Tekijä: ohjaa lupapyyntö Sanastoon!

Kädet pitelevät avoinna olevaa kirjaa.

Tiesitkö, että Sanasto toimii linkkinä kirjallisuuden tekijöiden ja käyttäjien välillä? Sanasto voi myöntää edustamiensa tekijöiden puolesta lupia teosten käyttöön niillä lupa-alueilla, joilla toimimme. Tässä jutussa kerromme lisää luvistamme ja siitä, miksi Sanaston luvat ovat helppo ratkaisu sekä tekijöille että käyttäjille. 

Sanastosta apua teosten käyttöön

Sinulla on tekijänä oikeus päättää teostesi käytöstä, kuten julkisesta esittämisestä ja julkaisemisesta. Asiakkaanamme valtuutat Sanaston valvomaan ja hallinnoimaan tekijänoikeuksiasi toimialueillamme.

Voimme myöntää luvan puolestasi, kun jo aikaisemmin julkaistua runoasi tai tekstikatkelmaasi pyydetään

  • esitettäväksi julkisesti, esimerkiksi lausuttavaksi yleisö­tilaisuudessa
  • käytettäväksi erilaisissa tapahtumamateriaaleissa
  • julkaistavaksi osana uutta teosta, kuten äidinkielen oppikirjaa
  • käytettäväksi radiossa tai televisiossa
  • näytettäväksi osana näyttelyä
  • käytettäväksi osana kuolinilmoitusta.

Kun ohjaat luvan Sanastoon, sinun ei tarvitse neuvotella korvauksesta itse. Sanastolla on keskeisimpiä lupapyyntöjä varten vakiohinnasto, jonka löydät osoitteesta luvat.sanasto.fi.

Sanaston tyypillisiä käyttäjäasiakkaita ovat esimerkiksi erilaisia tilaisuuksia järjestävät tahot ja kustantajat. Sanasto ei myönnä lupia poliittisesti sitoutuneille organisaatioille ilman tekijän erillistä suostumusta.

Sanasto myöntää lupia ainoastaan yksittäisten runojen ja tekstikatkelmien käyttöön, ei siis kokonaisten teosten tai teoskokonaisuuksien, kuten romaanien, uudelleenjulkaisuun. Sanasto ei myöskään myönnä lupia teoksen kääntämiseen tai muuntamiseen toiseen taidelajiin, kuten sävellykseksi, näytelmäksi tai elokuvaksi.

Halutessasi voit myös kieltää Sanastoa myöntämästä lupia joihinkin käyttötilanteisiin, jos haluat myöntää luvat itse. Kannattaa kuitenkin huomioida, että moni käyttäjä hakee luvan mieluusti juuri Sanaston kautta.

Miksi ohjaisin lupaa pyytävän tahon Sanastoon?

Moni tekijä kokee helpoksi, että Sanastolla on selkeä hinnasto käyttötilanteisiin, eikä tekijän tarvitse itse neuvotella hintaa teostensa käytölle, laatia käytöstä sopimusta, huolehtia laskutuksesta tai tarkkailla, että maksu on saapunut. Luvista kerätyt korvaukset maksetaan tekijöille Sanaston tilitysaikataulun mukaisesti.

Sanaston tarjoamat luvat ovat myös käyttäjälle helppo ratkaisu, sillä käyttötilanteet koskevat usein lukuisten tekijöiden teoksia, jolloin lupien pyytäminen jokaiselta tekijältä erikseen on työlästä. Käyttäjän näkökulmasta on tärkeää, että lupien hankkiminen on mahdollisimman joustavaa ja korvausten maksaminen yksin­kertaista. Sanastosta käyttöluvan voi saada kerralla useamman tekijän tekstiin sekä esimerkiksi useampaan esityskertaan.

Voit aina kysyä meiltä neuvoa myös muissa kirjallisuuden käyttöön liittyvissä kysymyksissä, vaikka emme myöntäisi lupia kyseiseen tarkoitukseen. Autamme mielellämme kaikissa tekijänoikeus­kysymyksissä.

Jos päätät myöntää luvan teostesi käyttöön itse, muista sopia käytöstä kirjal­lisesti: käytön laajuudesta, kestosta ja hinnasta. Suositte­lemme, että teoksen käytöstä pyydetään aina korvaus. Käytäntö parantaa kaikkien tekijöiden mahdollisuuksia saada asianmukainen korvaus työstään. Apuna voit käyttää Sanaston lupahinnastoa.