Lukuviikolla juhlitaan kirjailijoita ja kääntäjiä virtuaalivierailuilla

Mitä tarvitaan kirjan syntymiseen ja mikä mahdollistaa kirjallisuuden tekemisen Suomessa? Yhteensä 15 kirjallisuuden tekijää vastaa kysymyksiin virtuaalivierailukiertueella, joka käynnistyy 6.4. valtakunnallisella Lukuviikolla. Tekijänoikeuksien merkitystä avaava kiertue edeltää 26.4. vietettävää ©-DAY-tekijänoikeuspäivää. Vierailut ovat avoimia kaikille.

Jokaisen kirjan takana on tekijä. Heidän työnsä lohduttaa, ilahduttaa, kehittää ja luo hyvinvointia. Lukemalla voimme matkustaa paikkoihin, joihin emme muuten pääsisi. Suomen kirjastojen virtuaalivierailuilla kirjallisuuden tekijät kertovat, mitä tarvitaan kirjan syntymiseen ja tekijäksi kasvamiseen. Vieraat myös pureutuvat siihen, mikä mahdollistaa kirjallisuuden tekemisen Suomessa ja miten tekijänoikeudet liittyvät heidän työhönsä.

Kiertueella työstään kertoo 15 kotimaista kirjallisuuden tekijää: joukossa muun muassa kirjailijat Juha Itkonen, Johanna Sinisalo, Katariina Vuori, Monika Fagerholm sekä suomentaja Laura Jänisniemi. Mukana on niin runoilijoita, historioitsijoita kuin lastenkirjailijoita.

Vierailut kiinnittävät huomiota tekijänoikeuksien merkitykseen kirjailijoiden toimintaedellytysten kannalta ja juhlivat samalla lukemisen ja kirjallisuuden voimaa. 

Kirjat elävät lukijoiden mielissä, ja siksi kohtaamiset lukijoiden kanssa ovat minulle valtavan tärkeä ja rakas osa kirjailijan työtä. Eristyksen aikana on ollut arvokasta, että näitä kohtaamisia on ollut mahdollista jatkaa virtuaalisesti. Olen ilolla mukana keskustelemassa kirjojen lisäksi myös tekijänoikeuksista kirjailijan näkökulmasta”, kertoo kirjailija Elina Hirvonen.

Tapaa kirjallisuuden tekijät virtuaalivierailulla

Virtuaalivierailuja isännöivät kirjastot ympäri Suomen. Tarkempia tietoja ilmoittautumisesta saa seuraamalla kirjastojen viestintää. Ilmoittautumislinkit päivitetään myös Sanaston sivuille.

  • Elina Hirvonen Porvoon kirjasto, ti 6.4. klo 18
  • Riina Katajavuori Lahden kirjasto, ke 7.4. klo 18
  • Katja Kärki Rovaniemen kirjasto, to 8.4. klo 18
  • Johanna Sinisalo Joensuun kirjasto, ma 12.4. klo 18
  • Katariina Vuori Oulun kirjasto, ti 13.4. klo 18
  • Paula Nivukoski Vaasan kirjasto, ke 14.4. klo 15 (tilaisuus kaksikielinen)
  • Peter Sandström Turun kirjasto, ke 14.4. klo 18 (tilaisuus ruotsiksi)
  • Virpi Hämeen-Anttila Tuusulan kirjasto, to 15.4. klo 18
  • Monika Fagerholm & Laura Jänisniemi Kirkkonummen kirjasto, ma 19.4. klo 18 (tilaisuus suomenkielinen)
  • Harri Hertell Mikkelin kirjasto, ti 20.4. klo 18
  • Juha Mäntylä Seinäjoen kirjasto, ke 21.4. klo 18 (PERUTTU)
  • Salla Simukka Tampereen kirjasto, kouluvierailu (täynnä) to 22.4.
  • Mauri Karvonen Jyväskylän kirjasto, to 22.4. klo 18
  • Juha Itkonen Helsingin keskustakirjasto Oodi, pe 23.4. klo 18

Virtuaalisen kirjastokiertueen järjestää kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto, joka vastaa Suomessa lainauskorvausten tilittämisestä kirjailijoille ja kääntäjille. Kiertue järjestetään yhteistyössä Lukukeskuksen kanssa.

Valtakunnallinen Lukuviikko nostaa esiin lukutaidon merkitystä 5.–11.4.

Kiertue on osa valtakunnallista lukutaidon teemaviikkoa Lukuviikkoa, jota vietetään 5.–11.4. teemalla Lukutaito on kansalaistaito. Lukuviikko tarjoaa tietoa ja sisältöä lukutaidon ajankohtaisista kysymyksistä. Kirjastot, koulut ja muut toimijat ympäri Suomen viettävät Lukuviikkoa nostamalla esiin lukemista ja lukutaitoa omista lähtökohdistaan.

