Kolumni: Arvostettu

Kirjahylly ja hehkulamppuja

Olen kuullut tarinan nuoresta äidistä, joka tapasi Albert Einsteinin.

”Haluan lapsestani tulevan yhtä viisas ja kekseliäs, kuin te. Mitä minun pitäisi tehdä?”, äiti kysyi Einsteinilta.

”Lukekaa hänelle satuja”, kuului vastaus.

”Siis…minä tarkoitin, että tahdon hänestä oikein viisaan ja kekseliään”, äiti jatkoi.

”Aah! Lukekaa hänelle PALJON satuja”,  Einstein naurahti.

Minä rakastin satuja. Käperryin peiton alle ja kuuntelin isäni rauhallisesti soljuvaa ääntä. Suuri, hieman kulunut Narnian tarinat kädessään hän istui sängyn reunalla yövalon luodessa varjokuvia seinille. Se pieni tyttö, joka silloin rakastui fantasiaan, ei ole kadonnut mihinkään.

Minusta jokaisen lapsen pitäisi saada tuudittautua uneen iltasatuja kuunnellen. On tärkeää, että tuntee kirjojen merkityksen. Kirjat ovat aina olleet minulle tärkeitä. Jos sinua ei kiinnosta jokin kirja, älä turhaan mene ja tuhlaa aikaasi. Kirjaa valitessasi mieti, mitä kirja merkitsee sinulle. Mikä on sinulle tärkeää. Aina löytyy jotain. Aivan varmasti.

Kirjaa valitessasi mieti, mitä kirja merkitsee sinulle. Mikä on sinulle tärkeää. Aina löytyy jotain. Aivan varmasti.

Kaikki haluavat arvostusta. Joillain nuorilla on jokin aivan ihmeellinen käsitys siitä, miten tullaan arvostetuksi. Sitä saavuttaaksesi sinun ei tarvitse haukkua parasta ystävääsi tai huudella mitään sopimatonta yhtään kenellekään. Lue nyt edes sen verran, että sanavarastosi kasvaa muutamalla sanalla kirosanojen ja haukkumasanojen lisäksi.

Kirjallisuuden voi kuulla ihmisten puheesta. Sen, onko heillä kirjahylly kallellaan kirjoista vai ovatko he koskaan vaivautuneet edes avaamaan mitään kirjaa. Sinulla on mahdollisuus omaksua jopa 70 000 sanaa. Totta kai se herättää kunnioitusta. Lukiessa yleissivistys ja maailmankuva laajenee huomattavasti.

Kirjat eivät ole vain oppimista varten. Lukiessa syvennyt tekstiin ja sanojen merkitykseen. Silloin et ajattele mitään muuta. Sinun ei tarvitse. Vapautumisen tunne on huumaavan ihana. Arjen paino hellittää hetkeksi hartioiltasi.

Olen aina rakastanut lukea. Istuin pienenä lehtikasojen keskellä sohvalla monta tuntia. Vähän vanhempana sain pitkään toivomani Harry Potter -kirjasarjan kaikki teokset syntymäpäivälahjaksi. Toisin sanoen olin nenä kiinni kirjassa koko kesän. Muistan, kun äiti kurkisti huoneeseeni ja sanoi: ”Voisit välillä kyllä tehdä jotain muutakin.”

Mila, Sanaston TET-harjoittelija