Termit tutuksi: lisätilitys ja täydennystilitys

Termit tutuksi

Termit tutuksi on juttusarja Sanaston toimintaan ja tekijänoikeuteen liittyvistä keskeisistä termeistä, joita avataan käytännön esimerkkien kautta.

Sanasto maksaa tekijänoikeuskorvauksia vuosittain neljässä tilityksessä. Vuoden viimeisessä tilityksessä maksetaan lainauskorvauksia ensi kertaa edeltävän vuoden lainojen perusteella. Myös kesäkuun tilityksessä maksetaan lainauskorvauksia, mutta tällöin korvauksia maksetaan täydennystilityksenä ja lisätilityksenä. Mitä nämä kaksi termiä oikein tarkoittavat?

Täydennystilitys mahdollistaa korvausten saamisen takautuvasti

Täydennystilityksiä maksetaan tyypillisesti Sanaston uusille asiakkaille. Korvauksia on mahdollista saada takautuvasti kolmelta vuodelta, eli uusi asiakas saa täydennystilityksessä hänelle aiemmin kertyneet korvaukset. Täydennystilityksiä voi saada myös, jos on esimerkiksi aikaisemmin unohtanut merkitä jonkin teoksen teosluetteloonsa tai jos jonkin teoksen tiedot ovat aiemmin olleet puutteelliset.  Korvauksia voidaan maksaa vasta, kun teokset on asianmukaisesti ilmoitettu teosluetteloon.

Lisätilityksiä maksetaan, kun korvaukset ovat vanhentuneet

Sanaston maksamat tekijänoikeuskorvaukset vanhenevat kolmen vuoden jälkeen siitä, kun korvauksia on ensimmäisen kerran tilitetty. Sanasto tekee aktiivisesti työtä sen eteen, että jokainen korvaukseen oikeutettu tekijä tavoitettaisiin tässä ajassa. On kuitenkin tekijöitä, joita emme syystä tai toisesta ole saaneet tavoitettua tai jotka eivät ole hakeneet korvauksiaan kolmen vuoden sisällä. Tästä syystä Sanastolla on vuosittain tietty määrä korvauksia, joita ei ole lunastettu kolmen vuoden sisällä. Nämä korvaukset jaetaan lisätilityksinä niille Sanaston asiakkaille, joiden teoksia on lainattu vanhenevien korvausten lainausvuonna.

Esimerkiksi kesäkuun 2020 tilityksessä maksetaan lisätilityksenä vanhenneet korvaukset eli lainauskorvaukset vuoden 2015 lainoista. Alla olevassa kaaviossa näkyy esimerkkinä vuoden 2015 lainoista maksettujen lainauskorvausten kulku tilityksessä.


Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.

Lisätilitystä maksetaan kaikille, joilla tilityksessä maksettavien korvausten yhteenlaskettu määrä ylittää Sanaston tilitysrajan eli 10 euroa.

Sanaston asiakas: päivitä tietosi ajoissa kesäkuun tilitystä varten

Kesäkuun tilityksessä 1.6.2020 maksetaan lisätilitystä vuoden 2015 lainoista sekä täydennystilitystä vuosien 2016–2018 lainoista. Tilitystä varten tietojen pitää olla kunnossa oma.sanasto.fi-verkkopalvelussa viimeistään 1.5.2020. Muista tarkistaa verkkopalvelusta seuraavat asiat:

  • Yhteystiedot. Tarkista, että yhteys- ja pankkitietosi ovat ajan tasalla.
  • Veroprosentti. Tarkista, että palveluun kirjattu veroprosentti on oikea. Jos palvelussa näkyvä veroprosentti on oikea, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Jos kuitenkin haluat muuttaa veroprosenttiasi, voit lähettää verokortin Sanastoon ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen info@sanasto.fi. Huolehdithan tällöin, että uusi verokorttisi on perillä Sanastossa viimeistään 1.5.2020.
  • Teosluettelo. Tarkista, että teosluetteloosi on listattu kaikki teoksesi ja niiden kaikki painokset ja että teostietoihin on täydennetty myös tekijämäärä ja rooli. Sanasto voi maksaa korvauksia vain niistä teoksista, jotka on lisätty teosluetteloon. Sivuiltamme löydät ohjeen teosluettelon täydentämiseen.

Vuoden 2019 lainoista maksetaan korvauksia ensimmäisen kerran joulukuun 2020 tilityksessä. Tiedotamme joulukuun tilitykseen liittyvistä asioista syksyllä.

Lue myös

Termit tutuksi: Lainauskorvaus