Heinäluoma ja Hirvisaari: Kirjallisen kulttuurin elinvoimaa on tuettava

Suomessa lainataan enemmän kirjoja kuin muissa Pohjoismaissa, mutta kirjastolainoista maksettavat lainauskorvaukset kirjailijoille ovat huomattavasti pienempiä. Lainauskorvausten nostamisesta pohjoismaiselle tasolle on tehtävä monivuotinen ohjelma, esittävät puhemies Eero Heinäluoma ja kirjailija Laila Hirvisaari Kirjan ja ruusun päivän kirjoituksessaan Helsingin Sanomissa 23.4.2014.

On oikeudenmukaista ja kulttuurimme kannalta välttämätöntä, että kirjallisuuden tekeminen kannattaa. Tässä keskeinen rooli on tekijänoikeuksilla. Kirjailijoiden toimeentulo on niiden varassa.

– Kansakuntamme sivistys perustuu kotimaiseen kirjallisuuteen, ja se on monipuolisempaa kuin koskaan aiemmin. Suomen kaltaisella pienellä kielialueella myös laadukas käännöskirjallisuus on tärkeää, Heinäluoma ja Hirvisaari kirjoittavat.

Suomalainen kirjallisuus on teemana syksyllä Frankfurtin kirjamessuilla, maailman suurimmassa kirjallisuustapahtumassa. Kotimaassa vietetään puolestaan ensi vuonna kirjan vuotta. Nyt on erinomainen aika kiinnittää huomiota lainauskorvausmäärärahan korottamiseen muiden pohjoismaiden tasolle.

– On yhteinen tehtävämme huolehtia siitä, että kirjallinen kulttuurimme säilyy elinvoimaisena ja monimuotoisena myös tulevaisuudessa, Heinäluoma ja Hirvisaari kirjoittavat.

Sanaston Kirja elää -kampanja lainauskorvausten korottamiseksi on ollut käynnissä vuodesta 2011.