Termit tutuksi: Oma Sanasto -verkkopalvelu

Termit tutuksi

Termit tutuksi on juttusarja Sanaston toimintaan ja tekijänoikeuteen liittyvistä keskeisistä termeistä, joita avataan käytännön esimerkkien kautta. Tällä kertaa aiheena on Sanaston asiakkaille tärkeä verkkopalvelu.

Sanaston asiakkaaksi rekisteröidytään ja oma teosluettelo ilmoitetaan Sanaston oma.sanasto.fi-verkkopalvelussa. Ensimmäisen kerran asiakkaaksi rekisteröidytään verkkopankkitunnuksilla, mikä jälkeen saat palvelusta käyttäjätunnuksen ja voit itse päättää salasanasi. Jatkossa pääset käyttämään Oma Sanasto -palvelua tuolla käyttäjätunnuksella ja salasanalla.

Oma Sanasto on se järjestelmä, jonka perusteella Sanastossa osataan yhdistää oikeat teokset ja niiden kirjoittajat tai kääntäjät. Sanasto ei saa automaattisesti tietoa tekijän uusista teoksista tai teosten uusista painoksista. Siksi asiakas vastaa siitä, että teosluettelo on ajan tasalla.

Miten täytät teosluetteloa?

Teosluettelon täydentämistä helpottaa ”Etsi teoksiasi Kansallisbibliografiasta” -toiminto. Sen avulla saat listan teoksista, jotka eivät ole teosluettelossasi ja joiden tiedoista löytyy tekijänimesi. Näin voit helposti lisätä teosluetteloon omat teoksesi.

Teosluetteloon voit lisätä kaikki sellaiset teokset, joilla on ISBN-tunnus. Koska Sanaston hallinnoimat korvaukset kohdistetaan ISBN-tunnuksen perusteella, on erittäin tärkeää, että ilmoitat kaikkien teostesi ISBN-tunnukset, myös eri painokset ja laitokset. Teosluetteloa täydentäessä sinun tulee merkitä myös roolisi kunkin teoksen tekijänä:

  • alkuperäistekijä (eli kirjan kirjoittaja)
  • käännösteoksen alkuperäistekijä (eli käännetyn kirjan alkuperäistekstin kirjoittaja)
  • kääntäjä

 

Esimerkiksi  Väinö Linnan teoksissa hän on alkuperäistekijä, ja lisäksi teosluetteloon kuuluu myös kaikki eri kielille käännetyt versiot hänen teoksistaan. Niissä hän on käännösteoksen alkuperäistekijä.

Teosluetteloon merkitään myös teoksen yhteenlaskettu kirjoittajien lukumäärä. Se on tärkeä tieto, sillä lainauskorvaukset ja muut tekijänoikeuskorvaukset jakautuvat tasan tekijöiden kesken.

Tekijöiksi lasketaan sekä alkuperäistekijät että mahdolliset kääntäjät – kaikki, jotka ovat tehneet teokseen tekstiä. Teosten toimittaja lasketaan mukaan tekijämäärään vain, mikäli hän on itse tuottanut tekstiä teokseen. Kuvittajien ja valokuvaajien lainauskorvaus maksetaan Kopioston kautta.

Pidä yhteystietosi ajan tasalla

Oma Sanasto -palvelussa hallinnoit teosluettelosi lisäksi myös muita Sanaston asiakkuuteen liittyviä asioitasi, kuten päivität yhteys- ja pankkitietojasi. Oma Sanasto -palvelusta näet myös veroprosenttisi tai tiedon sen puuttumisesta. Oma sähköpostiosoite kannattaa pitää ajan tasalla, sillä asiakaskirjeissämme tiedotamme tärkeää tietoa asiakkaille esimerkiksi tarjoamistamme koulutuksista.

Oma Sanasto -palvelua kehitetään vuoden 2017 kuluessa. Tarkoituksena on tarjota asiakkaillemme entistäkin sujuvampi verkkopalvelu, jossa voi tulevaisuudessa tarkastella laajemmin omiin tekijänoikeuskorvauksiin liittyviä tietoja, muun muassa tilityslaskelmia.

Mikäli sinulla on kysymyksiä Oma Sanasto -palvelusta tai olet esimerkiksi unohtanut käyttäjätunnuksesi, älä epäröi ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme. Autamme mielellämme!

Lisätietoa

Tarkista teosluettelosi ja päivitä tietojasi Oma Sanasto -palvelussa

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme:
[email protected], puh. +358 (0)9 5629 3300 (arkisin klo 10–15)