01.12.2023 / Kirjallisuuden tekijä
Karin Erlandsson: Lukeva ihminen voi muuttaa maailmaa
Koulussa Karin Erlandsson oli huono kaikessa paitsi kirjoittamisessa. Hän vastasi "Pellellä on viisi päärynää ja kolme ystävää. Miten hänen pitäisi jakaa ne?" -tyyppisiin matematiikan arvoituksiin viiden sivun pohdinnoilla. Silloin Erlandsson ymmärsi, että kirjoittaminen oli hänen ainoa vaihtoehtonsa.
Nuori kirjoittaja alkoi opisk...
30.11.2023 / Ohjeet
Omakustannekirjailija, huomioi nämä asiat
Suomessa julkaistaan vuosittain yli 10.000 kirjanimikettä, ja kustantamoiden julkaisemat teokset ovat näistä vain osa. Moni tekijä päätyykin julkaisemaan teoksen omakustanteena. Tässä artikkelissa avaamme, mitä asioita omakustannekirjailijan on syytä ottaa huomioon.
Muista hankkia teoksellesi ISBN-tunnus
Jotta voit saada Sanaston k...
24.11.2023 / Uutiset
Sivistysvaliokunta antoi mietinnön e-lainauskorvauksesta:...
Tekijänoikeuslain muutosesityksen tavoitteena on ollut tuoda e-kirjojen ja e-äänikirjojen kirjastokäyttö lainauskorvauksen piiriin. Sanasto on kritisoinut hallituksen esitystä siitä, että osa sähköisestä käytöstä jätetään edelleen korvausten ulkopuolelle. Samaan aikaan korvausoikeus myönnetään uusille edunsaajille eli äänikir...
17.11.2023 / Uutiset
Tekijänoikeusbarometri 2023: Tekijänoikeusjärjestöt koeta...
Tässä artikkelissa käydään läpi avainlukuja vuosittain toteutettavasta Tekijänoikeusbarometristä, joka on julkaistu 16.11.2023.
Barometrin keskeiset tulokset
Vastaajista 37 % arvostaa luovan alan tekijöitä paljon ja on kiitollinen heidän tekemästään työstä. Ainoastaan kolme prosenttia kertoo, ettei arvosta luovan alan t...
07.11.2023 / Uutiset
Kirjailijat ja kääntäjät vetosivat kulttuuriministeri Mul...
Joukko kirjailijoita ja kääntäjiä vetosi tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalaan hallituksen e-lainauskorvausesitystä koskien. Vetoomuksen kirjoittanut Vilja-Tuulia Huotarinen kertoo, että alle vuorokaudessa viestin allekirjoitti yli 200 kirjallisuuden tekijää. Linkin vetoomustekstiin löydät tästä uutisesta.
Hallituksen tek...
07.11.2023 / Uutiset
Kirjailijat tenttasivat kansanedustajia Turun ja Helsingi...
Paneelikeskusteluissa esitettiin kysymyksiä esimerkiksi tekijänoikeuslain muutosesityksestä, kirjojen arvonlisäveron nostamisesta ja kirjailijan sosiaaliturvasta.
Sanasto ja Suomen Kirjailijaliitto järjestivät yhdessä Turun ja Helsingin kirjamessuilla paneelikeskustelut, joissa kansanedustajia pääsivät tenttaamaan kirjailijat. Molempi...
06.11.2023 / Ohjeet
Tekstin elämä uudessa taidelajissa – teoksen muuttaminen ...
Kirjallisuus on elävä kenttä, jossa teokset voivat jatkaa elinkaartaan vielä pitkään julkaisun jälkeen – ja toisinaan ne saavat uuden elämän myös uusissa muodoissa. Teoksen muuttamista ovat esimerkiksi tekstimuodossa olevan teoksen säveltäminen, muuttaminen elokuvaksi, näytelmäksi tai oopperaksi tai vaikkapa sovittaminen kuunnelmak...
31.10.2023 / Kirjallisuuden tekijä
Minnamari Sinisalo: Suomen kielen elävöittäjät ansaitseva...
Unkarilainen, 1200-luvulle ajoittuva Ruumissaarna (Halotti beszéd) on vanhin suomalais-ugrilaisella kielellä kirjoitettu yhtenäinen teksti. Unkarin kirjallinen historia ulottuu siis suunnilleen kuusisataa vuotta Suomea kauemmas – ja siinä riittää suomennettavaa!
Suomentaja Minnamari Sinisalo (os. Pitkänen) sanoo, että Unkari on kään...
27.10.2023 / Uutiset
Kirjallisuuden tekijöiden viesti päättäjille: ”Suojelkaa ...
Sanasto järjesti torstaina 26.10. perinteiset Kirjailijakahvit eduskunnan sivistysvaliokunnalle ja valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaostolle. Ajankohtaisen e-lainauskorvauskeskustelun lisäksi tapaamisessa käsiteltiin muun muassa Celia-korvauksia ja lainauskorvausten merkitystä kirjallisuuden tekijöille.
E-kirjojen ja e-äänikirj...