Sanasto edustaa jo 10 000 kirjailijaa ja kääntäjää – Julia Thurén on 10 000. tekijämme

Vuonna 2005 perustettuun kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanastoon kuuluu nyt 10 000 kirjailijaa ja kääntäjää.

– Tämä on Suomen kokoisessa maassa hieno saavutus! Se kertoo myös siitä, että tekijänoikeuksien puolustamiselle on tarvetta. Mitä suurempi joukko kirjallisuuden tekijöitä liittyy Sanastoon, sitä paremmin pystymme suorittamaan korvaukset juuri oikeille tekijöille, ja sitä vahvempi on äänemme, kun edistämme tekijöiden asemaa ja oikeuksia, kertoo Sanaston toiminnanjohtaja Anne Salomaa.

Sanasto on kasvanut viime vuodet vauhdilla. Puolessatoista vuodessa tekijänoikeusjärjestöön on liittynyt noin 3 000 kirjallisuuden tekijää. Sanaston tarkoitus on taata, että tekijänoikeuslainsäädäntö suojaa tekijöiden oikeuksia ja mahdollistaa kirjallisuuden tekijälle luovalla työllä elämisen ja uusien sisältöjen luomisen.

Sanaston sopimuksen solmimalla kirjallisuuden tekijä valtuuttaa Sanaston valvomaan etuaan ja myöntämään puolestaan kirjallisuuden käyttölupia. Sanasto kerää ja maksaa tekijälle eteenpäin hänelle kuuluvat tekijänoikeuskorvaukset.

”Kymppitonnit ovat minun juttuni”

Sanaston 10 000. tekijäasiakas on esikoiskirjailija, toimittaja Julia Thurén. Thurén liittyi Sanastoon 25. syyskuuta eli heti esikoiskirjansa Kaikki rahasta – Näin säästin kymppitonnin vuodessa (Gummerus 2018) julkaisun jälkeen.

– Olen käsittänyt, että itseään kunnioittava kirjailija kuuluu tietenkin Sanastoon. Se oli minullekin identiteettikysymys, kommentoi Julia Thurén asiakkuuttaan ja lisää, että kymppitonnit näyttävät olevan hänen juttunsa tänä syksynä.

Sanaston asiakkuudesta Thurénia muistutti oma isä.

– Itsekin tietokirjoja kirjoittanut isäni laittoi tekstarin ”Julia, sun täytyy liittyä heti Sanastoon”. Mutta tunsin kyllä Sanaston entuudestaan. Ystäväni, joka julkaisi kirjan pari vuotta sitten, saa yhä lainauskorvausta pari sataa vuodessa. Se on hyvä jouluraha.

Thurén haluaa puhua rahasta. Hänen mielestään kiinnostus talouden suunnitteluun ja avoimeen rahakeskusteluun pitäisi olla jokaisen intressi.

– On ihanaa, että yhteiskunnassamme on sellainen hetki, että raha-asiat kiinnostavat myös naisia. Aikaisemmin, kun joku kysyi palkasta, mietin itsekin, että eihän tuollaista voi kysyä. Nyt tabu on murrettu, ja ainakin omissa piireissäni rahasta, palkoista ja tuloista puhutaan paljon. Siitä hyötyvät kaikki.

Tekijänoikeuskorvaukset tasaavat myyntituloja

Vaikka Thurén kirjoitti kirjan rahasta, hän on hyvin realistinen kirjan tulojen suhteen.

– Kirjoitin rahakirjan, mutta en rahan vuoksi. Suomessa kirjat kirjoitetaan apurahojen turvin, itsekin sain sellaisen Alfred Kordelinin säätiöltä. En odota hirveän suuria tuloja kirjasta.

Myyntituloja tasaavat pidemmällä aikavälillä tekijänoikeuskorvaukset, joita Thurénillekin on luvassa, sillä kirjaa jonotetaan jo kirjastoissa.

Lainauskorvaus on tekijänoikeuskorvaus, jonka Sanasto opetus- ja kulttuuriministeriön valtuuttamana maksaa kirjailijoille ja kääntäjille heidän teostensa kirjastolainaamisesta. Sanasto kerää ja maksaa korvaukset tekijöille myös muun muassa kirjallisuuden käytöstä televisio- ja radio-ohjelmissa, uusissa julkaisuissa sekä julkisissa esityksissä.

Vuonna 2017 tekijänoikeuskorvauksia maksettiin yhteensä 85 %:lle Sanaston asiakkaista. Sanaston asiakkuus on tekijälle maksuton.