta on noin 6,5%. Sanaston kautta tilitetään siis valtaosa lainauskorvauksia, yli 80%.

Juttua muokattu 17.8.2016 klo 16:59:
Saamamme palautteen perusteella täsmensimme termejä kuvaamaan tarkemmin kuvan osuuden huomioimista ja lisäsimme tiedon siitä, että kuvan osuus on huomioitu lainauskorvaustilityksissä vuodesta 2010.