Toiminnanjohtajan joulutervehdys

Sanaston vuosi 2015 on ollut jälleen kerran aktiivinen ja tapahtumarikas. Vuoden aikana käynnistetyn järjestelmäuudistuksen myötä pyrimme monipuolistamaan ja yksinkertaistamaan tekijöille tarjoamiamme verkkopalveluja. Sanasto on tekijöiden perustama järjestö ja pyrimme kaikilla toimillamme edistämään suomalaisten kirjallisuuden tekijöiden tekijänoikeuksia sekä mahdollisuuksia elää luovalla työllä. Kehitämme toimintaamme jatkuvasti ja otamme mielellämme vastaan palautetta siitä, miten voisimme tulevaisuudessa palvella vielä paremmin.

Vuosi 2015 on myös ollut Kirjan vuosi, jonka suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Teema on näkynyt julkisuudessa runsaasti. Tasavallan presidentin puoliso rouva Jenni Haukio vieraili Sanaston toimistolla alkuvuodesta ja vilkkaan keskustelun aiheina olivat mm. lainauskorvaus, kirjailijan toimeentulo ja kirjamessut. Tänä vuonna Sanasto osallistui kirjamessuille sekä Helsingissä että Turussa. Messujen hienointa antia ovat keskustelut sekä tekijöiden että lukijoiden kanssa. Kirjallisuus on valtavan tärkeää suomalaisille ja suomalaiselle kulttuurille.

Toukokuussa juhlistimme Sanaston kymmentä toimintavuotta. Näihin vuosiin on mahtunut paljon muutoksia ja on ollut upeaa nähdä Sanaston merkitys kirjallisuuden tekijöille ja jäsenjärjestöillemme. Sanaston 10-vuotisjuhlassa jaettiin Sanaston ensimmäinen nimikkopalkinto.

Palkinto myönnettiin Kirsi Kunnakselle tunnustuksena hänen merkittävästä panoksestaan kirjailijoiden tekijänoikeuksien edistämiseksi.

Myös vaikuttamistyömme on jatkunut aktiivisena. Keväällä 2015 kaikista eduskuntapuolueista koostunut työryhmä antoi yhteisen julkilausuman, jossa edellytetään lainauskorvauksen korottamista pohjoismaiselle tasolle viimeistään Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna 2017 tehtävissä päätöksissä. Teemme kaikkemme, jotta näin myös tapahtuu. Kirja elää -kampanjamme on vuodesta 2011 tähdännyt lainauskorvauksen nostamiseen pohjoismaiselle tasolle sekä opetus- ja tutkimuskirjastojen tuomiseen lainauskorvauksen piiriin. Hallituksen marraskuussa julkaiseman esitysluonnoksen mukaan lainauskorvauksen piiriin yleisten kirjastojen rinnalle olisivatkin tulossa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kirjastot. Kannatamme lämpimästi tätä esitystä ja toivomme, että lainmuutos astuu voimaan heti vuoden 2016 alusta lukien. Yliopisto- ja ammattikorkeakoulukirjastoista tehdään vuosittain noin 17 miljoonaa lainaa. Kaikille tekijöille tulee suorittaa asianmukainen korvaus heidän teostensa lainaamisesta.

Odotamme tulevaa vuotta mielenkiinnolla. Se tulee sisältämään ainakin määrätietoista edunvalvontatyötä, kun eduskunta määrittää hankkeitaan Suomen 100-vuotisjuhlavuodelle. Mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa satavuotiasta Suomea ja elävää suomalaista kulttuuria kuin varmistaa vihdoin kirjailijoille heille kuuluva korvaus työstään?

 

Anne Salomaa

Toiminnanjohtaja