Ilmaiseksi ladattavia kirjoja lupaavista verkkosivuista monet ovat huijausta

Sanasto - kuvitus

Sanasto on saanut useita yhteydenottoja koskien lataa-kirjat.com –sivustoa ja muita vastaavia verkkosivuja, jossa ilmoitetaan useiden suomalaisten teosten olevan ladattavissa ja luettavissa ilmaiseksi. Sivustot pyytävät vierailijaa rekisteröitymään ja antamaan rekisteröitymisen yhteydessä luottokorttitietonsa teoksia ladatakseen. Sivustot ovat kuitenkin todellisuudessa huijaussivuja, joiden tavoitteena on kalastella ihmisten luottokorttitietoja. Sanasto ei suosittele sivustoille rekisteröitymistä tai sivustoilla ilmoitettuun puhelinnumeroon soittamista. Puhelu voi kerryttää tuntuvan laskun, vaikka numeron ei ole kerrottu olevan maksullinen.

– Teoksia ei sivustojen kautta ole ladattavissa. Ilmiö on ikävä, sillä siinä käytetään oikeiden teosten kuvauksia ja kansikuvia luomaan valheellista kuvaa sivuston laillisuudesta, kertoo Sanaston lakimies Juha Pihlajaniemi. Sanasto selvittää Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) kanssa mahdollisuuksia puuttua sivustojen toimintaan.
– Luottokorttitietojen kalastelu netissä on yleistynyt viime vuosien aikana voimakkaasti. Kalastelusivustojen toimintaan on usein hankala puuttua, sillä ylläpidon tiedot on piilotettu, Pihlajaniemi toteaa.

Pihlajaniemi kehuu tekijöitä valppaudesta. – Hienoa, että saimme asiasta useita yhteydenottoja. Tekijöiden tuntemus oikeuksistaan on hyvällä tasolla ja verkon lataussivustoja pidetään silmällä.

Tekijällä on itsellään usein paras tieto siitä, missä hänen teoksiaan käytetään luvallisesti. Mikäli epäilet, että teostasi on käytetty ilman asianmukaista lupaa, voit tehdä ilmoituksen Sanastoon asiasta verkkosivuillamme. Huijaussivuilla kirjoja ei ole käytettävissä, eli niistä ei tarvitse tehdä erillistä ilmoitusta. – Ilmiö on ikävä, mutta onneksi teoksia ei saa luvatta lataamalla, Pihlajaniemi sanoo. Laillisia ilmaisia kirjapalveluja ovat m.m. Gutenberg-projekti ja Europeana sekä kirjastojen sähkökirjapalvelut.

 

Lisätietoja:

Juha Pihlajaniemi, puh. +358 9 5629 3350
Lakimies, Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto