©-DAY-päivää juhlistavalla kiertueella 300 suomalaista kohtasi kirjallisuuden tekijöitä virtuaalisesti

Sanaston, Lukukeskuksen ja Suomen kirjastojen yhteistyössä järjestämä virtuaalinen kirjastokiertue kokosi lukijat ja kirjallisuuden tekijät yhteen huhtikuussa 2021. Kiertue juhlisti luovan alan tekijöiden juhlapäivä ©-DAY-tekijänoikeuspäivää, joka kokoaa yhteen kaikki tekijänoikeuksia kunnioittavat tahot. Vierailut olivat kaikille avoimia ja maksuttomia etätapahtumia.

Kirjailijatapaamisia järjestettiin 14 kappaletta, ja niissä yhteensä 15 kirjallisuuden tekijää kertoi tekijänoikeuksista sekä työskentelystään noin 300:lle kirjallisuuden ystävälle ympäri Suomen. Kiertueella mukana olivat muun muassa kirjailijat Elina Hirvonen, Juha ItkonenJohanna SinisaloKatariina VuoriMonika Fagerholm sekä suomentaja Laura Jänisniemi. Esiintyjien joukko koostui muun muassa runoilijoista, historioitsijoista ja lastenkirjailijoista.

Vierailuilla kirjailijat kertoivat teostensa synnystä ja siitä, mitä lainauskorvaus ja tekijänoikeudet heille merkitsevät. Kohtaaminen mahdollisti yleisölle ja tekijöille etenkin näin pandemia-aikana ainutlaatuisen tilaisuuden kohdata intiimistikin sekä käydä keskustelua kirjallisuuden tekemisestä Suomessa. Herkulliset yleisökysymykset osoittivat, että lukijoita pohdituttavat niin kirjojen taustat ja syntytarinat kuin kirjoittajan työn erityispiirteet ja toimintaedellytykset.

Kiitämme kiertueella vierailleita kirjailijoita oman työnsä avaamisesta ja tunteita herättävistä esityksistä. Kiitos myös Suomen kirjastoille, jotka kokosivat yleisöt ja isännöivät vierailuja ansiokkaasti näin etäaikanakin.


Mikä ©-DAY?
Vuosittain huhtikuussa vietettävä Tekijänoikeuspäivä eli ©-DAY tuo näkyville luovan työn tekijät ja heidän työnsä arvon. Lue lisää: cday.fi

Lainauskorvaus
Tiesitkö, että kirjailijat ja kääntäjät saavat lainauskorvausta, kun heidän teoksiaan lainataan kirjastoista? Voimme siis hyvällä omallatunnolla lainata teoksia, ja tekijät saavat korvauksen työstään. Lue lisää: lainauskorvaus.fi