Kustantaja, kerro tekijöille lainauskorvauksesta

Lainauskorvaus on kirjastolainaamisesta maksettava tekijänoikeuskorvaus, jonka Sanasto tilittää kirjailijoille ja kääntäjille. Korvausta maksetaan kaikille, jotka ovat tehneet tekstiä teokseen, joka on lainattavissa kirjastoista.

Sanasto edustaa jo yli 16 000:ta kirjallisuuden tekijää. Emme kuitenkaan ole vielä tavoittaneet kaikkia korvauksiin oikeutettuja tekijöitä.

Kerro tekijöille Sanastosta

Olemme huomanneet, että kollegan suositus on yleisin tapa, jolla tekijät kuulevat Sanastosta ja lainauskorvauksesta. Olisikin hienoa, että entistä useampi tekijä kuulisi asiasta myös kustantajaltaan kirjan julkaisemisen yhteydessä. Tällä tavoin tekijä voisi liittyä Sanastoon ajoissa eivätkä hänelle kertyvät korvaukset ehtisi vanhentua. Tekijänoikeuskorvauksia voi saada Sanastosta takautuvasti kolmelta vuodelta, mutta sen jälkeen ne vanhenevat.

Kuka voi saada lainauskorvausta?

Korvausta maksetaan kaikille tekijöille, jotka ovat kirjoittaneet tekstiä teokseen, joka on lainattavissa kirjastoista. Korvausta saavat esimerkiksi kaunokirjailijat, kääntäjät, tietokirjailijat ja oppikirjailijat. Myös ryhmässä kirjoitetusta teoksesta kertyy korvausta kaikille sen kirjoittajille ja kääntäjille. Lainakohtainen korvaus jaetaan kaikkien teoksen tekijöiden kesken. Sanastoon voi rekisteröityä siis kuka tahansa, jonka tekstiä on ISBN-tunnuksella varustetussa teoksessa.

Kuvantekijät ovat myös oikeutettuja lainauskorvaukseen. He saavat korvauksensa Kopiostosta.

Miten tekijä saa lainauskorvauksensa?

Saadakseen lainauskorvaukset tekijän on rekisteröidyttävä Sanaston asiakkaaksi ja kirjattava sekä asiakas- että teostietonsa OmaSanasto-verkkopalveluun. Sanaston asiakkuus on maksuton. Asiakkaaksi rekisteröidytään verkkopankkitunnuksilla osoitteessa oma.sanasto.fi.

Paljonko korvausta maksetaan?

Lainakohtaisen korvauksen määrä vaihtelee vuosittain – vuoden 2021 lainoista korvausta maksettiin kirjailijalle 31 senttiä per laina ja kääntäjälle 15,5 senttiä per laina.

Vuoden 2022 lainoista kertyneitä korvauksia tilitetään 4.12.2023. Tilitykseen ehtii mukaan, jos rekisteröityy Sanastoon ja ilmoittaa teoksensa sekä tilinumeronsa ja ennakonpidätysprosenttinsa 3.11. mennessä.

Lisätietoa ja materiaaleja Sanastosta

Tietoa lainauskorvauksesta on kattavasti verkkosivuillamme: sanasto.fi/lainauskorvaus.

Jos haluat kustantamoonne Sanaston esitteitä jaettavaksi, ota yhteyttä Sanaston viestinnän asiantuntijaan Anni Kukkaan: [email protected].

Asiakaspalvelumme ja henkilöstömme auttavat mielellään myös muissa mahdollisissa kysymyksissänne.