Lakialoite e-kirjojen lainauskorvauksesta saa tukea yli puoluerajojen – aloitteella 38 allekirjoittajaa

Älypuhelin ja kuulokkeet, äänikirjan kuuntelu

Kansanedustaja ja entinen kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) on jättänyt eduskunnassa lakialoitteen, jossa esitetään kirjastojen lainauskorvauksen laajentamista e-kirjoihin ja e-äänikirjoihin. Lakialoitteen on allekirjoittanut myös 38 muuta kansanedustajaa.

– Lakialoite keräsi runsaasti allekirjoituksia yli puoluerajojen, mistä voi päätellä, että asian ratkaisemiseen on vahva poliittinen tahtotila. Luotamme siihen, että kansanedustajat ja opetus- ja kulttuuriministeriö hoitavat tämän asian kuntoon parlamentaarisella yhteistyöllä, sanoo Sanaston toiminnanjohtaja Anne Salomaa.

Lakialoitteessa esitetään tekijänoikeuslain muuttamista siten, että tekijät saisivat lainauskorvausta myös e-kirjojen ja e-äänikirjojen lainoista. Voimassa olevan lain mukaan lainauskorvaus koskee vain perinteisiä, fyysisinä kappaleina lainattavia kirjoja.

Suomessa on parhaillaan selvityksessä kansallisen e-kirjaston perustaminen. Sanaston mukaan e-aineistojen lainauskorvaus tulee ratkaista ennen valtakunnallisen e-kirjaston perustamista.

Grahn-Laasosen lakialoitetta tukee Sanaston lisäksi myös Suomen Kirjastoseura

Lue lisää