Huhtikuussa juhlitaan luovan työn tekijöitä

Uudistunut tekijänoikeuspäivä eli ©-DAY 25.4.2020 kokoaa vihreän värin eri sävyjen alle kaikki tekijänoikeuksia kunnioittavat tahot. Tekijänoikeuspäivän kunniaksi Sanasto järjestää kirjallisuuden tekijöiden vierailuja kirjastoihin ympäri maata.

©-DAY eli uudistunut tekijänoikeuspäivä tuo näkyville luovan työn tekijät ja luovan työn arvon. Tekijänoikeuspäivää vietetään lauantaina 25.4.2020, ja kampanja näkyy ja kuuluu koko huhtikuun ajan. Muun muassa kirjastoissa, lehdissä, radioissa, teattereissa ja konserttisaleissa näkyvä vihreä väri kuvaa sitoutumista tekijöiden ja heidän oikeuksiensa kannalta vastuulliseen toimintatapaan nyt ja tulevaisuudessa. Vihreä tekee vastuullisesta sisällöstä kuluttajille helposti tunnistettavaa: saa mennä!

Kaupallisia radiokanavia edustava RadioMedia liittyi kampanjaan 35-juhlavuoden vastuullisuustekonaan, ja huhtikuussa voi havaita radiokanavilta ympäri Suomen, miltä vihreä kuulostaa.

”Meille kaupallisessa radiossa on tärkeää sitoutua tekijöiden ja esittäjien kannalta kestävään toimintatapaan – siksi on keskeistä olla mukana tässä kampanjassa. Vastuullisuus on myös radion kuuntelijoille tänä päivänä merkityksellistä: luovan työn tuotoksia halutaan kuluttaa reilusti ja vastuullisesti niin kuin muitakin tuotteita,” kertoo RadioMedian toimitusjohtaja Stefan Möller.

Tekijöiden oikeuksia juhlistavaan kampanjaan on lähtenyt mukaan myös KULTA ry:n kautta kulttuuritoimijoita ympäri Suomen. Vihreäksi itsensä värittävät kulttuuritalot aina Lapista itärajalle: mukana ovat esimerkiksi Mikkelin teatteri, Martinus-Sali Vantaalla ja Doo-Bop-jazzklubi Vaasassa.

Kirjailijoita ja kääntäjiä juhlitaan kirjastoissa

Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto järjestää huhtikuun aikana kirjallisuuden tekijätapaamisia kirjastoissa 15 paikkakunnalla ympäri Suomen. Kirjailijat ja kääntäjät saavat lainauskorvausta joka kerta, kun heidän teoksiaan lainataan kirjastoista – voimme siis hyvällä omallatunnolla lainata teoksia kirjastosta, ja tekijät saavat korvauksen työstään. Kirjastovierailut toteutetaan yhteistyössä Lukukeskuksen kanssa

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK puolestaan vie koululaisia elokuvanäytäntöihin ja yhdistää laillisetpalvelut.fi -palvelunsa osaksi kampanjaa. Myös Suomen elokuvasäätiö on liittynyt kampanjan kumppaniksi.

Kiirehdi mukaan!

Olitte sitten julkinen organisaatio, media, taidelaitos, teatteri, start-up, alustatalouden yritys – tervetuloa mukaan ©-DAYn kumppaniksi. Mukaan voi ilmoittautua helmikuun puoleenväliin asti.

Kumppanina pääset julistamaan asiakkaillesi ja henkilöstöllesi sitoutumista vastuulliseen toimintatapaan. ©-DAY tarkoittaa, että juuri sinun palveluusi, sisältöösi tai tilaasi on tekijöiden kannalta ok mennä. Se symboloi helposti sitä, että toiminta on kestävällä ja vastuullisella pohjalla.

Tiedustelut: Viestintä- ja markkinointipäällikkö Maija Lielahti, [email protected], 044 291 8610 tai Sari Siikasalmi, [email protected], 050 352 1073

©-DAYn mahdollistaa Tekijänoikeusakatemia ry, johon kuuluvat Teosto, Kopiosto, Gramex, Kuvasto, Sanasto ja APFI opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Käytännön koordinaatiosta vastaavat Kreab ja Helsinki 14 yhdessä mukaan lähtevien julkisten ja yksityisten kumppanien kanssa.