Sanastolla on neljä jäsenjärjestöä, jotka ovat olleet myös perustamassa Sanastoa. Uudessa juttusarjassa esittelemme kattavasti Sanaston jäsenjärjestöt ja kysymme heidän kuulumisiaan. Ensimmäisenä esittelyssä on Suomen tietokirjailijat ry, ja kysymyksiin vastaa viestintäpäällikkö Anne Rutanen, joka on paiskinut faktahommissa viisi ja puoli vuotta.
Mitä toimistonne arkeen kuuluu?
Hyvää kuuluu! Päivät ovat harvoin samanlaisia. Henkilökunnalla on paljon erilaisia edunvalvonta- ja kirja-alan luottamustehtäviä. Järjestämme myös erilaisia koulutuksia ja tapahtumia – tänä keväänä vietämme esimerkiksi yhdistyksen 35-vuotisjuhlia. Vastaamme lisäksi paljon jäsenten erilaisiin kysymyksiin. Tällä hetkellä jäseniämme kiinnostaa erityisesti kevään apurahahaku.
Mitä palveluita Suomen tietokirjailijat tarjoaa?
Yhdistys tarjoaa jäsenilleen tietokirjailijan työhön liittyviä lakimiespalveluja, kuten neuvontaa kustannussopimusasioissa. Neuvontaa saavat myös esikoistietokirjailijat ja muut, joiden tuotanto ei vielä riitä jäsenyyteen. Apurahoista matka-, laite- ja koulutusapurahat ovat tarkoitettu vain jäsenillemme, mutta työskentelyapurahoja voivat hakea kaikki halukkaat. Lisäksi yhdistys tarjoaa jäsenilleen monipuolisesti koulutusta, tiedotusta, erilaisia tilaisuuksia ja mahdollisuuksia hakea residenssejä. Yhdistys myös pitää yllä muun muassa tietokirjailijoiden asiantuntijarekisteriä.
Miten jäseneksi pääsee?
Jäseneksi pääsee, kun on julkaissut vähintään kaksisataa sivua tietoteostekstiä. Määrä voi muodostua yhdestä tietokirjasta tai vaikkapa artikkeleista eri tietokirjoissa. Myös väitöskirjalla voi hakea jäseneksi.
Tietokirjailijoista välittyy vahva asiantuntijuus sekä intohimo ja aito kiinnostus aiheeseensa.
Millaisena tietokirjailijoiden arki teille näyttäytyy?
Useimmat jäsenemme tekevät tietokirjoja muiden töiden ohella, ja päätoimisesti tietokirjailijana toimivien tulot muodostuvat monista virroista, kuten kolumneista, luennoista ja esiintymisistä. Tietokirjailijoista välittyy vahva asiantuntijuus sekä intohimo ja aito kiinnostus aiheeseensa.
Mainitse yksi ajankohtainen ja keskustelua herättävä kysymys teidän alaltanne?
Kuinka saada lisää tekijöitä lasten- ja nuortentietokirjoille? Jaamme vuosittain apurahoja lasten- ja nuortentietokirjoille, ja hakemuksia saisi tulla vielä enemmänkin. Lasten lukutaitohan puhuttaa aina. Toimimme lukutaidon edistämiseksi monin tavoin, mm. jakamalla tietokirjastipendejä koululaisille, kustantamalla tuhansia koululaisia vuosittain kirjamessuille ja tietokirjailijoita kouluvierailuille, julkaisemalla tietokirjakatalogeja opetuksen avuksi. Yhdistyksen edustaja on myös mukana Lukutaitofoorumissa. Poikien lukuinnosta ollaan usein huolissaan. Kiinnostavat tietokirjat voivat kuitenkin saada tarttumaan kirjaan nekin pojat, jotka eivät muuten lue.
Keitä järjestön hallitukseen kuuluu?
Hallituksemme on kymmenhenkinen, ja sen puheenjohtajana toimii kulttuurimaantieteen professori Markku Löytönen. Hallituksen jäsenet tulevat monipuolisesti eri aloilta ja ympäri Suomea, ja heissä on sekä oppikirjailijoita että yleisen tietokirjallisuuden tekijöitä.
Kerro asia, jota harva tietää järjestöstänne?
Suomessa julkaistuista kotimaisten tekijöiden kirjoittamista kirjoista lähes 90 prosenttia on tietokirjallisuutta. Valtaosan tästä kirjoittavat Suomen tietokirjailijoiden jäsenet.
Minkä vinkin antaisitte aloittelevalle tietokirjailijalle?
Kirjoita ja lue! Tietokirjailijan työ on ammatti, johon harjaantuu kirjoittamalla ja lukemalla paljon erilaisia tietokirjoja. Käytännön vinkkejä esimerkiksi kustannussopimusten tekemiseen löytyy Suomen tietokirjailjat ry:n verkkosivuilta, joten niihin aloittelevan tietokirjailijan kannattaa myös ehdottomasti tutustua.
Mistä kirjasta toimistollanne on viimeksi innoissaan puhuttu?
Toiminnanjohtajamme on suuri Ian Rankin -fani, joten viimeksi on vuodatettu kehuja skottilaiselle dekkarikirjallisuudelle.
Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä: kuka niistä apurahoista päättää?
Apurahapäätökset valmistelee apurahatoimikunta, johon kuuluu viisi yhdistyksen jäsentä, ja lopullisen päätöksen apurahoista tekee yhdistyksen hallitus. Työskentelyapurahoja voi hakea kaksi kertaa vuodessa, maaliskuussa ja lokakuussa.
Järjestö numeroina:
- Perustamisvuosi: 1983
- Jäsenmäärä: 3 212
- Työntekijöitä: 6
- Aluevastaavia: 13
- Jakaa apurahoja vuodessa: noin 2 miljoonaa euroa.
Lue lisää & seuraa somessa:
- Suomen tietokirjailijat ry:n verkkosivut
- Tietokirjailijat Facebookissa
- Tietokirjailijat Twitterissä
- Tietokirjailijat Instagramissa