Toimita verokortti Sanastoon vain näissä tilanteissa

Saamme vanhojen asiakkaidemme verotiedot vuosittain tammi–helmikuun vaihteessa suoraan verottajalta. Verokorttia ei siis muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta tarvitse erikseen lähettää Sanastoon.

Toimita verokortti Sanastoon vain näissä tilanteissa:

 • Olet rekisteröitynyt Sanastoon kuluvan vuoden aikana: lähetä meille kopio verokortistasi rekisteröitymisen yhteydessä. Seuraavina vuosina saamme tiedot verottajalta.
 • Haluat muuttaa veroprosenttiasi: lähetä kopio muutosverokortistasi.
 • Asut pysyvästi ulkomailla: lähetä kopio lähdeverokortistasi vuosittain.
 • Jos käytät käyttökorvausverokorttia, lähetä meille kopio verokortistasi vuosittain.


Ilmoitamme aina alkuvuodesta, kun voit tarkistaa veroprosenttisi OmaSanastosta. Jos haluat muuttaa veroprosenttiasi, toimita meille uusi verokortti hyvissä ajoin ennen sitä tilitystä, jossa haluat uutta veroprosenttia käytettävän. Tarkista kuluvan vuoden tilitysaikataulu ja verotietojen viimeiset muutospäivät. Jos Sanastolla ei ole ajantasaista tietoa verotuksesta, suoritetaan tilityksistä 60 prosentin ennakonpidätys.

Verokortin voi toimittaa OmaSanaston kautta tai lähettää sähköpostitse osoitteeseen info[at]sanasto.fi tai postittaa osoitteeseen Korkeavuorenkatu 30 A, 5. krs. 00130 Helsinki.

Tekijänoikeuskorvaukset ovat veronalaista tuloa

Sanaston maksamat tekijänoikeuskorvaukset ovat veronalaista tuloa, ja niitä verotetaan henkilökohtaisena ansiotulona.

Minkä verokortin toimitan Sanastoon?

Sanastoon voi toimittaa saman palkkatulon verokortin, joka on käytössä kaikille työnantajille ja tulon maksajille. Lisäksi Sanasto ottaa vastaan käyttökorvausverokortteja ja vakituisesti ulkomailla asuvilta lähdeverokortteja.

Eläkeläisten verokortit

Saamme useimmissa tapauksissa eläkeläisten verotiedot suoraan verottajalta. Tarkista, onko ajantasainen veroprosenttisi kirjattu OmaSanastoon ja toimita meille verokortti vain tarvittaessa.

Perikunnalle maksettavien korvausten verotus

Perikunnalle maksettavia tekijänoikeuskorvauksia verotetaan pääomatulona. Pidätämme automaattisesti 30 prosentin pääomatuloveron tilityksestä, jos kyseessä on perintönä saatu tekijänoikeuskorvaus. Tekijänoikeuksia perineiden henkilöiden ei siis tarvitse toimittaa verokorttejaan Sanastoon.

Verotus toiminimen kautta

Tekijänoikeuskorvauksia voi tulouttaa osakeyhtiölle vain siinä tapauksessa, että tekijänoikeudet on siirretty yhtiölle. Poikkeuksena tähän on kuitenkin lainauskorvaus, sillä se on Suomessa säädetty tekijälle kuuluvaksi korvaukseksi, jota ei voi luovuttaa eteenpäin tekijän elinaikana.

Yksityisen elinkeinonharjoittajan kohdalla tekijänoikeuskorvausten verotus voidaan hoitaa toiminimen kautta. Tällöin toiminimen täytyy täyttää seuraavat ehdot:

 • Toiminimen tulee olla merkitty ennakkoperintärekisteriin.
 • Toiminimen päätoimialan tulee olla joko
  1) kirjallisuus, kustannustoiminta, kääntäminen tai muu taiteellinen luominen
  TAI
  2) sama kuin tekijän teosten ala.

Näissä tapauksissa Sanasto ilmoittaa tekijälle maksetut korvaukset osana henkilökohtaista verotusta ja tekijä vastaa itse ennakonpidätyksen asianmukaisesta hoitamisesta. Jos sinulla on edellä mainitut ehdot täyttävä toiminimi, ja haluat hoitaa verotuksen sen kautta, ilmoitathan y-tunnuksesi asiakaspalveluumme.


Kirjallisuuden tekijä, tarkkaile vuositulorajaasi

Verottaja suosittelee seuraamaan tulojen kertymistä vuoden aikana etenkin silloin, jos sinulla on useita tulonlähteitä. Jos verokortin tuloraja ei riitä, hae uutta verokorttia ja toimita se työnantajille ja muille tulon maksajille.

Sanastosta saatavat tekijänoikeustulot tyypillisesti vaihtelevat vuosittain, ja niitä on vaikea arvioida etukäteen. Sanasto maksaa korvauksia neljästi vuodessa. Rahamääräisesti suurin tilitys on joulukuun tilitys, jossa maksetaan lainauskorvauksia edellisvuoden kirjastolainoista. Lainauskorvausten tekijäkohtaiset summat ovat tiedossamme aina syys-lokakuussa. Tällöin verokortin ehtii toimittaa Sanastoon ajoissa ennen joulukuun tilitystä, jos veroprosenttia on tarvetta muuttaa.

Muutosverokorttia hakiessa kirjallisuuden tekijöille saatetaan antaa erillinen verokortti palkalle ja käyttökorvaukselle. Sinulla on kuitenkin mahdollisuus hoitaa kaikki verotus yhdellä verokortilla, jos niin haluat. Näissä tilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä verottajaan ja pyytää tilalle uutta (yhtä) verokorttia.

Kysyttävää?

Sanaston asiakaspalvelu neuvoo kaikissa tekijänoikeuskorvausten verotukseen liittyvissä asioissa. Ota yhteyttä: [email protected] tai +358 (0)9 5629 3300 (arkisin klo 10–15).

Sanaston tilitysaikataulu.