Poimintoja muusta Lukuviikon ohjelmasta:

Kansallinen lukutaitostrategia -webinaari 7.4.
7.4. klo 13–16 kansallinen lukutaitostrategia järjestää webinaarin kansainvälisestä lukutaitotyöstä – mitä voimme oppia ja viedä ulkomaille? Webinaari järjestetään Teamsissa ja on avoin kaikille: http://bit.ly/lukutaitohankkeet.

Lukufiiliksen avoin lukupiiri 11.4. klo 15
Nuorten oman verkkolehti Lukufiiliksen etälukupiiri kokoontuu Discord-palveluun keskustelemaan Mikko Toiviaisen teoksesta Pimeä peili ja muita urbaaneja kauhutarinoita. Lisätietoja: IG @lukufiilis.

Kirjastoissa tapahtuu ympäri Suomen!

  • Espoon kaupunginkirjasto järjestää virtuaalisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden festivaalin Lukuviikolla! Lisätiedot Instagramissa: @espooesbo.
  • Oulun kaupunginkirjastossa Kiimingissä on mahdollista tutustua kirjanäyttelyyn sekä osallistua kirjallisuusbingoihin Lukuviikon aikana.
  • Pointin kirjasto Vantaalla järjestää 3–6-vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmilleen livestreamin Pointin kirjaston Instagramissa 7.4 klo 17–18. 
  • Kivistön kirjasto Vantaalla järjestää nuorille suunnatun Instagram Liven 8.4 klo 17–18. Luvassa on improa, tarinan ja räpin kirjoittamista sekä juttelua kirjoista, elokuvista ja peleistä!

Sekä paljon muuta – tutustu ohjelmatärppeihin Lukuviikon sivuilla.

Lisätiedot

Lisätiedot kiertueesta: Maija Lielahti, Sanaston viestintä- ja markkinointipäällikkö, [email protected], p. 044 2918610

Lisätiedot Lukuviikosta: Saara Oranen, Lukukeskuksen viestintäpäällikkö, [email protected], p. 044 5661903

Sanasto
Sanasto on kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö, joka mahdollistaa kirjallisuuden tekijöiden luovaa työtä ja tarjoaa käyttäjille toimivia lupia kirjallisuuden käyttöön. Vaikutamme yhteiskunnallisesti tekijänoikeuksien ja kirjallisuuden tekijöiden aseman parantamiseksi. Edustamme yli 13 000:ta kirjallisuuden tekijää. sanasto.fi

Lukukeskus
Lukukeskus puolustaa lukemista ja lukutaitoa toiminnan ja asiantuntijuuden kautta. Tavoitteidensa saavuttamiseksi se tekee tiiviistä yhteistyötä kirjastojen, koulujen ja muiden alan toimijoiden kanssa. Lukukeskus kokoaa tietoa lukemisesta ja lukutaidosta sekä toimii asiantuntijana kansainvälisissä verkostoissa. Lukukeskus järjestää ainoana Suomessa järjestelmällisesti kirjailijavierailuja, jotka edistävät lukuintoa ja lisäävät kirjailijoiden toimeentuloa. Se julkaisee myös kirjallisuuslehtiä lapsille ja nuorille sekä kirjallisuuskritiikin nettilehteä. lukukeskus.fi

©-DAY
Tekijänoikeuspäivä eli ©-DAY 26.4.2021 kokoaa vihreän värin eri sävyjen alle kaikki tekijänoikeuksia kunnioittavat tahot. ©-DAY tuo näkyville luovan työn tekijät ja heidän työnsä arvon. Tänäkin poikkeuskeväänä eri toimijat juhlistavat luovan työn arvoa vihreän värin eri sävyissä – sekä livenä että digitaalisesti. cday.fi

Lukuviikko
Lukuviikko on Lukukeskuksen vuosittain järjestämä valtakunnallinen lukutaidon teemaviikko, joka nostaa esiin lukemisen ja lukutaidon merkitystä. Lukuviikon aikana kirjastot, koulut ja muut toimijat kiinnittävät huomiota lukutaitoon mm. erilaisilla tempauksilla ja tapahtumilla, kirjailijavierailuilla ja jakamalla tietoutta lukutaidosta. Lukukeskus tarjoaa Lukuviikon aikana mm. ilmaisia materiaaleja ja taustatietoa. Lukuviikkoa on vietetty jo yli 40 vuotta, perinne aloitettiin Lukusunnuntaina vuonna 1977. Varsinaista Lukuviikkoa on vietetty vuodesta 1997.