Sanaston muistilista esikoiskirjailijalle ja -kääntäjälle

Oletko juuri kirjoittanut esikoiskirjasi tai kenties saattanut matkaan ensimmäisen käännösteoksesi? Onnittelut! Olemme koonneet vinkit aiheista, joista ensimmäisen teoksensa tai käännöksensä julkaisseen on hyvä olla tietoinen, kun tie kirjallisuuden tekijäksi on auennut. Mikä on lainauskorvaus? Mistä voin hakea työskentelyapurahaa? Miten pääsen kohtaamaan lukijoita? Sanasto auttaa kirjailijoita ja kääntäjiä tuntemaan omat oikeutensa ja pitämään niistä huolta.

Lainauskorvaus Sanastosta

Lainauskorvaus on monille kirjailijoille ja kääntäjille tärkeä osa omaa toimeentuloa. Se on tekijänoikeuskorvaus, jota maksetaan teosten kirjastolainaamisesta. Lainauskorvaus on korvaus teosten ilmaisesta käyttämisestä ja siitä tekijälle aiheutuvasta tulonmenetyksestä. Korvausta maksetaan Suomessa yleisten kirjastojen ja korkeakoulukirjastojen lainoista.

Viime vuosina lainauskorvausta on saanut 26–32 senttiä per kirjastolaina. Lainakohtainen senttimäärä vaihtelee siis hieman vuosittain. Tekijän saaman korvauksen suuruus perustuu teosten yhteenlaskettuun lainamäärään. Sanasto saa lainaustiedot kaikista Suomen yleisistä ja korkeakoulukirjastoista.

Lue lisää lainauskorvauksesta.

Mitä muita palveluita Sanastosta saa?

Opetus- ja kulttuuriministeriö on valtuuttanut Sanaston keräämään keskitetysti tiettyjä kirjallisuuden tekijänoikeuskorvauksia, ja muita korvausalueita hoidamme asiakkaidemme luvalla. Valtaosa Sanaston tilittämistä korvauksista on lainauskorvausta. Lisäksi tilitämme korvauksia mm. teosten radio- ja tv-käytöstä, lukemisesteisten Celia-äänikirjoista sekä teosten julkisesta esittämisestä. Lisätietoa Sanaston tilityksistä ja korvauksista.

Jos saat teostesi käyttöä koskevia pyyntöjä, voit asiakkaanamme ohjata niitä Sanastoon. Hoidamme sopimukset ja laskutuksen puolestasi. Lue lisää, milloin voit ohjata lupapyynnöt Sanastoon. Jos päätät myöntää luvan teostesi käyttöön itse, muista sopia käytöstä kirjal­lisesti: käytön laajuudesta, kestosta ja hinnasta. Suositte­lemme, että teoksen käytöstä pyydetään aina korvaus. Käytäntö parantaa kaikkien tekijöiden mahdollisuuksia saada asianmukainen korvaus työstään.

Sanaston asiakkaana voit myös kääntyä lakineuvontamme puoleen tekijänoikeuskysymyksissä sekä osallistua tekijänoikeuskoulutuksiimme. Vaikutamme myös yhteiskunnallisesti kirjallisuuden tekijöiden eduksi.

Rekisteröidy Sanastoon jo tänään

Sanaston asiakkuus on maksuton, ja korvaukset tilitetään asiakkaalle automaattisesti, ilman että niitä täytyy erikseen hakea. Sanastoon voi rekisteröityä kuka tahansa, joka on kirjoittanut tai kääntänyt julkaistun teoksen. Voit myös olla kirjoittanut tai kääntänyt osan kirjasta. Rekisteröityminen onnistuu kätevästi verkkopankkitunnuksilla palvelussamme oma.sanasto.fi.

Kirjallisuuden tekijäjärjestöt neuvovat

Tekijäjärjestöt ovat alansa asiantuntija- ja edunvalvontajärjestöjä ja tarjoavat mm. lakineuvontaa ja tukea kirjailijoiden ja kääntäjien työskentelyyn liittyvissä asioissa. Tekijäjärjestöt järjestävät myös erilaisia koulutuksia ja tapahtumia.

Sanastolla on neljä jäsenjärjestöä:
Suomen Kirjailijaliitto ry
Suomen tietokirjailijat ry
Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto SKTL
Finlands svenska författareförening

Kannattaa tutustua eri tekijäjärjestöihin ja niiden jäsenvaatimuksiin. Tekijäjärjestöt tiedottavat tulevista ja meneillään olevista apurahahauista sekä muista kirjallisuuden tekijän kannalta keskeisistä asioista muun muassa verkkosivuillaan.

Lukukeskus tarjoaa kirjailijoille ja kääntäjille työtilaisuuksia

Valtakunnallisesti toimiva Lukukeskus edistää lukemista ja lukutaitoa sekä välittää kirjailijavierailuita eri puolille Suomea. Lukukeskuksen välittämät vierailut ovat arvostettu ja tekijälle sujuva tapa hankkia esiintymistilaisuuksia, tavata lukijoita ja nostaa omaa tunnettavuuttaan. Palvelussa on jo yli 1000 eri lajien ammattikirjailijaa. Lukukeskuksen kautta tilataan noin 1800 esiintymistä vuodessa.

Lukukeskuksen tilaajapalveluun hyväksytään ammattitekijät, jotka ovat ylittäneet julkaisukynnyksen.

Lue lisää ja liity Lukukeskuksen palveluun.

Apurahat luovan työn tukena

Sanaston jäsenjärjestöt Suomen Kirjailijaliitto ry, Suomen tietokirjailijat ry, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto SKTL sekä Finlands svenska författareförening jakavat useita erilaisia apurahoja. Järjestöt ilmoittavat haettavista apurahoista omilla verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavissaan.

Taiteen edistämiskeskus eli Taike jakaa vuosittain kirjastoapurahaa. Kirjastoapurahat on tarkoitettu kirjailijoille, tietokirjailijoille tai kääntäjille kirjalliseen työskentelyyn. Hakijalla tulee olla vähintään yksi julkaistu teos (tai muu vastaava dokumentoitu kirjallinen teko). Kirjastoapurahaa haetaan Taiken verkkosivujen kautta.

Monet säätiöt jakavat apurahoja taiteelliseen työskentelyyn kirjallisuuden tekijöille. Apurahahakuja on käynnissä useita kertoja vuodessa. Rahoitushakujen tietoja voi etsiä esimerkiksi Tiedejatutkimus.fi-sivustolta. Kannattaa seurata säätiöiden viestintää aiheesta ja hakea!

Muista nämä:

Rekisteröidy Sanastoon
Sanaston asiakkaana saat sinulle kuuluvat tekijänoikeuskorvaukset, kuten lainauskorvaukset. Rekisteröidy Sanastoon: oma.sanasto.fi

Tutustu kirjallisuuden tekijäjärjestöjen ja kirjailijayhdistysten toimintaan
Tekijäjärjestöt tarjoavat neuvontaa muun muassa kustannussopimuksiin ja apurahoihin liittyen sekä järjestävät tapahtumia, joissa voi tavata kollegoita.

Liity Lukukeskuksen tilaajapalveluun
Lukukeskuksen tekijävierailut ovat oiva mahdollisuus tavata lukijoita ja lisätä tunnettavuuttaan.

Seuraa apurahahakuja muun muassa Taiken ja kirjallisuutta tukevien säätiöiden viestintäkanavista
Erilaisia apurahahakuja järjestetään monta kertaa vuodessa.