Vuosikertomus kokoaa Sanaston vuoden 2022 kohokohdat sekä kertoo toiminnastamme ja tilitetyistä tekijänoikeuskorvauksista.
Kohti teknologianeutraalia lainauskorvausta
Sanasto tilitti vuoden aikana tekijänoikeuskorvauksia kirjallisuuden tekijöille yhteensä noin 11,6 miljoonaa euroa. Suurin osa oli lainauskorvausta, jota tilitettiin noin 11,2 miljoonaa euroa. Vuoden lopussa edustimme lähes 16 000:ta kirjallisuuden tekijää.
Kirjallisuuden tekijöille kirjastolainoista maksettava lainauskorvaus täytti 15 vuotta. Sen kunniaksi oli korkea aika uudistaa lainauskorvaus teknologianeutraaliksi. Sanasto ja 18 kirjallisuuskummia tekivät vaikuttamistyötä ympäri vuoden e-kirjojen lainauskorvauksen puolesta niin vetoomuksin kuin kymmenissä tapaamisissa.
E-lainojen lainauskorvausta edistävää Kirjasta korvaus -kampanjaa tukivat myös FILI, Kopiosto, Lukukeskus, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Suomen kirjastoseura, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto, Finlands svenska författareförening, Suomen tietokirjailijat ja Suomen Kirjailijaliitto.
Tekijänoikeuslainmuutos EU-direktiivin mukaiseksi jatkui, ja otimme siihen aktiivisesti kantaa. Iloitsimme luovan alan tekijöiden työttömyysturvan paranemisesta, kun tekijänoikeuskorvausten sovittelusta työttömyysturvassa luovuttiin. Kesällä järjestimme Porissa Luovat laineilla -risteilyn yhteistyössä Teoston, Gramexin, Kopioston, Kuvaston, Apfin sekä TTVK:n kanssa. Risteilyllä kohtasivat luovan alan tekijät ja päättäjät.
Tavoitimme kirja-alan tapahtumissa tuhansia ihmisiä: Sanasto oli mukana muun muassa Kirjastopäivillä Hämeenlinnassa sekä Turun ja Helsingin kirjamessuilla. Osallistuimme Kansalliskirjaston koordinoimaan projektiin, jonka on määrä parantaa tekijänoikeusjärjestöjen metadataa hankkimalla tekijöille kansainväliset ISNI-tunnisteet. Neuvottelimme Kuntaliiton kanssa suositussopimuksen, joka sujuvoittaa teosten käyttöä kirjastojen verkkokanavissa.
Järjestön johdossa kuljettiin uutta kohti, kun pitkäaikainen toiminnanjohtaja Anne Salomaa siirtyi muihin tehtäviin. Sanaston uudeksi toiminnanjohtajaksi valittiin Niina Vettensola.
Sanaston vaikuttamistyön ja kansanedustajien kanssa tehdyn yhteistyön lopputuloksena joulukuussa eduskunta hyväksyi talousarvion, jossa osoitettiin miljoona euroa yleisten kirjastojen e-lainauskorvauksiin. E-lainauskorvausta tullaan maksamaan jo vuonna 2023 opetus- ja kulttuuriministerin päätöksellä, ja lainmuutos valmistellaan voimaantulevaksi vuoden 2024 alusta.