Huolehdi kirjallisuuden tekijänoikeuksista verkossa

Kuvassa kannettava tietokone ja näytöllä tekstiä.

Kirjastot on suljettu ja valtaosa kevään kirjailijavierailuista peruttu. Moni taho haluaa nyt tuoda kirjallisuutta esiin yleisölle lukemalla kirjoja ääneen verkkolähetyksissä tai videoilla.

On tärkeä huolehtia, että tekijänoikeudet toteutuvat myös poikkeusoloissa ja teosten tekijät saavat kohtuullisen korvauksen teostensa erilaisista hyödyntämistavoista. Tämä on erityisen tärkeää pitää mielessä nyt, kun monen luovan työn tekijän tulot heikkenevät poikkeustilanteesta johtuen.

Milloin tarvitsen luvan?

Perusperiaate on, että kirjallisuuden julkiseen esittämiseen tarvitaan lupa – tapahtui esittäminen sitten yleisölle paikan päällä tai verkkolähetyksessä tai videotallenteelta.

Yksityiseen käyttöön ei tarvita lupaa: omalle perheelle voi pitää satuhetken verkon välityksellä suljetussa ryhmässä samaan tapaan kuin lukisi satuja kotona. Laajemmalle joukolle esittämiseen tarvitaan tekstin tekijän lupa.

Lupaa ei tarvita, jos tekijänoikeus on rauennut esitettävän teoksen osalta. Tekstiä saa myös sitaattioikeuden nojalla siteerata tietyin ehdoin. Lue lisää kirjallisuuden tekijänoikeudesta.

Mitä apua saan Sanastosta?

Sanasto neuvoo sekä kirjallisuuden tekijöitä että käyttäjiä lupakysymyksissä. Poikkeustilanteen johdosta asiakaspalvelussamme on paikoin ruuhkaa, mutta vastaamme heti kun mahdollista.

Sanaston lupakauppa tarjoaa erilaisia kirjallisuuden käyttölupia, mutta ei valitettavasti lupaa verkkokäyttöön. Tekstien verkkokäyttöön on siis kysyttävä lupa suoraan tekstin tekijältä tai hänen oikeudenomistajaltaan. Yhdistämme tarvittaessa luvan tarvitsijat ja tekstin tekijät.

Mitä kirjailijan pitää huomioida verkkolupaa myöntäessään?

Tällä hetkellä monilta kirjailijoilta tiedustellaan, saako teostasi lukea verkkolähetyksessä tai videolla. Verkkoluentaan tarvitaan tekijän lupa. Suosittelemme, että lupaa myöntäessä sovitaan kirjallisesti käytön laajuudesta sekä korvauksesta.

Ennen luvan myöntämistä muistutamme myös huomioimaan omassa kustannussopimuksessa sovitut seikat. Teoksen verkkoluenta voi joissain tilanteissa vastata äänikirjatoteutusta. Varmista, onko verkkokäyttö ristiriidassa kustannussopimuksesi kanssa.

Suosittelemme kirjallisuuden tekijöitä aina pyytämään korvauksen teostensa hyödyntämisestä. Korvauksen pyytämistä kannattaa aina harkita, ja vähintäänkin miettiä, miksi ja mille toimijalle antaa työtään käyttöön ilmaiseksi. Asiallisen korvauksen pyytäminen on palvelus kaikkia kirjallisuuden tekijöitä kohtaan.

Kirjastoille kehitetään pikaisesti kirjallisuuden verkkolupaa

Sanasto kehittää parhaillaan pikaisesti kirjastoille suunnattua poikkeusajan verkkokäyttölupaa. Lupa mahdollistaisi tekstien lukemisen yleisölle verkossa aikana, jolloin kirjastojen normaali toiminta on suljettu. Teemme asiassa yhteistyötä Yleisten kirjastojen konsortion sekä Kirjastojen valtakunnallisen kehittämistehtävän kanssa.

Lupa kattaisi muun muassa romaanikatkelmien, runojen, novellien ja satujen esittämisen kirjastojen verkkolähetyksissä ja videotallenteina. Tekstien tekijät saisivat verkkokäytöstä korvaukset Sanaston kautta. Toiveissa on, että lupa saataisiin käyttöön lähiviikkoina. Tiedotamme luparatkaisusta myöhemmin lisää.

Päivitys juttuun 18.5.
Kirjastojen kanssa on sovittu poikkeusajan verkkoluvasta 22.4.2020
:
Kirjastojen lukutuokiot ilahduttavat nyt verkossa