Esittelyssä: Finlands svenska författareförening

Sanastolla on neljä jäsenjärjestöä, jotka ovat olleet myös perustamassa Sanastoa. Tässä juttusarjassa esittelemme Sanaston jäsenjärjestöt ja kysymme heidän kuulumisiaan. Viimeisenä esittelyvuorossa on Finlands svenska författareförening (FSF). Kysymyksiin vastaa toiminnanjohtaja Johanna Sandberg, joka on työskennellyt yhdistyksessä vuoden verran. Juttu on luettavissa  myös ruotsiksi.

Finlands svenska författareförening (FSF) viettää ensi vuonna 100-vuotisjuhlavuottaan. Helsingin keskustassa sijaitsevassa toimistossa työskentelee kokoaikaisesti toiminnanjohtaja.

Mitä palveluita FSF tarjoaa?

FSF:n tärkein tehtävä on toimia suomenruotsalaisten kirjailijoiden edunvalvojana. Jäsenet saavat tietoa verotuksesta, eläkekysymyksistä, avustuksista ja residensseistä. Toimisto auttaa myös kustannussopimuksissa, antaa suosituksia tekijänoikeuskorvauksista ja toimii linkkinä tärkeisiin yhteistyökumppaneihin kuten Sanastoon, Kopiostoon ja Lukukeskukseen.

FSF omistaa Loviisasta Villa Biaudetin, jonka on lahjoittanut yhdistykselle Ulla Biaudet (Bjerne). Jäsenet voivat joka kolmas vuosi hakea asumisoikeutta talosta.

Miten jäseneksi pääsee?

FSF:n jäsenyyttä voivat hakea kirjailijat, joilta on ilmestynyt vähintään kaksi itsenäistä kaunokirjallista teosta ruotsiksi.

Keitä järjestön hallitukseen kuuluu ja ketkä päättävät apurahoista?

Yhdistyksen puheenjohtaja on kirjailija Peter Sandström. Hallituksessa istuu kuusi jäsentä ja kaksi varajäsentä, jotka edustavat eri alueita ja kirjallisuudenlajeja. Vahvistettu lautakunta kokoontuu kahdesti vuodessa päättämään yhdistyksen apurahoista ja palkinnoista.

Järjestö numeroina:

  • Perustamisvuosi: 1919
  • Jäseniä: 192
  • Jäsenistä naisia on 55 %
  • Jäsenistä asuu Ahvenanmaalla 6 %

Lue lisää:

Finlands svenska författareföreningin verkkosivut

 

Lue juttusarjan kaikki jutut