Termit tutuksi: tekijänoikeuskorvausten verotus

Termit tutuksi

Termit tutuksi on juttusarja Sanaston toimintaan ja tekijänoikeuteen liittyvistä keskeisistä termeistä, joita avataan käytännön esimerkkien kautta. Tällä kertaa aiheena on tekijänoikeuskorvausten verotus. 

Päivitetty 9.1.2019

Sanaston maksamat tekijänoikeuskorvaukset ovat veronalaista tuloa, ja niitä verotetaan henkilökohtaisena ansiotulona. Tekijänoikeuskorvauksia voi tulouttaa osakeyhtiölle vain siinä tapauksessa, jos tekijänoikeudet on siirretty yhtiölle. Poikkeuksena tähän on kuitenkin lainauskorvaus, joka on Suomessa säädetty tekijälle kuuluvaksi korvaukseksi, jota ei voi luovuttaa eteenpäin tekijän elinaikana. Perikunnalle maksettavia tekijänoikeuskorvauksia verotetaan pääomatulona.

Verokortti

Saamme asiakkaiden verotiedot vuosittain tammi–helmikuun vaihteessa suoraan verottajalta. Verokorttia ei siis erikseen tarvitse toimittaa Sanastoon. Ainoastaan uusien asiakkaiden, vakituisesti ulkomailla asuvien ja eläkkeellä olevien tulee toimittaa vuosittain verokortti Sanastoon. Voit tarkistaa Sanastolle toimitetun veroprosenttisi oma.sanasto.fi-palvelusta.

Sanasto ottaa vastaan sivutulo-, freelance- ja käyttökorvausverokortteja Suomessa asuvilta asiakkailtaan sekä lähdeverokortteja vakituisesti ulkomailla asuvilta asiakkailtaan. Sivutulo-, freelance- ja lähdeverokortista riittää kopio, mutta käyttökorvausverokortista tulee toimittaa alkuperäinen kappale postitse. Sivutulo-, freelance- tai lähdeverokortin voi toimittaa myös sähköisesti Sanaston asiakaspalvelun osoitteeseen info [at] sanasto.fi.

Vuoden 2019 alusta alkaen sivutulo- ja freelance-verokortit poistuivat käytöstä ja jatkossa Sanastoon voi toimittaa saman palkkatulon verokortin, joka on käytössä kaikille työnantajille ja tulon maksajille. Lisäksi Sanasto ottaa vastaan käyttökorvausverokortteja sekä lähdeverokortteja vakituisesti ulkomailla asuvilta.  Kopion verokortista voi toimittaa sähköisesti Sanaston asiakaspalvelun osoitteeseen info [at] sanasto.fi. Verokortin voi myös postittaa Sanastoon osoitteeseen Korkeavuorenkatu 30 A, 5.krs, 00130 Helsinki.

Tekijänoikeuksia perineiden henkilöiden ei tarvitse toimittaa verokorttejaan Sanastoon, mikäli he eivät itse ole kirjallisuuden tekijöitä ja saa näin Sanastosta korvauksia omien teostensa käytöstä.

Verotus toiminimen kautta

Yksityisen elinkeinonharjoittajan kohdalla tekijänoikeuskorvausten verotus voidaan kuitenkin hoitaa toiminimen kautta. Tällöin toiminimen täytyy täyttää seuraavat ehdot:

  • Toiminimen tulee olla merkitty ennakkoperintärekisteriin
  • Toiminimen päätoimialan tulee olla joko

1) kirjallisuus, kustannustoiminta, kääntäminen tai muu taiteellinen luominen
tai
2) sama kuin tekijän teosten ala.

Tällaisessa tapauksessa Sanasto ilmoittaa tekijälle maksetut korvaukset osana henkilökohtaista verotusta ja tekijä vastaa itse ennakonpidätyksen asianmukaisesta hoitamisesta. Mikäli sinulla on edellä mainitut ehdot täyttävä toiminimi, ilmoitathan asiakaspalveluumme y-tunnuksesi.

Kysyttävää?

Sanaston asiakaspalvelu neuvoo kaikissa tekijänoikeuskorvausten verotukseen liittyvissä asioissa. Ota yhteyttä: [email protected] tai +358 (0)9 5629 3300 (arkisin klo 10–15).