Poikkeusajan tekijänoikeussopimus kirjastojen lukutuokiovideoista päättyi eilen. Verkkolupa mahdollisti satujen, novellien, runojen ja proosakatkelmien lukemisen sekä kirjojen kuvitusten näyttämisen kirjastojen videoilla. Kahdessa kuukaudessa julkaistiin lähes 50 lukutuokiovideota.
Kun kirjastot sulkeutuivat poikkeustilan takia maaliskuussa 2020, siirrettiin lukutuokioita verkkoon. Kirjastot neuvottelivat ripeästi tekijänoikeusjärjestöjen kanssa poikkeusajan verkkoluvasta, joka mahdollisti satutuokiot ja muut lukuhetket Kirjastokaistalla sekä Helsinki-kanavalla. Sopimus neuvoteltiin Sanaston ja Kopioston kanssa.
– Poikkeuslaki astui voimaan äkillisesti, ja muutokset toimintatapoihin tapahtuivat lähes silmänräpäyksessä. Sopimuksen aikaansaaminen oli erinomainen osoitus sektorirajat ylittävästä yhteistyöstä, toteaa kirjastoverkon yhteisten palveluiden päällikkö Virva Nousiainen-Hiiri Helsingin kaupunginkirjastosta.
Lukutuokiovideoita toteuttivat aktiivisimmin pienten paikkakuntien kirjastot. Kaikkiaan julkaistiin 48 videota: suurin osa niistä oli satutunteja, mutta lukutuokioita suunnattiin myös aikuisille. Moni kirjasto otti samalla haltuun niin tekijänoikeusasioita kuin videon tuottamista käytännössä.
– Kiitämme kirjastoja ripeästä otteesta, jolla tekijänoikeusasiat hoidettiin kuntoon poikkeusajan verkkokäyttöä varten. Tekijänoikeustietoisuus tuntuu lisääntyneen kirjastolaisten parissa, ja on upeaa, että kirjailijoiden työn arvostus näkyy sitäkin kautta, sanoo Sanaston toiminnanjohtaja Anne Salomaa.
Sanasto neuvotteli poikkeusajan sopimuksen kirjailijoiden ja kääntäjien edustajana, Kopiosto puolestaan kuvittajien edustajana.
– Kevät osoitti konkreettisesti sen, miten poikkeusaikoina syntyy myös uusia toimintatapoja ja uusia yhteistyön tekemisen tapoja. Pyrimme jatkossakin tarjoamaan hyviä ratkaisuja kirjastojen erilaisiin käyttötarpeisiin, Kopioston toimitusjohtaja Valtteri Niiranen toteaa.
Poikkeusajan sopimus tehtiin ajalle 22.4.–22.6.2020. Sanasto jatkaa yhteistyötä kirjastojen kanssa, ja parhaillaan selvitetään mahdollisuutta tarjota muun muassa kirjallisuuden julkisen esittämisen vuosilisenssejä koko kuntasektorille.