Palvelut kirjailijoille ja kääntäjille

Asiakkuus

Oletko kirjailija tai kirjallisuuden kääntäjä? Sanaston asiakkuus kannattaa.

Tilitämme sinulle lainauskorvaukset

Asiakkaanamme saat sinulle kuuluvat lainauskorvaukset sekä muut sinulle kertyvät tekijänoikeuskorvaukset esimerkiksi teosten radio- ja tv-käytöstä.

Valvomme etuasi

Vaikutamme yhteiskunnallisesti ja seuraamme aktiivisesti tekijänoikeuksia koskevaa lainvalmistelua sekä kansallisesti että EU-tasolla.

Myönnämme kirjallisuuden käyttölupia

Hoidamme puolestasi kirjallisuuden käyttöluvat, kun tekstiäsi halutaan esittää julkisesti tai tekstiäsi halutaan julkaista osana oppikirjaa.

Neuvomme tekijänoikeuskysymyksissä

Saat meiltä yleistä neuvontaa tekijänoikeuksiin liittyen. Neuvomme sinua myös tilanteissa, joissa epäilet tekijänoikeusloukkausta.

Hoidat asiakkuuttasi kätevästi OmaSanastossa

Omien tietojen päivittäminen hoituu sujuvasti OmaSanastossa. OmaSanastosta näet tiedot maksetuista tilityksistä sekä tilastot, paljonko kirjojasi on lainattu kirjastoissa koko Suomessa.

Tarjoamme asiakaskirjeen ja webinaareja

Saat sähköpostiisi noin kerran kuussa asiakaskirjeen, jossa kerromme ajankohtaisista uutisista ja tulevista tilityksistä. Voit osallistua tekijänoikeuksia käsitteleviin webinaareihimme.

Sanaston asiakkuus on maksuton

Sanaston toimintakulut katetaan korvauksista vähennettävällä kulupidätyksellä. Vuonna 2023 kulupidätys oli lainauskorvauksen osalta 10,56 % ja muiden tekijänoikeuskorvausten osalta 9 %.

Näin rekisteröidyt

Rekisteröitymällä varmistat lainauskorvauksesi.

Tutustu asiakkuussopimukseen
Ohjeet OmaSanaston käyttöön

Kuka voi rekisteröityä?

Rekisteröidy OmaSanastossa

Sanaston asiakkaaksi rekisteröidytään verkkopankkitunnuksilla, jotta voimme varmistaa henkilöllisyytesi. OmaSanasto-palvelun käyttö on tietoturvallista. OmaSanastossa pääset allekirjoittamaan Sanaston asiakkuussopimuksen. Muista täyttää myös teosluettelo ja pitää se ajan tasalla. Kirjaudu OmaSanastoon.

Oletko perinyt tekijänoikeuksia?

Tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Tekijän kuoleman jälkeen tekijänoikeus siirtyy oikeudenomistajille avio-oikeutta, perintöä ja testamenttia koskevien säännösten mukaisesti. Ota yhteyttä Sanastoon, jos olet perinyt kirjallisuuden tekijänoikeuksia.

Etsimme näitä tekijöitä

Julkaisemme vuosittain listan kirjailijoista ja kääntäjistä, joille on kertynyt odottavia tekijänoikeuskorvauksia. Tekijät eivät vielä ole liittyneet Sanastoon. Jos löydät oman tai edustamasi tekijän nimen listalta, sinun kannattaa rekisteröityä Sanastoon. Selaa tekijälistaa.

Kirjallisuuden käyttöluvat

Hoidamme lupa-asiat puolestasi ja tilitämme sinulle korvaukset teosten käytöstä.

Sanaston lupakauppa

Ohjaa lupapyynnöt Sanastoon

Useisiin kirjallisuuden käyttötilanteisiin tarvitaan lupa tekijältä tai hänen valtuuttamaltaan tekijänoikeusjärjestöltä, kuten Sanastolta. Moni kokee helpoksi ohjata lupapyynnöt Sanastoon: me hoidamme laskutuksen ja tilitämme käyttökorvaukset sinulle. Voit myös aina sopia käytöstä itse. Jos päätät myöntää luvan itse, sovi käytöstä kirjallisesti: laajuudesta, kestosta ja hinnasta.

Mitä lupia Sanasto myöntää?

  • tekstin esittäminen yleisölle (esim. runonlausunta)
  • runon tai tekstikatkelman julkaiseminen osana uutta teosta (esim. äidinkielen oppikirja)
  • runon tai tekstikatkelman julkaiseminen osana kuolinilmoitusta
  • tekstin painattaminen erilaisiin tapahtumamateriaaleihin tai postikortteihin
  • tekstin käyttö radiossa tai televisiossa
  • tekstin käyttö osana näyttelyä
  • tekstin käyttö kulttuuriperintölaitoksissa (kirjastot, arkistot ja museot)

Lue lisää Sanaston lupakorvauksista.

