Tekstin elämä uudessa taidelajissa – teoksen muuttaminen ja tekijänoikeudet

Kynää pitelevä käsi ja pöydällä pino papereita, joissa käsinkirjoitettua tekstiä.

Kirjallisuus on elävä kenttä, jossa teokset voivat jatkaa elinkaartaan vielä pitkään julkaisun jälkeen – ja toisinaan ne saavat uuden elämän myös uusissa muodoissa. Teoksen muuttamista ovat esimerkiksi tekstimuodossa olevan teoksen säveltäminen, muuttaminen elokuvaksi, näytelmäksi tai oopperaksi tai vaikkapa sovittaminen kuunnelmaksi.

Runoilija Saila Susiluodon lukuisia tekstejä on sävelletty muun muassa kuoroteoksiksi. Susiluoto kertoo, että on ollut suuri ilo kuulla omia tekstejä musiikillisessa muodossa.

”Minusta on hienoa, kun sävellykset ovat täysin omia teoksiaan. Säveltäjät ovat toisinaan kysyneet näkemyksiäni sävellysprosessiin, mutta en ole halunnut puuttua siihen. Joskus olen toki antanut säveltäjälle luvan esimerkiksi pieniin muutoksiin tekstissä. On ymmärrettävää, että mennään teoskokonaisuus edellä.”

Toisinaan tekstintekijä saattaa myös päätyä uuden järjestön asiakkaaksi uuden teosmuodon myötä. Näin tapahtui myös Susiluodolle, joka liittyi Teostoon saadakseen korvaukset myös sävellettyjen tekstien osalta.

Pitkähiuksinen henkilö nojaa seinää vasten ja katsoo kameraan.

Saila Susiluodolla on kokemusta myös muista teoksen muuntelua koskevista tilanteista. Vuonna 2021 yli sata taiteilijaa työsti Huoneiden kirja -teoksen kokonaisuudessaan monitaiteiseksi installaatioksi ja esitykseksi.

”Se oli valtava ponnistus. Tuntui tosi hurjalta, että koko teoksen maailma oli läsnä monena eri taideteoksena. Nimenomaan runoilijalle on todella poikkeuksellista, että käytetään kokonaista runokokoelmaa”, Susiluoto toteaa.

Teoksen muuttaminen vaatii luvan tekijältä

Teoksen muuttamiseen toiseen taiteenlajiin tarvitaan aina tekijän lupa, jos tekijänoikeus on voimassa. Esimerkiksi tekstin säveltämiseen, dramatisoimiseen teatteriesitykseksi tai muuttaminen kuunnelmaksi vaatii suostumuksen tekijältä. Kirjallisuudessa tekijänoikeus syntyy sekä kirjailijalle että kääntäjälle, ja se on voimassa tekijän elinajan ja 70 vuotta kuolinvuoden päättymisestä.

Sanasto ei myönnä lupia teosten muuttamiseen toiseen taiteenlajiin, vaan käytöstä on sovittava suoraan tekijän kanssa. Suosittelemme, että teoksen muuttamisesta koskevasta käyttöoikeudesta tehdään aina kirjallinen sopimus, jossa sovitaan myös korvauksesta.

On myös hyvä huomata, että vaikka tekijä olisikin luovuttanut tekijänoikeutensa eteenpäin, luovutuksensaaja ei kuitenkaan saa muuttaa teosta ilman erillistä lupaa tekijältä. Jos tekijä haluaa luovuttaa myös muunteluoikeutensa eteenpäin, siitä pitää sopia erikseen kirjallisesti.

Sanasto tarjoaa yleistä tekijänoikeudellista neuvontaa tekijöille ja kirjallisuuden käyttäjille. Sanaston jäsenjärjestöt antavat jäsenilleen sopimusneuvontaa teoksen muuttamista koskevissa tilanteissa.

Sanaston yhteystiedot