Ensimmäinen Sanasto-palkinto myönnetty kirjailija Kirsi Kunnakselle

Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto on myöntänyt ensimmäisen nimikkopalkintonsa kirjailija Kirsi Kunnakselle. Palkinto myönnettiin tunnustuksena Kunnaksen merkittävästä panoksesta kirjailijoiden tekijänoikeuksien edistämiseksi. Tunnustus jaettiin eilen yhdistyksen 10-vuotisjuhlassa Helsingissä.

– Kirsi Kunnaksen rakastettuja tekstejä on käytetty pitkään ja runsaasti hyvin moninaisissa yhteyksissä, ja hän on aina ollut tarkka siitä, että tekijänoikeuksia tulee kunnioittaa. Tämä tarkoittaa, että kirjailijalle kuuluu korvaus luomiensa tekstien käytöstä, toteaa palkintoraatia johtanut Sanaston puheenjohtaja, kirjailija Virpi Hämeen-Anttila.  – Tekijänoikeus suojaa tekijän tärkeintä omaisuutta: hänen luomistyönsä tuloksia ja siten myös oikeutta ansaita niillä elantonsa. Siksi Kirsi Kunnas on erinomainen esimerkki siitä, että tekijänoikeuksien kunnioittaminen mahdollistaa tekijän keskittymisen työhönsä eli uuden luomiseen.

– Kirjailijan, kuten muidenkin tekijöiden, roolia voisi verrata alkutuottajaan. Tuntuu, että tekijänoikeuksien merkitystä ei täysin ymmärretä, vaikka ne ovat kirjailijoille elintärkeitä. Kiitän lämpimästi asianosaisia tästä palkinnosta, Kunnas toteaa.

Sanasto-palkinnolla halutaan nostaa esiin tekijänoikeuksien merkitystä kirjallisuuden tekijöille. Kirjallisuuden alalla tekijänoikeudet ovat erityisen tärkeitä siksi, että monelle kirjallisuuden tekijälle tekijänoikeuskorvaukset ovat ainoaa varsinaista tuloa. Palkinto on arvoltaan 10.000 euroa.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Virpi Hämeen-Anttila, Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto, p. 040 5367101