Kuntien yhteinen E-kirjasto avataan huhtikuussa

Kuvituskuva lukulaitteesta

E-kirjastoa pääsevät käyttämään E-kirjastoon liittyneiden kuntien asukkaat. Kirjallisuuden tekijöille e-lainoista maksetaan e-lainauskorvausta. Kuntien yhteinen E-kirjasto avautuu 29.4.2024.

Kuntien yhteistä E-kirjastoa lähdettiin rakentamaan yleisten kirjastojen toiveesta. Yhteisen E-kirjaston myötä Suomessa asuvien mahdollisuus käyttää kirjastojen digitaalisia sisältöjä tasa-arvoistuu, sillä aiemmin kirjastojen e-aineistojen saatavuus on vaihdellut eri kuntien välillä. Kuntien yhteiseen E-kirjastoon on liittynyt mukaan jo yli 200 kuntaa, ja palvelun piirissä tulee ensimmäisessä vaiheessa olemaan noin 85 % Suomessa asuvista. Palvelun tuottavat Kansalliskirjasto ja yleiset kirjastot yhteistyössä. Alkuvaiheessa E-kirjasto on mobiilisovellus.

”Tavoitteena on käyttää julkisia varoja järkevästi niin, että kokoelma on monipuolinen ja sitä käytetään paljon. Asiakkaiden täytyy voida löytää aina jotakin luettavaa tai kuunneltavaa, mutta se ei haittaa, että suosituimpia nimekkeitä joutuu jonottamaan. E-kirjasto ei kilpaile kaupallisten lukuaikapalveluiden kanssa, sillä niissä kaikki aineisto on koko ajan tilaajan käytössä”, kertoo E-kirjaston tietoasiantuntija Anna Tuomikoski.

Sanastossa ollaan tyytyväisiä siihen, että eduskunta hyväksyi joulukuussa 2023 hallituksen tekijänoikeuslakia koskevan muutosesityksen, jossa esitettiin maksettavaksi korvausta e-kirjojen ja e-äänikirjojen kirjastokäytöstä. Sanasto maksoi viime joulukuussa e-lainauskorvausta ensimmäisen kerran opetus- ja kulttuuriministeriön erillispäätöksellä. Eduskunnan päätös vakiinnutti e-lainauskorvauksen osaksi lainauskorvausjärjestelmää. 

”On hienoa, että kirjastot pystyvät laajentamaan palveluitaan ja tarjoamaan aineistoja myös sähköisessä muodossa. Samalla tietenkin tekijöiden tuloista täytyy huolehtia. Kirjallisuuden tekijät odottivat monta vuotta eduskunnan päätöstä e-lainauskorvauksen suhteen, joka onneksi viime joulukuussa saatiin”, kommentoi Sanaston puheenjohtaja Peter Sandström

Sanaston asiakkaiden tulee huolehtia oman teosluettelon täydentämisestä 

E-lainauskorvaus maksetaan samassa tilityksessä fyysisten aineistojen lainauskorvauksen kanssa. Sanaston asiakkaiden tulee lisätä omalle teosluettelolle kaikkien omien teosten kaikki eri versiot, koska saman teoksen eri versioilla on eri ISBN-numero. Lainauskorvaukset kohdistetaan oikeille teoksille niiden ISBN-numeron perusteella. 

Sanaston asiakkaiden ei tarvitse tietää, onko heidän e-kirjojaan tai e-äänikirjojaan kirjastojen aineistoissa. Jos oma sähköinen teos on kirjastojen kautta saatavilla ja teosta lainataan, siitä maksetaan lainamäärien mukaisesti e-lainauskorvausta. E-lainauskorvauksen piirissä eivät ole nk. verkkokirjahyllyjen aineistot. Verkkokirjahyllyjä käytetään erityisesti korkeakoulukirjastoissa. Aiheesta voit lukea lisää tästä artikkelistamme. 

E-kirjastoa käsittelevä webinaari luvassa kirjallisuuden tekijöille 

Sanasto ja E-kirjasto järjestävät yhdessä kirjallisuuden tekijöille suunnatun webinaarin vielä tämän kuun aikana. Webinaarissa käydään läpi, mikä E-kirjasto on, miten sinne hankintaan aineistoa ja minkälainen on E-kirjaston liiketoimintamalli. Samalla otetaan katsaus myös tekijöiden saamiin korvauksiin. 

Kirjailijoille ja kääntäjille suunnattu webinaari järjestetään 29.4. klo 15–16 ja siihen osallistuminen on maksutonta. Kaikille ilmoittautuneille lähetetään webinaarin jälkitallenne. Ilmoittautuminen sulkeutuu 29.4. klo 10. 

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.