Puheenjohtajan joulutervehdys

Harvoin joulu pääsee yllättämään ketään, mutta tänä vuonna Sanastossa on koko vuoden pitänyt kiirettä kuin Joulupukin pajassa, joten en yhtään ihmettelisi vaikka useampikin ihminen toimistollamme olisi vähän ihmeissään siitä, että jouluun on enää muutama päivä.

Sanaston vertaaminen Joulupukkiin lienee mielessä muillakin, sillä toissa viikolla toista kertaa maksetut, pohjoismaiselle tasolle nostetut lainauskorvaukset antavat monille kirjallisuuden tekijöille mahdollisuuden viettää joulua ainakin hetken aikaa vapaana taloudellisista huolista, jotka yleensä seuraavat meitä kirjallisuuden ammatikseen valinneita. Toki samaan hengenvetoon on sanottava, että tekijänoikeudellisena korvauksena lainauskorvaukset eivät ole mikään lahja tai tuki, vaan ansaittua tuloa.

Jatkan silti myhäilyä kuin Joulupukki, kun muistan, että tänä vuonna Sanastossa rikottiin 10 000 asiakkaan rajapyykki – luku, josta tuskin kukaan osasi edes uneksia vuonna 2005, kun Sanasto perustettiin.

Toinen asia, josta tämä vuosi tullaan Sanastossa muistamaan, on Euroopan unionissa vireillä oleva tekijänoikeusdirektiivi ja varsinkin sen artikla 12, jonka poistamiseksi me ja monet muut eurooppalaiset kirjallisuuden tekijöiden järjestöt olemme kampanjoineet jo yli vuoden ajan. Kun saimme toissa vuonna joulun alla ensimmäisen kerran kuulla tekijänoikeusdirektiiviehdotuksesta ja sen artiklasta 12, joka pahimmillaan saattaa vaarantaa myös suomalaisten tekijöiden kovalla työllä pohjoismaiselle tasolle nostetut lainauskorvaukset, tuntui vähän siltä kuin joulu olisi peruttu.

Vuoden kestäneen kovan työn jälkeen direktiiviä käsitellään nyt komission, neuvoston ja parlamentin välisissä trilogineuvotteluissa, ja vaikka mitään ei ole vielä päätetty, uskallan toivoa, ettei artiklaa 12 hyväksytä ainakaan huonoimmassa mahdollisessa muodossa.

Nyt, kun jopa Helsinki on peittynyt lumivaipan alle, onkin hyvä hetki kiittää kaikkia niitä, jotka ovat kuluneena vuonna antaneet panoksensa Sanaston ja ajamiemme päämäärien hyväksi. Ennen kaikkea jättikiitos kuuluu tietysti koko Sanaston henkilökunnalle, joka on tänäkin vuonna osoittanut ihailtavaa paneutumista ja venymiskykyä.

Näillä sanoin haluan toivottaa riemukasta joulua ja vuodenvaihdetta Suomen kaikille kirjallisuuden tekijöille ja kirjaston käyttäjille, siis kaikille suomalaisille!

Heikki Karjalainen