Sanasto myöntää lupia tekijöiltä asiakkuussopimuksessa saamiensa valtuutusten sekä sopimuslisenssijärjestelmän nojalla. Tekijänoikeuslaissa määritelty sopimuslisenssijärjestelmä mahdollistaa, että tekijänoikeusjärjestö voi myöntää käyttölupia muidenkin kuin edustamiensa tekijöiden puolesta. Lue lisää sopimuslisenssistä alempana.

Mitä lupia Sanasto ei myönnä?

Sanasto ei koskaan myönnä lupia kokonaisten teosten kustantamiseen, kääntämiseen tai muokkaamiseen toiseen taiteenlajiin. Sanasto ei myönnä lupia poliittisesti sitoutuneille organisaatioille ilman tekijän erillistä suostumusta.

Sanasto myöntää verkkolupia kirjastoille. Muille käyttäjille Sanastolla ei ole toistaiseksi tarjolla lupaa tekstien verkkokäyttöön, eli luvasta tulee sopia suoraan tekijän kanssa. Teoksen verkkokäytöstä kannattaa sopia kirjallisesti. Lue lisää ja lataa mallisopimuspohja.

Mikä on sopimuslisenssijärjestelmä?

Tekijänoikeuslaissa määritelty sopimuslisenssijärjestelmä mahdollistaa, että tekijänoikeusjärjestön käyttölupa voi kattaa myös ne tekijät, joita järjestö ei asiakkuussopimuksen nojalla suoraan edusta. Sopimuslisenssijärjestelmä helpottaa käyttölupien hankkimista kirjallisuuden massakäyttötilanteissa, joissa käytettäviä teoksia on niin paljon, että yksilöllisten käyttölupien hankkiminen olisi vaivalloista tai mahdotonta.

Sopimuslisenssijärjestönä toimiminen edellyttää opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksyntää. OKM on hyväksynyt Sanaston toimimaan sopimuslisenssijärjestönä seuraavilla osa-alueilla:

  • Kirjastot, arkistot, museot (16 d §): kappaleen valmistaminen ja yleisölle välittäminen
    Sanaston sopimuslisenssialueen nojalla myöntämät käyttöluvat: Kansalliskirjaston digitointilupa ja kirjastojen verkkolupa.
  • Lähettäminen radiossa ja televisiossa (25 f §)
    Sanaston sopimuslisenssialueen nojalla myöntämä käyttölupa: Sanastolla on voimassa oleva sopimus Ylen kanssa, jonka perusteella Yle raportoi Sanastolle teosten käytöstä ja Sanasto tilittää korvaukset tekijöille.
  • Arkistoidun ohjelman uudelleen käyttäminen (25 g §:n 1 mom.): kappaleen valmistaminen ja yleisölle välittäminen
    Sanaston sopimuslisenssialueen nojalla myöntämä käyttölupa: Sanastolla on voimassa oleva sopimus Ylen kanssa arkistomateriaalin uusintavälitysoikeudesta. Sopimuksen tarkoituksena on mahdollistaa Ylen arkistojen avaaminen suurelle yleisölle sen verkkopalveluiden kautta.

Sanastoon kuulumaton tekijä voi ulkopuolisen korvausoikeudella hakea henkilökohtaista korvausta teoksensa käytön perusteella. Jos tekijä huomaa, että esimerkiksi hänen runonsa on luettu radio-ohjelmassa, tulee tekijän ilmoittaa käytöstä Sanaston asiakaspalveluun kolmen vuoden kuluessa korvausten hakemiseksi. Sanaston asiakkaaksi rekisteröityneet tekijät saavat korvaukset teostensa käytöstä automaattisesti.

Sopimuslisenssijärjestelmään kuuluu myös kielto-oikeus. Tekijällä, jota sopimuslisenssijärjestö ei edusta, on oikeus kieltää teoksensa käyttö. Lue lisää kielto-oikeudesta alempana.

Kielto-oikeus

Tekijänoikeuslaissa määritelty sopimuslisenssijärjestelmä mahdollistaa, että tekijänoikeusjärjestö voi myöntää käyttölupia muidenkin kuin edustamiensa tekijöiden puolesta.

Sopimuslisenssijärjestelmään kuuluu myös kielto-oikeus. Tekijällä, jota sopimuslisenssijärjestö ei edusta, on oikeus kieltää sopimuslisenssillä tapahtuva teoksen käyttö. Esimerkiksi Sanaston ulkopuoliset kirjallisuuden tekijät voivat kieltä teostensa käytön Ylen radio-ohjelmassa. Tässä tapauksessa tekijän tulee ilmoittaa kiellosta Sanastolle, joka puolestaan ilmoittaa kiellosta Ylelle. Myös Sanastoon rekisteröityneillä asiakkailla on asiakkuussopimukseen perustuva oikeus rajata sitä, missä tilanteissa Sanasto voi myöntää luvan heidän teostensa käyttöön.

Ota yhteyttä asiakaspalveluun, jos sinulla on tarve käyttää kielto-oikeutta.