
Termit tutuksi on juttusarja Sanaston toimintaan ja tekijänoikeuteen liittyvistä keskeisistä termeistä, joita avataan käytännön esimerkkien kautta. Tällä kertaa aiheena on oman teosluettelon ylläpitäminen.
Sanaston asiakkaaksi rekisteröitymisen yhteydessä oma.sanasto.fi-palveluun lisätään myös teosluettelo. Sanasto ei saa automaattisesti tietoa tekijän uusista teoksista tai teosten uusista painoksista. Siksi asiakas vastaa siitä, että teosluettelo on ajan tasalla. Teosluetteloa on tarpeen päivittää, kun uusia teoksia tai niiden käännöksiä ilmestyy.
Teosluetteloon voit lisätä kaikki sellaiset teokset, joilla on ISBN-tunnus. Koska Sanaston hallinnoimat korvaukset kohdistetaan ISBN-tunnuksen perusteella, on erittäin tärkeää, että ilmoitat kaikkien teostesi ISBN-tunnukset, myös eri painokset ja laitokset.
Näin käytät Oma Sanasto -palvelua ja ilmoitat teosluettelosi:
Oma Sanasto -palveluun kirjaudut käyttäjätunnuksella ja salasanallasi. Unohtuneen salasanan pääset tarvittaessa tilaamaan sähköpostiisi kirjautumissivulta. Mikäli olet unohtanut käyttäjätunnuksesi, voit kysyä sitä Sanaston asiakaspalvelusta.
Kun olet kirjautunut sisään, näet yhteys- ja pankkitietosi sekä tiedon siitä, oletko solminut Sanasto-sopimuksen. Palvelu ohjaa sinut solmimaan sopimuksen, mikäli se on jäänyt aiemmin tekemättä.
Muut tiedot -sivulla voit ilmoittaa kaikki ne tekijänimet, joilla olet julkaissut teoksia.
Teosluettelo-sivulla ilmoitat teosluettelosi. Voit lisätä teoksen kahdella eri tavalla:
1. Klikkaa ”Lisää teos”, jolloin järjestelmä pyytää sinua ilmoittamaan teoksen ISBN-tunnuksen, nimen, tekijänimesi, roolisi tekijänä ja tekijämäärän.
2. Klikkaa ”Etsi teoksia Kansallisbibliografiasta”, jolloin järjestelmä hakee kaikki tekijänimilläsi löytyvät teokset Kansallisbibliografiasta. Haussa näkyvät myös nimikaimojen teokset. Valitse omat teoksesi ja klikkaa ”Lisää valitut”.
Kun olet lisännyt teoksia teosluetteloon, ne voivat näkyä kolmella eri välilehdellä.
- Tekijätiedot kunnossa. Näiden teosten osalta tekijäilmoitukset ovat kunnossa, eikä sinun tarvitse tehdä tietoihin muutoksia. Saat näistä teoksista mahdolliset korvaukset.
- Selvitettävät. Näiden teosten osalta on ilmoitettu eriäviä teostietoja. Vertaa omaa ilmoitustasi muiden tekijöiden ilmoituksiin. Voit joko korjata omaa ilmoitustasi, tai tarvittaessa ottaa yhteyttä Sanastoon ja teoksen muihin tekijöihin. Teoksista, joille on ilmoitettu eriäviä teostietoja ei voida maksaa korvauksia.
- Täydennettävät. Tälle listalle siirtyvät ”Etsi teoksia Kansallisbibliografiasta”-haun kautta lisätyt teokset. Näiden teosten osalta et ole ilmoittanut tekijämäärää ja -roolia. Lisää omat tietosi jokaisen teoksen kohdalle ja muista tallentaa tiedot yksitellen kunkin teoksen osalta. Täydennystä vaativista teoksista ei voida maksaa korvauksia.
Kiinnitä siis huomiota siihen, että käyt huolellisesti läpi selvitettävät ja täydennettävät osiot teosluettelostasi. Kun teosluettelosi on kunnossa, voit siirtyä Yhteenveto-sivulle, jossa näet yhteenvedon Sanastoon ilmoittamistasi tiedoista.
Mitä roolit tarkoittavat ja miten lasken tekijämäärän?
Teosluetteloa täydentäessä sinun tulee lisätä jokaisen teoksen yhteyteen roolisi teoksen tekijänä:
- alkuperäistekijä (eli kirjan kirjoittaja)
- käännösteoksen alkuperäistekijä (eli käännetyn kirjan alkuperäistekstin kirjoittaja)
- kääntäjä
Esimerkiksi Väinö Linnan teoksissa hän on alkuperäistekijä, ja lisäksi teosluetteloon kuuluvat myös kaikki eri kielille käännetyt versiot hänen teoksistaan. Niissä hän on käännösteoksen alkuperäistekijä.
Teosluetteloon merkitään myös teoksen yhteenlaskettu kirjoittajien lukumäärä. Se on tärkeä tieto, sillä lainauskorvaukset ja muut tekijänoikeuskorvaukset jakautuvat tekijöiden kesken.
Tekijöiksi lasketaan sekä alkuperäistekijät että mahdolliset kääntäjät – kaikki, jotka ovat tehneet teokseen tekstiä. Teosten toimittaja lasketaan mukaan tekijämäärään vain, mikäli hän on itse tuottanut tekstiä teokseen. Kuvittajien ja valokuvaajien lainauskorvaus maksetaan Kopioston kautta.
Teosluettelo kuntoon ennen vuoden suurinta tilitystä
Teosluettelo kannattaa päivittää ajan tasalle erityisesti syksyisin, sillä loppuvuodesta maksetaan vuoden suurin tekijänoikeuskorvausten tilitys, joka sisältää edellisvuoden kirjastolainojen perusteella maksettavat lainauskorvaukset. Korvauksia voidaan maksaa vain niistä teoksista, jotka on asianmukaisesti lisätty teosluetteloon määräpäivään mennessä.
Muista myös päivittää ajoissa yhteys- ja pankkitietosi sekä tarkistaa veroprosenttisi verkkopalvelustamme.
Jos sinulla on kysymyksiä teosluettelon täyttämiseen liittyen, älä epäröi ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme. Autamme mielellämme!