Sanaston uusi puheenjohtaja on Heikki Karjalainen

Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto on valinnut syyskokouksessa Helsingissä 27.11. uudeksi puheenjohtajakseen suomentaja Heikki Karjalaisen. Karjalainen aloittaa kaksivuotiskautensa järjestön puheenjohtajana tammikuussa 2018.

Sanaston puheenjohtajana vuodesta 2012 toiminut kirjailija Virpi Hämeen-Anttila oli erovuorossa toimittuaan puheenjohtajana sääntöjen salliman pisimmän ajan eli kolme täyttä kaksivuotiskautta.

”Nämä vuodet ovat olleet täynnä hikistä työtä ja uuden oppimista, mutta ne jäävät mieleeni upeana kokemuksena siitä, miten suuria saavutuksia asiantuntemuksella ja yhteistyöllä saa aikaan. Olemme käyneet kampanjaa lainauskorvausten nostamisesta pohjoismaiselle tasolle koko puheenjohtajakauteni ajan. Sydäntäni lämmittää se, että tänä vuonna eduskunnan yhteinen tahto muuttui teoiksi ja pääsimme tavoitteeseemme. On ollut hienoa olla tässä työssä mukana. Tunnen lähtiessäni haikeutta, mutta olen myös todella tyytyväinen siitä, että saan jättää peräsimen turvallisiin ja päteviin käsiin”, Virpi Hämeen-Anttila kommentoi kauttaan ja uuden puheenjohtajan valintaa.

”Sanaston pitää olla aktiivisesti mukana varmistamassa, että kirjallisuuden tekijöillä on tulevaisuudessakin mahdollisuus harjoittaa ammattiaan.”

Heikki Karjalainen. Kuva: Marissa Tammisalo

Heikki Karjalainen (s. 1963) on pitkän linjan käännösammattilainen, joka on suomentanut englanninkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta vuodesta 1989. Karjalainen on toiminut Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton (SKTL) puheenjohtajana vuodesta 2016 ja edustanut SKTL:a Sanaston hallituksessa vuodesta 2015. Sanaston varapuheenjohtajana hän on toiminut vuoden 2017 alusta. Lisäksi Karjalaisella on oma käännöskirjallisuuteen erikoistunut pienkustantamo Moebius.

Suurimmaksi haasteeksi tulevalla puheenjohtajakaudellaan Karjalainen näkee Euroopan unionissa vireillä olevan digitaalista sisämarkkinaa koskevan tekijänoikeusdirektiivin ja erityisesti kirjallisuuden tekijöiden toimentuloon ja tekijänoikeuksiin liittyvän artiklan 12.

”Viimeaikaisten tapahtumien valossa näen puheenjohtajakauteni suurimpana haasteena Euroopan unionin lainsäädäntötyön, jossa Sanaston pitää olla aktiivisesti mukana sen varmistamiseksi, että kirjallisuuden tekijöillä on tulevaisuudessakin mahdollisuus harjoittaa ammattiaan. Sanasto on viime vuosina tehnyt niin erinomaista työtä, että suurin virhe, jonka uutena puheenjohtajana voisin tehdä, olisi alkaa ajaa radikaaleja muutoksia. Toki se, että olen kääntäjä enkä kirjailija, vaikuttaa näkemyksiini, mutta Sanasto on aina ollut kaikkien kirjallisuuden tekijöiden asialla, ja siitä haluan pitää kiinni”, Karjalainen linjaa tulevaisuuden suuntaa.

Sanaston hallitus vuonna 2018

Sanaston hallitukseen valittiin uudelle kaudelle tietokirjallisuuden professori, tietokirjailija Pirjo Hiidenmaa sekä uusina jäseninä kirjailija Juha-Pekka Koskinen ja Suomen Kirjailijaliiton lakimies Ville Toro. Hallituksen muut jäsenet vuoden 2018 alusta ovat kirjailija Hannele Mikaela Taivassalo ja Suomen tietokirjailijat ry:n lakimies Mari Wallgren. Hiidenmaan varajäsenenä jatkaa tutkija Pasi Saukkonen,  Koskisen varajäseneksi valittiin kirjailija Marjo Heiskanen ja Toron varajäseneksi kirjailija Venla Hiidensalo. Taivassalon ja Wallgrenin varajäseninä jatkavat kirjailija Marianne Backlén ja Suomen tietokirjailijat ry:n viestintäpäällikkö Anne Rutanen.

Lisätiedot:
Anne Salomaa | Toiminnanjohtaja | Sanasto
p. 050 366 6110 | [email protected]