Lainauskorvauksiin korotus kehysriihessä

Sanasto - kuvitus

Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto
Tiedote, julkaisuvapaa heti
Lainauskorvauksiin korotus kehysriihessä

Hallitus on sopinut julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2017−2020. Lainauskorvauksen nostamiseen esitetään 2 miljoonaa euroa vuodelle 2017. Lainauskorvaus on tekijänoikeuskorvaus, jota maksetaan tekijälle korvauksena hänen teostensa maksuttomasta kirjastolainaamisesta.

Eduskunta on toistuvasti edellyttänyt korvauksen korottamista muiden Pohjoismaiden tasolle. Tällä hetkellä Suomen lainauskorvauksen nettomääräraha on 8,38 miljoonaa euroa vuodessa. Esimerkiksi Tanskassa määräraha oli vuonna 2015 yli 22 miljoonaa euroa. Suomalaiset lainaavat kirjastoista enemmän kuin missään muussa Pohjoismaassa.

– Korotus on tervetullut ja välttämätön. Lainauskorvaus tulee nostaa pohjoismaiselle tasolle viimeistään ensi vuonna, toteaa Sanaston toiminnanjohtaja Anne Salomaa. – Tämä tarkoittaa nettomäärärahan korottamista 14,2 miljoonaan euroon, jota kaikista eduskuntapuolueista koostunut parlamentaarinen työryhmä ehdotti keväällä 2015, Salomaa jatkaa.

Viimesyksyisessä lausumassaan eduskunta edellytti, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin lainauskorvauksen nostamiseksi pohjoismaiselle tasolle Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna 2017. – Selvitämme parhaillaan, onko julkisen talouden suunnitelman yhteydessä sovittu myös lainauskorvauksen jatkokorotuksista. Luotamme hallitukseen, että eduskunnan tahtoa noudatetaan, Salomaa sanoo. – Pohjoismaisen tason saavuttaminen on välttämätöntä, sillä korvauksen piiriä ollaan myös perustellusti laajentamassa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kirjastoihin.

Lainauskorvausta maksetaan kirjailijoille, kääntäjille, kuvittajille ja säveltäjille. Sanaston Kirja elää -kampanja on ajanut lainauskorvausten nostoa sekä opetus- ja tutkimuskirjastojen ottamista mukaan korvauksen piiriin vuodesta 2011. Tavoitteilla on laaja poliittinen tuki yli puoluerajojen.
Lisätietoja:

Anne Salomaa, puh. 050 366 6110
Toiminnanjohtaja, Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto

www.kirjaelää.fi