Sanasto-palkintohaastattelu: Kirsi Kunnas

”Työmies on palkkansa ansainnut”

Sanaston ensimmäinen nimikkopalkinto on myönnetty kirjailija Kirsi Kunnakselle hänen merkittävästä panoksestaan kirjailijoiden tekijänoikeuksien edistämiseksi. Sanaston hallinnoiman Kirjallisuuden tekijänoikeusrahaston varoista rahoitettava 10.000 euron arvoinen tunnustus jaetaan erityisesti kirjallisuuden tekijänoikeuksia edistäneelle taholle.

– Kirsi Kunnaksen rakastettuja tekstejä on käytetty pitkään ja runsaasti moninaisissa yhteyksissä, ja hän on aina ollut tarkka siitä, että tekijänoikeuksia tulee kunnioittaa. Tämä tarkoittaa, että kirjailijalle kuuluu korvaus luomiensa tekstien käytöstä, toteaa palkintoraatia johtanut Sanaston puheenjohtaja, kirjailija Virpi Hämeen-Anttila.   – Tekijänoikeus suojaa tekijän tärkeintä omaisuutta: luomistyön tuloksia ja siten myös oikeutta ansaita niillä elantonsa. Kirsi Kunnas on erinomainen esimerkki siitä, että tekijänoikeuksien kunnioittaminen mahdollistaa tekijän keskittymisen työhönsä eli uuden luomiseen.

Vuonna 1924 Helsingissä syntynyt Kunnas on paitsi rakastettu lastenkirjailija ja runoilija, myös taiteen akateemikko ja suomentaja. – Kirjailijan, kuten muidenkin tekijöiden, roolia voisi verrata alkutuottajaan, Kunnas toteaa. –Tuntuu, että tekijänoikeuksien merkitystä ei täysin ymmärretä, vaikka ne ovat kirjailijoille elintärkeitä. Kiitän lämpimästi asianosaisia tästä palkinnosta.

Kirsi Kunnas näkee kirjailijoiden aseman muuttuneen vuosien saatossa. –Olemme nykyään tietoisempia omista oikeuksistamme. Kirjailijan työ on muuttunut pirstaleisemmaksi, samoin toimeentulo. Tämän vuoksi omista oikeuksista huolehtiminen on tärkeää sekä yksittäiselle tekijälle että koko alalle, Kunnas toteaa.  –Moni ajattelee, että painetusta sanasta on jo maksettu korvaus, ei kirjailijalle tarvitse mitään maksaa. Mutta leipä koostuu niin paljosta muustakin: tekstejä sovitetaan, esitetään, dramatisoidaan ja muunnellaan. Tästä kaikesta syntyy kirjailijan palkka, ja työmies on palkkansa ansainnut.

Pitkän uran tehnyt kirjailija on iloinen siitä, että kirjallisuuden alalle perustettiin aikanaan oma tekijänoikeusjärjestö ajamaan tekijöiden asemaa.  –Olen kiitollinen Sanastosta. Se on vienyt taakan tekijöiden harteilta.

Sanasto kiittää Kirsi Kunnasta uutterasta ja vankkumattomasta työstä tekijänoikeuksien hyväksi!