Puheenjohtajan joulutervehdys 2019

Sanaston vuosittaisten Kirjailijakahvien jälkimainingeissa sivistysvaliokunta haastoi Twitterissä kansanedustajat ja kaikki suomalaiset hankkimaan jouluksi ”kotimaista ja suomalaisten kääntäjien kirjallisuutta”. On hienoa, että kirjailijoiden ja kääntäjien työ nostetaan tällä tavoin esiin, ja vielä hienompaa on se, että toteutuessaan haaste hyödyttää koko kirja-alaa tekijöistä kustantajiin ja kirjakaupoista lukijoihin. Lisäksi se on hyvä esimerkki siitä, miten eduskunta voi johtaa esimerkillä eikä vain säätämällä lakeja ja jakamalla rahaa valtion budjetissa.

Esimerkillä olen minäkin yrittänyt Sanastoa johtaa nyt päättyvän puheenjohtajakauteni aikana, periaatteenani etten voi vaatia muilta enempää kuin itseltäni. Aina välillä tahti on yltynyt niin kiivaaksi, etten välttämättä ole siinä täysin onnistunut, mutta onneksi toimiston osaava väki on kerta toisensa jälkeen kyennyt vastaamaan haasteeseen. Siitä vielä kerran suuret kiitokset heille. Sanaston toimistolla on aivan erityinen henki ja työtä tehdään suurella sydämellä. Sitä on ollut ilo päästä seuraamaan aitiopaikalta. Haikein mielin jätän nyt puheenjohtajuuden, mutta lohduttaudun sillä, että Sanasto on hyvissä käsissä.

Joulukuun tilityksestä onkin tullut meille kirjallisuuden tekijöille iloinen merkki lähestyvästä joulusta.

Osoituksena Sanaston osaavista ja hyvistä käsistä meillä on määrätietoisen työn tuloksena nyt jo noin 12 000 asiakasta, ja luku kasvaa edelleen. Joulukuun tilityksestä onkin tullut meille kirjallisuuden tekijöille iloinen merkki lähestyvästä joulusta, varsinkin nyt kun veronpalautuksia ei enää makseta joulukuun alussa, vaan porrastetusti pitkin vuotta. Lainauskorvaus on myös osoitus siitä, että tekijänoikeuksia kunnioitetaan: kirjallisuuden tekijöille kuuluu korvaus teostensa käytöstä.

Esimerkillä johtamisesta on lyhyt matka joulun sanomaan, jossa maassa on rauha ja ihmisillä hyvä tahto. Ne jotka antavat jouluna vähästäänkin ovat esimerkkejä meille kaikille siitä, että lähimmäisenrakkaus ja sydämen sivistys ovat kuitenkin kaikkein tärkeimpiä asioita ihmisen elämässä.

Hyvää joulua ja hilpeää vuodenvaihdetta kaikille!

Heikki Karjalainen