Menovinkit Helsingin Kirjamessuille 2019

Helsingin Messukeskus täyttyy jälleen kirjoista, kiinnostavista puheenaiheista ja antoisista keskusteluista, kun Helsingin Kirjamessuja vietetään torstaista sunnuntaihin (24.–27.10.). Messujen teemamaa on tänä vuonna Ranska. Poimimme ohjelmatärppejä messupäiviin. Tervetuloa juttelemaan tekijänoikeuksista ja visailemaan Sanaston messuosastolle 6k60!

Torstai 24.10.

Töölö-lava klo 13–13.30: Suomi-Ranska-sarjakuvapaneeli 
Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ja FILI tuovat Kirjamessuille ajankohtaista sarjakuvaa. Sarjakuvaan erikoistunut toimittaja ja tietokirjailija Ville Hänninen haastattelee kokeneita sarjakuvien suomentajia ja ranskantajia sarjakuvakääntämisestä. Mitkä ovat suomalaisen ja ranskalaisen sarjakuvan ominaispiirteet? Mikä ranskalaisessa sarjakuvassa kiehtoo? Mikä selittää Suomen menestyksen Ranskassa, maailman tärkeimmillä sarjakuvamarkkinoilla? Tutustu Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton muuhun messuohjelmaan.

Perjantai 25.10.

Lonna, sali 201, eteläinen sisäänkäynti, 2. kerros klo 10.15–11.15 ja 16.30–17.30: Helsingin kirjamessujen lukupiirit
Kirjamessujen lukupiireissä pääsee keskustelemaan teoksen herättämistä tunteista yhdessä kirjailijan ja muiden lukutoukkien kanssa. Perjantaina lukupiirissä tavataan kello 10.15 Riitta Konttinen ja käsitellään hänen teostaan Aino Sibelius. Kello 16.30 puolestaan lukupiirin vieraana on esikoiskirjailija Johanna Laitila romaaninsa Lilium Regale tiimoilta. Lukupiirit pyörivät läpi messujen: torstaina keskustelemassa ovat Suvi Ratinen ja Monika Fagerholm, lauantaina Aino Vähäpesola ja Pajtim Statovci sekä sunnuntaina Laura Lindstedt. Lukupiiriin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.
Katso lukupiirien ohjelma.

Lauantai 26.10.

Töölö-lava klo 12.30–13.00: Katse kristallipalloon – Kirjallisuus vuonna 2029
Taiteilijoiden työn rahoittaminen on satsaus tulevaisuuteen, suomalaiseen työhön sekä taide- ja kulttuurialan kasvuun. Miltä kirjallisuuden asema ja taiteilijoiden työskentelyedellytykset näyttävät kymmenen vuoden kuluttua vuonna 2029? Kristallipalloon kurkistelevat kansanedustajat Hilkka Kemppi (kesk.) ja Erkki Tuomioja (SDP), kirjailija Tommi Kinnunen sekä Kirjailijaliiton puheenjohtaja Sirpa Kähkönen. Tutustu Suomen Kirjailijaliiton muuhun messuohjelmaan.

Kruununhaka-lava klo 15.00–16.00: TIETOKIRJA.FI: Tietokirjaraati
Tietokirjaraati ruotii viittä ajankohtaista tietoteosta. Raadissa ovat mukana vapaa kirjoittaja ja näyttelijä Kaarina Hazard, muusikko ja käsikirjoittaja Holle Holopainen, media-ammattilainen ja kirjailija Jussi Lähde sekä toimittaja ja kirjailija Anna-Stina Nykänen. Juontajana Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen. Tutustu Suomen tietokirjailijat ry:n muuhun messuohjelmaan.

Sunnuntai 27.10.

Fiskehamnen klo 10.30–11.00: Att verka som författare i en omvälvande tid
Kjell Westö och Juha Itkonen, två av Finlands främsta författare, dryftar i brevväxlingen 7+7 ämnen som föräldraskap, #metoo, skidåkning och klimatförändring. Breven tar även upp författaryrkets skuggsidor, avunden och besvikelserna. Men också dess lycka: möjligheten att röra sig fritt i tiden, rummet och sinnet. På Helsingfors bokmässa möts de i ett angeläget samtal om att verka som författare i en omvälvande tid.

Tervetuloa Sanaston messuosastolle!

Tervetuloa Sanaston messuosastolle osallistumaan tekijänoikeusvisailuun ja tapaamaan henkilökuntaamme.  Samalla voi napata mukaansa kangaskassimme, jossa kantaa mukavasti kirjan jos toisenkin! Sanasto on messuilla mukana tänäkin vuonna koululaisten ja opiskelijoiden kirjasuunnistuksessa. Suunnista kirjaan -tapahtuma kokoaa 8 000 koululaista ja toisen asteen opiskelijaa Helsingin Kirjamessuille torstaina ja perjantaina.

Nähdään messuilla! Osastomme on 6k60.