Kirjailija tai kääntäjä, oletko huomannut, että teostasi on käytetty ilman lupaa? Tässä artikkelissa kertaamme, miten toimia.
1. Tarkista ensin, onko lupa haettu Sanaston kautta
Jos teostasi on esimerkiksi
– lausuttu / esitetty julkisesti
– käytetty osana uutta teosta, kuten äidinkielen oppikirjaa
– käytetty näyttelyssä
– käytetty TV:ssä tai radiossa
– käytetty postikortissa tai tapahtumamateriaalissa,
on mahdollista, että lupa käyttöön on haettu Sanaston kautta. Tällöin tilitämme korvaukset käytöstä sinulle. Voit tarkistaa siis Sanaston asiakaspalvelusta, onko lupa haettu Sanaston kautta.
Sanasto ei koskaan myönnä käännösoikeuksia eikä lupia teosten muuttamiseen toiseen taiteenlajiin, kuten dramatisointiin tai säveltämiseen. Sanasto ei myönnä lupia myöskään kokonaisten teoskokonaisuuksien, kuten runokokoelman tai romaanin uudelleenjulkaisuun.
Jos olet siirtänyt oikeuksiasi toiselle taholle, on syytä tarkistaa myös, onko käyttöön haettu lupa muulta oikeudenhaltijalta.
2. Jos lupaa ei ole haettu, puutu luvattomaan käyttöön
Jos teoksesi käyttöön ei ole asianmukaisesti hankittu lupaa joko suoraan sinulta, oikeudenhaltijalta tai Sanastosta, on tärkeää reagoida asiaan mahdollisimman pian. Sinun kannattaa siis ottaa yhteyttä teosta käyttäneeseen tahoon. Myös Sanastoon kannattaa olla yhteydessä, jos epäilet teoksesi luvatonta käyttöä.
3. Vaadi hyvitystä
Sanasto suosittelee, että kirjallisuuden käytöstä neuvotellaan aina korvaus. Teoksen luvattomasta käytöstä voi vaatia kohtuullista hyvitystä. Hyvitys on tyypillisesti samansuuruinen kuin teoksen tavanomainen käyttökorvaus. Teosta luvattomasti käyttänyt taho on velvollinen suorittamaan hyvityksen riippumatta siitä, onko käyttäjä tiennyt teoksen käytön olevan luvatonta vai ei.
Luvattomasta käytöstä voi vaatia hyvitystä myös takautuvasti, mutta vain tietyltä ajalta. Pääsääntönä on, että hyvitystä on vaadittava kolmen vuoden kuluessa siitä, kun tekijä saa tietää luvattomasta käytöstä ja tahosta, joka on korvauksesta vastuussa. Hyvitystä on kuitenkin joka tapauksessa vaadittava viimeistään 10 vuoden kuluessa siitä, kun luvaton käyttö on tapahtunut. Joissakin tapauksissa on mahdollista vaatia myös vahingonkorvausta, jos on osoitettavissa, että tekijälle on koitunut luvattomasta käytöstä esimerkiksi taloudellista vahinkoa.