Kirjallisuuskummitoiminta laajeni jo ensimmäisten toimintakuukausien aikana

Sanaston puheenjohtaja Peter Sandström puhumassa kirjallisuuskummitoiminnan lanseeraustilaisuudessa Oodissa 27.10.2021

Sanasto lanseerasi lokakuussa 2021 yhdessä sivistysvaliokunnan kanssa kirjallisuuskummitoiminnan eduskunnalle. Toiminnan tarkoituksena on tuoda yhteen kirjailijoita, kääntäjiä ja päättäjiä keskustelemaan ajankohtaisista kirja-alan aiheista sekä toimimaan linkkinä kirjallisuuden ja politiikan välillä.

Pyyntö Sanastolle eduskunnan kirjallisuuskummeista tuli alun perin sivistysvaliokunnalta. Sanasto, kirjallisuuden tekijät ja eduskunnan sivistysvaliokunta sekä valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaosto ovat jo useamman vuoden ajan kokoontuneet vuotuisille kirjailijakahveille. Kirjallisuuskummitoiminnan säännöllisten kohtaamisten avulla voidaan entisestään lisätä päättäjien tietoisuutta kirjallisuuden tekijöiden ammatista ja kirja-alan ajankohtaisista aiheista.

Sanasto osoitti alkuun kirjallisuuskummit eduskunnan puhemiehistölle, osalle ministereistä, eduskuntaryhmien puheenjohtajille, sivistysvaliokunnan sekä sivistys- ja tiedejaoston jäsenille. Kirjallisuuskummitoiminta on kuitenkin alusta asti ollut avointa kaikille toiminnasta kiinnostuneille päättäjille, ja toiminta myös laajeni pian kirjallisuuskummien lanseeraamisen jälkeen.

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko kertoo, että kirjallisuuskummitoiminnasta on tullut pelkkää myönteistä palautetta.

Kirjallisuuskummitoiminnan hyvä puoli on se, että yhteistyö on systemaattisempaa ja joskus jopa helpompaa, kun on nimetty henkilö, johon voi suoraan olla yhteydessä. On todella hienoa, että toiminta laajenee, sillä ”lisäkummit” ovat todella toivottuja”, Risikko kommentoi. Risikon kirjallisuuskummina toimii kirjailija Sofi Oksanen.

Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton puheenjohtaja Sirpa Alkunen ottamassa valokuvaa sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikosta (keskellä) kirjallisuuskummeina toimivien kirjailija Sofi Oksasen (vas.) ja suomentaja Laura Jänisniemen (oik.) vierellä.

Toiminta lanseerattiin lokakuussa 2021 keskustakirjasto Oodissa, ja tuolloin osa päättäjistä pääsi tapaamaan kirjallisuuskumminsa ensimmäistä kertaa. Kirjallisuuskummitoiminta on ryhmämuotoista, ja yksi kirjallisuuden tekijä toimii kummina noin 3–4 kansanedustajalle. Kirjallisuuskummit aloittivat päättäjätapaamiset syksyllä 2021.

Olen oppinut valtavasti poliittisen päätöksenteon aikatauluista. Se auttaa ymmärtämään sitä, miten asioitamme päätetään. On myös hyvä ymmärtää se, että aivan kuten poliittisen päätöksenteon kiemurat ovat usein meille kirjailijoille etäisiä ja hämäriä asioita, myös kirjailijan ammatti voi olla etäinen ja hämärä asia poliitikoille. Omat kummitettavani ovat tosin hyvin perillä kirja-alasta ja kuten myös itsekin, tuntevat huolta alan tilanteesta”, kertoo kirjailija Sofi Oksanen. Oksanen toimii Paula Risikon lisäksi kirjallisuuskummina pääministeri Sanna Marinille sekä eduskunnan puhemies Anu Vehviläiselle.

Lokakuussa kirjallisuuskummeina aloittivat myös Marko Hautala, Paula Havaste, Vilja-Tuulia Huotarinen, Virpi Hämeen-Anttila, Juha Itkonen, Laura Jänisniemi, Jari Järvelä, Heikki Karjalainen, Riina Katajavuori, JP Koskinen, Tiina Raevaara, Peter Sandström, Philip Teir ja Katariina Vuori.

Kummitoiminta herätti välittömästi kiinnostusta

Kirjallisuuskummitoiminta otettiin eduskunnassa ilolla vastaan, ja heti lanseeraustilaisuuden jälkeen Sanasto sai useammalta kansanedustajalta ja ministeriltä yhteydenoton, jossa esitettiin toive päästä toimintaan mukaan.

Tähän toiveeseen pystyttiin vastaamaan kutsumalla mukaan lisää kirjallisuuden tekijöitä ja vielä ennen joulua kirjallisuuskummien riveihin liittyivät Anja Snellman, Maaret Kallio ja Karo Hämäläinen.

Toimintaa suunnitellessa emme osanneet odottaa, että kirjallisuuskummeja tarvittaisiin heti useampi lisää. On ollut ilo huomata, että eduskunnassa toiminta on otettu näin ilolla vastaan, ja että päättäjät ovat rohkeasti ottaneet meihin yhteyttä. Kirjallisuuskummien avulla edustajien tiedot koko kirja-alasta vahvistuvat varmasti”, sanoo Sanaston toiminnanjohtaja Anne Salomaa.

Kirjallisuuskummitapaamisissa keskustellaan ajankohtaisista aiheista

Ensimmäisen toimintasyksyn aikana kirjallisuuskummitapaamisissa kirjallisuuden tekijät ovat avanneet päättäjille sitä, mitä kirjailijan tai kääntäjän työ Suomessa on. Keskusteluissa ovat erityisesti nousseet esiin e-aineistojen lainauskorvausten puute, lainauskorvausten pohjoismaisesta tasosta jääminen sekä vireillä oleva tekijänoikeuslain muutosesitys. Keskustelua on käyty myös luovan työn tekijöiden sosiaaliturvasta.

Syyskauden päätteeksi eduskunta hyväksyi lausuman e-kirjojen ja e-äänikirjojen lainauskorvauksen puolesta:

”Eduskunta edellyttää, että lainauskorvausmäärärahan tasoa korotetaan vastaamaan pohjoismaista korvaustasoa ja että e-kirjojen ja e-äänikirjojen lainaaminen saatetaan mahdollisimman pian lainauskorvauksen piiriin e-aineistojen kaupallisen markkinan toimintaa vaarantamatta.”

Kevään 2022 aikana kirjallisuuskummitapaamisissa tullaan pitämään esillä sitä, että opetus- ja kulttuuriministeriön tulee tehdä pikaisesti tarvittava lakimuutos, jotta e-kirjoista ja e-äänikirjoista voidaan maksaa jatkossa lainauskorvausta. Sanasto odottaa, että tähän tarvittava rahoitus hoidetaan lakimuutoksen yhteydessä annettavalla lisätalousarviolla.

Kirjallisuuskummitoimintaa laajennetaan mielellään edelleen. Mukaan ovat tervetulleita kaikki toiminnasta kiinnostuneet ministerit ja kansanedustajat.



Lisätiedot & yhteydenotot

Amanda Stavén
Viestintäsuunnittelija
+358 504686405
[email protected]