Palvelut kirjallisuuden tekijöille

Sanasto palvelee

Keräämme tekijänoikeus-
korvauksia ja tilitämme ne tekijöille, myönnämme käyttölupia ja annamme tekijänoikeusneuvontaa.

Sanaston asiakkuussopimus

Sanaston asiakkaana saat sinulle kuuluvat lainauskorvaukset, radio- ja tv-käyttökorvaukset, esitys- ja julkaisukorvaukset sekä korvaukset valtion erikoiskirjasto Celian omakirjalainoista ja oppikirjoista. Korvauksia tilitetään neljästi vuodessa. Merkittävin on vuoden neljäs tilitys, jolloin jaetaan ensimmäisen kerran lainauskorvauksia edellisvuoden kirjastolainoista.

Tekijöiden OmaSanasto-palvelu

Asiakkaiden verkkopalvelu OmaSanastossa täydennät teosluettelosi ja voit ilmoittaa muuttuneet yhteystietosi. Palvelusta näet myös veroprosenttisi tai tiedon sen puuttumisesta.

Teosluettelo

Teosluettelon perusteella maksetaan lainauskorvauksia.

Täydennä teosluettelo
Lue lisää lainauskorvauksesta

Lainauskorvauksia saadaksesi sinun tulee lisätä teosluettelosi OmaSanastoon. Sanasto ei saa automaattisesti tietoa uusista teoksista tai painoksista, joten luettelo tulee itse pitää ajan tasalla. Asiakas vastaa myös yhteystietojen ajantasaisuudesta.

Teosluetteloon voit lisätä kaikki sellaiset teokset, joilla on ISBN-tunnus. Koska Sanaston hallinnoimat korvaukset kohdistetaan ISBN-tunnuksen perusteella, on tärkeää, että ilmoitat kaikkien teostesi ISBN-tunnukset, myös eri painokset ja laitokset. Teosluetteloa täydentäessä sinun tulee merkitä myös roolisi kunkin teoksen tekijänä.

Lainauskorvausta maksetaan teoksista, joilla on ISBN-numero ja jotka ovat fyysisinä kappaleina lainattavissa yleisissä kirjastoissa tai korkeakoulukirjastoissa Suomessa. E-kirjoista ei makseta lainauskorvausta.

Kirjallisuuden käyttöluvat

Myönnämme tekijöiden puolesta käyttölupia.

Katso lupahinnasto

Tekijällä on oikeus päättää teoksensa käytöstä. Siksi useimpiin kirjallisuuden käyttötilanteisiin tarvitaan lupa tekijältä tai hänen valtuuttamaltaan tekijänoikeusjärjestöltä, kuten Sanastolta.

Sanaston asiakkuussopimuksen solmittuasi voit ohjata Sanastoon tietyt lupapyynnöt. Laadimme sopimuksen teosten käytöstä puolestasi, laskutamme käyttäjää hinnastomme mukaisesti ja tilitämme korvaukset sinulle. Voimme myöntää puolestasi luvan seuraaviin:

  • tekstin esittäminen julkisesti (esim. runonlausunta)
  • runon tai tekstikatkelman julkaiseminen osana uutta teosta (esim. äidinkielen oppikirja)
  • tekstin painattaminen erilaisiin tapahtumamateriaaleihin tai postikorttiin
  • tekstin käyttö radiossa tai televisiossa

 

Moni kirjailija ja kääntäjä kokee helpoksi sen, että voi ohjata lupapyynnöt Sanastoon, eikä korvauksista tarvitse neuvotella itse. Jos päätät myöntää luvan itse, sovi käytöstä kirjallisesti: laajuudesta, kestosta ja hinnasta. Sanasto suosittelee pyytämään käytöstä aina korvauksen.

Sanasto ei koskaan myönnä tekijöiden puolesta lupia kokonaisten teosten kustantamiseen, kääntämiseen tai muokkaamiseen toiseen taiteenlajiin.

Mallisopimus: Kirjallisuuden verkkokäyttö

Teoksen verkkoluentaan tarvitaan lupa suoraan tekstin kirjoittajalta tai edesmenneen tekijän oikeudenhaltijalta. Teoksen käytöstä kannattaa sopia kirjallisesti. Mallisopimus on tarkoitettu tekijän ja käyttäjän väliseen sopimiseen. Sopimusta ei käsitellä tai laskuteta Sanaston kautta.

Lue lisää ja lataa mallisopimuspohja

Tekijänoikeus-
neuvonta & luvaton käyttö

Ota yhteyttä, jos havaitset luvatonta käyttöä.

Asiakkaanamme voit kääntyä lakineuvontamme puoleen tekijänoikeuskysymyksissä. Tekijöille tulee usein vastaan lupapyyntöjä, joihin Sanasto ei suoraan myönnä lupia – kuten esimerkiksi teoksen muuntamiseen toiseen taidemuotoon. Saat kuitenkin tarvittaessa neuvoja Sanastolta sopimusasioissa ja hinnoittelussa. Lisäksi voit osallistua maksuttomiin tekijänoikeuskoulutuksiimme.

Kirjallisuuden luvatonta käyttöä tulee vastaan silloin tällöin. ​Voit aina ottaa Sanastoon yhteyttä, jos huomaat, että teostasi on käytetty luvatta. Jos kysymys on tekijänoikeusloukkauksesta, korvauksista pystytään useimmiten sopimaan jälkikäteen. Sanasto avustaa sinua tässä.