Linda Lappalainen vetämään Sanaston vaikuttamistyötä

Sanastossa viestintäsuunnittelijana vuodesta 2017 saakka työskennellyt TM Linda Lappalainen on nimitetty Sanaston yhteiskuntasuhteiden päälliköksi. Hän aloitti uudessa tehtävässään 15.8.2022 palatessaan vanhempainvapailta.

Aiemmin Lappalainen on työskennellyt viestintätehtävissä muun muassa Suomen tietokirjailijat ry:ssä ja Yleisradiolla sekä toimittajana ja freelance-journalistina sekä valokuvaajana useille eri mediataloille. Yhteiskuntasuhteiden päällikön työssä Lappalainen vastaa Sanaston yhteiskuntasuhteiden kehittämisestä, edunvalvontaan liittyvän vaikuttamistyön suunnittelusta ja toteuttamisesta yhdessä vaikuttamistyön tiimin kanssa.

– Kirjallisuuden rooli on yhteiskunnassa merkittävä erittäin monella tavalla, mutta laadukasta luettavaa ei synny ilman kirjallisuuden tekijöitä eivätkä tekijät voi tehdä työtään ilman toimeentuloa. Sanaston tehtävä on pitää huolta siitä, että tekijät saavat asianmukaisen korvauksen teostensa käytöstä niillä alueilla, joilla me toimimme, ja että kirjallisuuden käyttö myös uusilla alueilla ja alustoilla on mahdollista tulevaisuudessa. Olen ottanut innolla uusista tehtävistäni kiinni, ja haastekerrointakin on heti luvassa esimerkiksi Sanaston vaalikauden tavoitteisiin liittyen, kertoo Lappalainen pestistään.

Meillä on Sanastossa osaava tiimi ja huikeita kirjallisuuden tekijöitä, jotka ovat valmiita laittamaan itsensä likoon sen puolesta, että muutos tapahtuu.

Vaikuttamistyö oli osa Lappalaisen työnkuvaa jo vuonna 2017, kun Sanasto lähti vetämään Euroopan laajuista vaikuttamiskampanjaa DSM-direktiivissä artiklan 12 nimellä kulkeneen lainsäädäntöesityksen muuttamiseksi. Lopulliseen esitykseen kyseinen artikla tuli vuonna 2019 muodossa, jossa se ei uhannut kirjallisuuden tekijöiden tuloja. Direktiivin myötä tekijänoikeuslakia uudistetaan Suomessa tämän vuoden aikana.

– Vaikuttamistyö on kestävyyslaji, jossa on vain harvoin oikoteitä. Tässä työssä pitkäjänteisyys, aktiivisuus ja yhteistyö ovat valttia. Ja meillä on Sanastossa osaava tiimi ja huikeita kirjallisuuden tekijöitä, jotka ovat valmiita laittamaan itsensä likoon sen puolesta, että muutos tapahtuu. On inspiroivaa päästä toteuttamaan suunnitelmia tässä joukossa omalla työpanoksellani, Lappalainen summaa.

Parhaillaan Sanaston vaikuttamistyön tiimi ja kirjallisuuskummit keskittävät voimiaan erityisesti siihen, että Suomeen saadaan tekijänoikeuslainsäädäntö, joka mahdollistaa lainauskorvauksen maksamisen myös e-kirjoista ja e-äänikirjoista. Huhtikuun 2022 kehysriihessä myönnettiin miljoona euroa e-kirjojen ja e-äänikirjojen lainauskorvausta varten, mutta korvauksen maksamisen edellytyksenä on vielä muutos tekijänoikeuslakiin. Sen edistymisen aikataulu selviää syyskuun aikana.

– Odotan innolla näkeväni, minkälaisia askelia Sanaston vaikuttamistyö seuraavaksi ottaa Linda Lappalaisen johdolla. Hänellä on vankkaa osaamista ja kokemusta vaikuttamistyöstä Sanaston leivissä sekä laajat verkostot. Myös hänen taustansa viestijänä on erinomainen valtti Sanaston vaikuttamistyölle, sanoo Sanaston puheenjohtaja Peter Sandström.