Adressi luovan työn tekijöiden työttömyysturvasta ministerille

Papereita ja kynä

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekoselle luovutettiin tänään adressi, jossa 8500 allekirjoittajaa ja 21 taiteilijajärjestöä vaatii nopeaa korjausta taiteilijan työttömyysturvaan.

Koronakevään työttömyysaalto aktivoi luovan alan vaatimaan pikaista korjausta taiteilijoiden ja tekijöiden työttömyysturvaan.

”Koronan takia valtava joukko luovan työn tekijöistä jäi yhtä aikaa työttömäksi. Kuitenkaan he eivät välttämättä saa lainkaan työttömyyskorvausta. Syynä on tekijänoikeuskorvausten virheellinen yhteensovitus työttömyyskorvausten kanssa. Vaikka tekijänoikeuskorvaukset eivät kerrytä työttömyysturvaa, ne voivat leikata sen jopa kokonaan pois”, kertoo adressin keränneen Luovan työn tekijät ja yrittäjät – Lyhty -verkoston puheenjohtaja Ilmo Laevuo.

”Koronakevään työttömyysaalto toi räikeän epäkohdan dramaattisesti esiin. On kohtuutonta, että pienituloinen muusikko menettää työttömyyskorvauksensa ihan vaan siksi, että monen vuoden takaisen työn tuottamat Teosto- tai Gramex-korvaukset tulevat työttömyysaikana takautuvasti tilille”, sanoo Lyhdyn edunvalvontajohtaja Lauri Kaira.

Tekijänoikeuskorvausta saavat taiteilijat ovat sosiaaliturvan väliinputoajia. Tekijänoikeustulot tulevat usein pitkällä viiveellä. Ne eivät kerrytä esimerkiksi ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, mutta työttömyyskorvausta maksettaessa ne vähentävät sitä.

Luovan työn tekijät ja yrittäjät – Lyhty -verkoston aloittama adressi taiteilijoiden tasavertaisesta työttömyysturvasta keräsi muutamassa viikossa yli 8 500 allekirjoittajaa Adressit.com-palvelussa. Lisäksi 20 luovan alan järjestöä allekirjoitti aloitteen.

Lue adressi: https://www.adressit.com/luovan_tyon_tekijat_tasa-arvoiseen_asemaan_tyottomyysturvassa

Luovan työn tekijät ja yrittäjät – Lyhty on kotimainen yhteistyöverkosto, joka edistää luovan alan toimintaedellytyksiä ja toimii alan keskustelufoorumina. Sanasto on Lyhdyn jäsenjärjestö.

Lisää Lyhdystä https://lyhtyprojekti.fi tai sosiaalinen media:

Facebook: Lyhty – luovan työn tekijät ja yrittäjät
Twitter: Lyhty-profiili
Instagram: Lyhty-profiili