Toukokuun tilitys: Sanasto jakoi tekijänoikeuskorvauksia yli 1,1 miljoonaa euroa

Sanaston vuoden toisessa tilityksessä tekijöille maksettiin korvauksia yhteensä 1 109 063,00 euroa. Korvauksia maksettiin yhteensä 4 526 tekijälle ja edesmenneen tekijän oikeudenomistajalle.

Vanhenevat korvaukset merkittävin osa tilityksestä

Toukokuun tilitys oli huomattavasti suurempi viime vuoteen verrattuna, sillä nyt tilityksessä maksettiin vanhenevia lainauskorvauksia sekä Celia-omakirjalainakorvauksia. Aiemmin käytäntönä oli, että vanhenevat korvaukset maksettiin vuoden viimeisessä tilityksessä.

Lainauskorvaukset sekä Celia-omakirjalainakorvaukset vanhenevat kolmen vuoden kuluttua niiden keräämisestä, mikäli niitä ei saada tilitettyä tekijälle, jolle ne kuuluisivat. Jakamattomat korvaukset jaetaan lisätilityksinä niiden kirjallisuuden tekijöiden kesken, jotka kuuluvat Sanastoon.

Toukokuun tilityksessä maksettiin lisäksi Sanaston uusille asiakkaille takautuvasti lainauskorvauksia vuosien 2013–2016 lainoista. Myös Celia-omakirjalainojen korvaukset vuoden 2017 lainoista sekä viime vuonna myytyjen Celia-oppikirjojen korvaukset tulivat maksuun. Lisäksi tilitettiin korvauksia kirjallisuuden radio- ja televisiokäytöstä, teosten julkisesta esittämisestä sekä teosten käytöstä osana uusia julkaisuja.

Korvausta saaneille on lähetetty tilityslaskelma, josta käyvät ilmi henkilökohtaiset korvaustiedot. Maksut näkyvät korvausta saaneiden tileillä keskiviikkona 23.5.2018.

Toukokuun tilitys 2018

  • Lainauskorvaus 894 578,62 €
  • Celia-omakirjalainakorvaukset 158 846,01 €
  • Radio- ja tv-käyttökorvaukset 35 518,56 €
  • Celia-oppikirjakorvaukset 7 152,84 €
  • Esityskorvaukset 1 983,02 €
  • Julkaisukorvaukset 10 983,95 €

Kirjallisuuden tekijä, muista päivittää omat tietosi ennen syksyn tilityksiä

Sanastolla on vuodessa neljä tilitystä, ja niissä maksettavat korvauslajit vaihtelevat. Seuraava tilityspäivä on 5. syyskuuta. Vuoden viimeinen tilitys puolestaan on joulukuussa, ja silloin maksetaan tuttuun tapaan ensimmäisen kerran lainauskorvauksia vuoden 2017 lainoista.

Viimeinen päivä muuttuneiden pankki-, yhteys- tai teostietojen korjaamiselle on syyskuun tilitystä varten 24.8. ja joulukuun tilitystä varten 2.11.2018.

Jos et ole vielä Sanaston asiakas, muistathan solmia asiakkuusopimuksen ja täyttää teostietosi oma.sanasto.fi-palvelussa hyvissä ajoin ennen tilityksiä!