Tietoa Sanastosta

Sanasto

Sanasto on vuonna 2005 perustettu kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö. Haluamme mahdollistaa kirjalli-
suuden tekijöiden luovan työn ja tarjota käyttäjille toimivia lupia kirjallisuuden helppoon käyttöön.

Sanaston strategia 2024–2027
Sanaston säännöt
Sanaston sijoitusperiaatteet
Sanaston tilitysperiaatteet
Tietosuojakäytäntö

Palvelemme kirjallisuuden tekijöitä mm. keräämällä ja tilittämällä käyttökorvauksia, valvomalla tekijänoikeuksia ja neuvomalla tekijänoikeuskysymyksissä. Sanaston asiakkuus on tekijälle maksuton.
Lue lisää asiakkuudestamme

Kirjallisuuden käyttöluvan hankkiminen käy helposti Sanaston lupakaupasta. Sanastosta saatavalla luvalla voit esimerkiksi esittää kirjallisuutta erilaisissa tilaisuuksissa, painaa tekstikatkelmia tapahtumamateriaaleihin tai käyttää kirjallisuutta radiossa ja televisiossa.
Sanaston luvat

Vaikutamme yhteiskunnallisesti osallistumalla tekijänoikeuksista käytävään keskusteluun sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Vaikuttamistyömme tavoitteena on taata, että tekijänoikeuslainsäädäntö turvaa tekijöiden oikeuksia ja mahdollistaa luovan työn tekemisen ja sillä elämisen.

Sanasto on

Avoin
Aktiivinen
Asiantunteva

Hallinto

Sanastolla on neljä jäsenjärjestöä: Finlands svenska författareförening rf, Suomen Kirjailijaliitto ry, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry sekä Suomen tietokirjailijat ry.

Toimintaamme ohjaa kuusihenkinen hallitus, jossa jokaisella jäsenjärjestöllä on edustus. Päivittäisestä toiminnasta vastaa Sanaston henkilökunta.

Sanaston hallitus vuonna 2024:

Puheenjohtaja
Peter Sandström, kirjailija, Finlands svenska författareförening rf

Muut jäsenet

Ilmi Villacís, toiminnanjohtaja, Suomen Kirjailijaliitto ry (varajäsen kirjailija Laura Honkasalo)
Laura Kalvas, kääntäjä, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry (varajäsen kääntäjä Kaijamari Sivill)

Paula Havaste, kirjailija, Suomen Kirjailijaliitto ry (varajäsen kirjailija Virpi Hämeen-Anttila)
Rainer Oesch, professori, Suomen tietokirjailijat ry (varajäsen tietokirjailija Anne Mäntynen)
Mikko Niemelä, juristi, Suomen tietokirjailijat ry (varajäsen toiminnanjohtaja Sanna Haanpää)

Sanaston vastuualueet

Sanasto toimii kirjallisuuden jälkikäyttöön liittyvillä alueilla.

Sanasto kerää ja tilittää tekijänoikeuskorvauksia kirjallisuuden jälkikäytöstä erilaisissa tilanteissa, kuten tv- ja radiokäytöstä, kirjastolainaamisesta sekä julkisesta esittämisestä. Valvomme tekijänoikeuksien toteutumista näillä alueilla sekä neuvomme tekijänoikeuskysymyksissä.

Sanaston toimintaan eivät kuulu kustannussopimuksiin ja teosten kustantamiseen liittyvät asiat, kirjastojen kirjahankinnat tai ISBN-tunnuksen hankinta teokselle. Emme myöskään myönnä lupia teoksen muuntamiseen toiseen taiteenlajiin tai teoksen kääntämiseen. Sanaston toimialaan eivät kuulu mitkään kirjallisuuden apurahat.

Kirjallisuuden tekijäjärjestöt tarjoavat apua kirjailijoiden ja kääntäjien työskentelyyn liittyvissä asioissa, kuten kustannussopimuksiin, apurahoihin ja residensseihin liittyen.
Lue lisää tekijäjärjestöjen sivuilta:
Finlands svenska författareförening rf
Suomen Kirjailijaliitto ry
Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry
Suomen tietokirjailijat ry

Tekijöiden tavoittaminen

Sanasto etsii tekijöitä säännöllisesti

Sanasto tavoittelee aktiivisesti niitä kirjallisuuden tekijöitä, joille on odottamassa kertyneitä tekijänoikeuskorvauksia, kuten lainauskorvauksia. Käymme muun muassa säännöllisesti läpi kirjastojen lainaustilastot, ja otamme yhteyttä niihin kirjailijoihin ja kääntäjiin, joille on kertynyt lainojen perusteella merkittävästi lainauskorvausta. Pyrimme parhaamme mukaan tavoittamaan ne tekijät, joille on kertynyt lainauskorvauksia tai muita Sanaston keräämiä tekijänoikeuskorvauksia.

Lisäksi julkaisemme vuosittain listan tekijöistä, joille on kertynyt odottavia korvauksia. Lista julkaistaan tekijäjärjestöjen ja sisarjärjestöjemme käyttöön, jotta he voivat tiedottaa asiasta omille jäsenilleen ja asiakkailleen. Lista on myös avoimesti selattavissa verkossa.