”Sanastosta päivää, sinulle olisi luvassa korvauksia”

Kuvassa vanhanaikainen kirjoituskone ja kädet

Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto tavoittelee aktiivisesti niitä kirjallisuuden tekijöitä, joille on odottamassa kertyneitä tekijänoikeuskorvauksia. 

Moni kirjailija tai kääntäjä on tänä keväänä saanut iloisen puhelun, sähköpostin tai kirjeen Sanastolta, jossa kerroimme, että tekijälle on lainauskorvauksia odottamassa. Lainauskorvaus on teosten maksuttomasta kirjastolainaamisesta tekijälle maksettava tekijänoikeuskorvaus, ja Sanasto jakaa ne tekstintekijöille.

Sanaston toimistolla käydään säännönmukaisesti läpi kirjastojen vuosittaisia lainaustilastoja, ja otetaan yhteyttä niihin kirjailijoihin ja kääntäjiin, joiden teoksia on lainattu paljon. Pyrimme tavoittamaan parhaamme mukaan kaikki tekijät, joille on lainauskorvauksia tai muita tekijänoikeuskorvauksia odottamassa.

Kirjailijat ja kääntäjät ovat useimmiten otettuja ja iloisia siitä, että heitä lähestytään henkilökohtaisesti korvausasioissa. Osa ei ole koskaan kuullutkaan Sanastosta tai ollut tietoisia siitä, että on oikeutettu tiettyihin tekijänoikeuskorvauksiin. Välillä herättää ihmetystä, kun otamme yhteyttä ja kerromme, että rahaa olisi tulossa. Useimmiten onnistumme vakuuttamaan, että kyseessä on todellakin juuri tavoitellulle henkilölle kuuluvat korvaukset, ja hän on niihin oikeutettu.

Välillä tekijöiden yhteystietojen löytäminen on hankalaa, ja yksittäisten tekijöiden tavoittelu on aikaavievää. Siksi toivommekin, että jo Sanaston asiakkaaksi liittyneet välittäisivät sanaa kirjailija- ja kääntäjäkollegoilleen.

Mitä kattavampi joukko kirjailijoita ja kääntäjiä on mukana Sanastossa, sitä vaikuttavampia olemme yhteiskunnallisesti ajamaan tekijöiden etua. Mukana on jo yli 7 500 kirjallisuuden tekijää. Yhdessä huolehdimme siitä, että kirjallisuuden tekijöiden luova työ on mahdollista jatkossakin.

Suosittele Sanaston asiakkuutta kollegalle

Meille on tärkeää, että tavoitamme mahdollisimman monen kirjallisuuden tekijän, ja siksi on erittäin arvokasta, että myös asiakkaamme vievät sanaa eteenpäin. Kannattaa siis mainita Sanastosta kollegalle, sillä hänelle on mahdollisesti odottamassa korvauksia. Se helpottaa merkittävästi myös Sanaston työtä.

Tällä hetkellä tavoittelemme erityisesti tenttikirjojen sekä tiedekirjojen kirjoittajia ja kääntäjiä, sillä korkeakoulukirjastoissa tapahtuva lainaaminen tuli vuoden 2017 alusta lainauskorvauksen piiriin. Nyt myös ne kirjailijat, joiden teosten lainaaminen painottuu korkeakoulukirjastoihin, saavat ansaitsemansa korvaukset.

Sanaston asiakkuus on maksuton, ja vuosittain valtaosa Sanastoon liittyneistä kirjailijoista ja kääntäjistä saa korvauksia kauttamme. Toisille korvaukset ovat pieniä puroja, osalle merkittävä osa omaa tulonmuodostusta. Viime vuonna yli 90 % asiakkaistamme sai Sanaston kautta tekijänoikeuskorvauksia.

Lainauskorvausten lisäksi Sanasto jakaa tekijöilleen myös muita kirjallisuuden jälkikäytön tekijänoikeuskorvauksia, kuten korvauksia mm. kirjallisuuden käytöstä televisiossa ja radiossa sekä valtion erikoiskirjasto Celian omakirjalainoista.

Liity asiakkaaksi

Liity asiakkaaksi oma.sanasto.fi-palvelussa

Lue lisää Sanaston palveluista kirjailijoille ja kääntäjille