Eduskunnan kirjapiiri ja kirjallisuuskummit kohtasivat Pikkuparlamentissa

Eduskunnan kirjapiiri, joukko kansanedustajia ja Sanaston kirjallisuuskummit kohtasivat 3.5. eduskunnan Pikkuparlamentissa. Tilaisuudessa puheenvuoron pitäneiden kansanedustajien yhteinen viesti oli selvä: lainauskorvauksen tulee seurata kirjallisuuden uusia käyttötapoja, ja myös e-kirjoista ja e-äänikirjoista tulee maksaa lainauskorvausta.

Tilaisuudessa puheenvuoron pitivät Sanaston puheenjohtaja Peter Sandström sekä kirjailijat Vilja-Tuulia Huotarinen ja JP Koskinen. Kaikki edellä mainitut tekijät toimivat myös kirjallisuuskummeina. Tekijät kiittivät päättäjiä siitä, että lyhyessä ajassa teknologianeutraalin lainauskorvauksen suhteen on otettu merkittäviä edistysaskeleita. Joulukuussa eduskunta hyväksyi lausuman e-kirjojen ja e-äänikirjojen lainauskorvauksen puolesta ja huhtikuun kehysriihessä e-aineistojen lainauskorvausta varten myönnettiin miljoona euroa.

Tilaisuudessa kuultiin puheenvuorot myös eduskuntaryhmien edustajilta sekä opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Kansanedustajien yhteinen viesti oli selvä: lainauskorvauksen tulee seurata kirjallisuuden uusia käyttötapoja, ja myös e-kirjoista ja e-äänikirjoista tulee maksaa lainauskorvausta. Vaikka huhtikuun kehysriihessä e-aineistojen lainauskorvausta varten myönnettiin miljoona euroa, korvauksen maksamista varten tarvitaan vielä muutos tekijänoikeuslakiin.

Kansanedustaja Outi-Alanko Kahiluoto (vihr.) toimii eduskunnan kirjapiirin puheenjohtajana. Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Sanasto sai tilaisuudessa kiitosta pitkäjänteisestä vaikuttamistyöstä ja kirjallisuuskummeja kiitettiin siitä, että kummitoiminta on tuonut päättäjät ja kirjallisuuden tekijät lähemmäs toisiaan.

Kiitämme kirjapiirin puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluotoa tilaisuuden järjestämisestä. Kiitos myös edustajille Eeva-Johanna Eloranta, Aino-Kaisa Pekonen, Mikko Kinnunen, Saara Hyrkkö, Sari Multala, Mikko Ollikainen, Ritva Elomaa ja Sari Essayah sekä valtiosihteeri Tuomo Puumala hyvistä puheenvuoroista. Oli ilo kuulla, kuinka yksimielisiä läsnäolijat olivat teknologianeutraalin lainauskorvauksen puolesta!

Kirjallisuuskummitoiminta on osa Sanaston vaikuttamistyötä, jonka tavoitteena on saada e-kirjat ja e-äänikirjat lainauskorvauksen piiriin. Lisätietoja ja ajankohtaisia kuulumisia Sanaston vaikuttamistyöhön liittyen löydät myös Kirjasta korvaus -kampanjasivulta.


Lisätietoja:
Amanda Stavén
Viestintäsuunnittelija
+358 50 468 6405
[email protected]