Sanasto ja Lukukeskus kutsuivat lastenkoteja Helsingin Kirjamessuille

Lukukeskuksen ja Sanaston messuohjelman pääosassa ovat nuoret

Kirjallisuusjärjestöt Lukukeskus ja Sanasto ovat kutsuneet Helsingin ja Vantaan lastenkoteja Helsingin Kirjamessuille lahjoittamalla heille pääsylippuja. Myös yhteisen messuosaston ohjelma on suunniteltu nuorten ehdoilla: yli 50 yläkoulu- ja lukioikäistä nuorta haastattelee kirjailijoita tai on itse haastateltavana lempikirjoistaan.

– Halusimme tarjota lastenkodeissa asuville nuorille mahdollisuuden hankkia uusia kokemuksia kirjallisuuden parista, sanoo Sanaston viestintäpäällikkö Anna Storm. – Erityisen tärkeää on kannustaa lukemaan niitä lapsia ja nuoria, joille lukemisen mallia ei tarjota kotona. – Lähdimme ilolla mukaan kirjamessuille kun saimme tämän tarjouksen. Yritämme kovasti pitää yllä lukemisen kulttuuria, kertoo johtaja Kari Saksanen helsinkiläisestä Toivolan oppilaskodista. Toivola on yksi Helsingin suurimpia lastenkoteja.

Vahva äidinkielen osaaminen luo perustan täysipainoiselle osallistumiselle yhteiskuntaan. – Monipuolinen lukutaito vaikuttaa itsetuntoon, elämäntaitoon ja osallisuuteen. Lukeminen osana jokapäiväistä arkea kantaa myös myöhemmin elämässä. Tarvitaan vahvaa yhteiskunnallista tahtoa ja toimenpiteitä, jos nuorten suhdetta lukemiseen halutaan muuttaa, kertoo Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Anu Laitila.

Lasten ja nuorten lukutaidon edistämiselle on koko Euroopassa suurempi tarve kuin koskaan aikaisemmin. Viimeisimpien PISA-arvioinnin lukutaitotulosten mukaan Suomessa on joka ikäluokassa 5000 nuorta, joilla on heikko lukutaito. Kolmannes jokaisesta ikäluokasta ei lue omaksi ilokseen yhtään, näistä 2/3 on poikia. Yksityiskohtiin paneutuva lukeminen ja sinnikkyys lukea pitkiä tekstejä ovat heikentyneet selvästi. Myös opettajat ovat ilmaisseet huolensa luku- ja kirjoitustaidon heikkenemisestä, mm. nuorten sanavaraston köyhtymisestä sekä sanojen ja kielikuvien väärinymmärtämisestä.

Lukukeskuksen ja Sanaston tarkempi messuohjelma löytyy osoitteesta www.sanasto.fi/messut. Tervetuloa osastolle 6c75!

Lisätietoja:

Anu Laitila, toiminnanjohtaja, Lukukeskus,
p. 040 564 7194, [email protected]

Anna Storm, viestintäpäällikkö, Sanasto
p. 050 557 6419, [email protected]