Lainauskorvaus nousee ja laajenee

Tiedote
Julkaisuvapaa 21.12.2016

Eduskunta on hyväksynyt pitkään vireillä olleet lainauskorvauksen muutokset. Tekijöille kirjastolainaamisesta maksettava lainauskorvaus nousee pitkän odotuksen jälkeen pohjoismaiselle tasolle. Lisäksi lainauskorvaus laajenee myös korkeakoulujen kirjastoista tehtäviin lainoihin.

Suomessa lainauskorvaus on ollut pitkään huomattavasti alhaisempi kuin muissa Pohjoismaissa. Ensi vuonna korvaus ollaan kuitenkin vihdoin nostamassa pohjoismaiselle tasolle. – On hieno teko satavuotiaalle Suomelle ja sen kirjallisuudelle, että korvaukset saadaan vihdoin asianmukaiselle tasolle, sanoo Sanaston toiminnanjohtaja Anne Salomaa. – Suomen kaltaisella pienellä kielialueella tekijänoikeuskorvaukset ovat kirjailijoille elintärkeitä, Salomaa toteaa.

Ensi vuonna lainauskorvausta aletaan maksaa myös korkeakoulukirjastojen lainoista. – Lainauskorvauksen laajentaminen on tärkeää, sillä korkeakoulujen kirjastoista lainataan usein eri teoksia kuin yleisistä kirjastoista, esimerkiksi tenttikirjoja saatetaan lainata korkeakoulujen kirjastoista kymmenittäin, Salomaa toteaa. – Kannustan kaikkia kurssikirjojen kirjoittajia hakemaan omat korvauksensa Sanastosta.

Lainauskorvauksia on Suomessa maksettu vuodesta 2007. Korvaus rahoitetaan valtion budjetista, ja sitä hallinnoi Suomessa Sanaston lisäksi kaksi tekijänoikeusjärjestöä: kuvan osalta korvaukset jakaa Kopiosto ja musiikin osalta Teosto. Korvaukset perustuvat edeltävän vuoden lainaustilastoihin.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Anne Salomaa, puh. 050 366 6110
[email protected]

www.kirjaelää.fi