Termit tutuksi: lisätilitys ja täydennystilitys

Termit tutuksi

Termit tutuksi on juttusarja Sanaston toimintaan ja tekijänoikeuteen liittyvistä keskeisistä termeistä, joita avataan käytännön esimerkkien kautta.

Sanasto maksaa tekijänoikeuskorvauksia vuosittain neljässä tilityksessä. Vuoden viimeisessä tilityksessä maksetaan lainauskorvauksia ensi kertaa edeltävän vuoden lainojen perusteella. Myös kesäkuun tilityksessä maksetaan lainauskorvauksia, mutta tällöin korvauksia maksetaan täydennystilityksenä ja lisätilityksenä. Mitä nämä kaksi termiä oikein tarkoittavat?

Täydennystilitys mahdollistaa korvausten saamisen takautuvasti

Täydennystilityksiä maksetaan tyypillisesti Sanaston uusille asiakkaille. Korvauksia on mahdollista saada takautuvasti kolmelta vuodelta, eli uusi asiakas saa täydennystilityksessä hänelle aiemmin kertyneet korvaukset. Täydennystilityksiä voi saada myös, jos on esimerkiksi aikaisemmin unohtanut merkitä jonkin teoksen teosluetteloonsa tai jos jonkin teoksen tiedot ovat aiemmin olleet puutteelliset.  Korvauksia voidaan maksaa vasta, kun teokset on asianmukaisesti ilmoitettu teosluetteloon.

Lisätilityksiä maksetaan, kun korvaukset ovat vanhentuneet

Sanaston maksamat tekijänoikeuskorvaukset vanhenevat kolmen vuoden jälkeen siitä, kun korvauksia on ensimmäisen kerran tilitetty. Sanasto tekee aktiivisesti työtä sen eteen, että jokainen korvaukseen oikeutettu tekijä tavoitettaisiin tässä ajassa. On kuitenkin tekijöitä, joita emme syystä tai toisesta ole saaneet tavoitettua tai jotka eivät ole hakeneet korvauksiaan kolmen vuoden sisällä. Tästä syystä Sanastolla on vuosittain tietty määrä korvauksia, joita ei ole lunastettu kolmen vuoden sisällä. Nämä korvaukset jaetaan lisätilityksinä niille Sanaston asiakkaille, joiden teoksia on lainattu vanhenevien korvausten lainausvuonna.

Esimerkiksi kesäkuun 2023 tilityksessä maksetaan lisätilityksenä vanhenneet korvaukset eli lainauskorvaukset vuoden 2018 lainoista. Lisätilitystä maksetaan kaikille, joilla tilityksessä maksettavien korvausten yhteenlaskettu määrä ylittää Sanaston tilitysrajan eli 10 euroa.

Sanaston asiakas: päivitä tietosi tulevia tilityksiä varten

Kesäkuun tilityksessä 5.6.2023 maksetaan lisätilitystä vuoden 2018 lainoista sekä täydennystilitystä vuosien 2019–2021 lainoista.

Muista ennen syksyn tilityksiä kuitenkin tarkistaa verkkopalvelusta seuraavat asiat:

  • Yhteystiedot. Tarkista, että yhteys- ja pankkitietosi ovat ajan tasalla.
  • Veroprosentti. Tarkista, että palveluun kirjattu veroprosentti on oikea. Jos palvelussa näkyvä veroprosentti on oikea, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Jos kuitenkin haluat muuttaa veroprosenttiasi, voit lähettää verokortin Sanastoon ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen [email protected]
  • Teosluettelo. Tarkista, että teosluetteloosi on listattu kaikki teoksesi ja niiden kaikki painokset ja että teostietoihin on täydennetty myös tekijämäärä ja rooli. Sanasto voi maksaa korvauksia vain niistä teoksista, jotka on lisätty teosluetteloon. Sivuiltamme löydät ohjeen teosluettelon täydentämiseen.

Vuoden 2022 lainoista maksetaan korvauksia ensimmäisen kerran joulukuun 2023 tilityksessä. Katso loppuvuoden 2023 tilitysaikataulu ja tietojen päivittämisen määräajat täältä.

Lue myös

Termit tutuksi: Lainauskorvaus