Kirjallisuuskummien vetoomus e-aineistojen lainauskorvauksesta luovutettiin kulttuuriministeri Kurviselle

Eduskunnan kirjallisuuskummeina toimiva kirjallisuuden tekijöiden joukko on jättänyt vetoomuksensa kulttuuriministeri Antti Kurviselle ja koko valtioneuvostolle. Vetoomuksessa kirjailijat ja kääntäjät peräänkuuluttavat e-kirjoille ja e-äänikirjoille lainauskorvausta.

Kirjallisuuskummit aloittivat tehtävässään syksyllä 2021 eduskunnan sivistysvaliokunnan ja kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanaston kutsumina. Eduskunnalle suunnatussa kirjallisuuskummitoiminnassa kirjallisuuden tekijät ja päättäjät kohtaavat kirja-alan ajankohtaisten aiheiden äärellä. Yksi akuutti keskustelun aihe on ollut e-kirjojen ja e-äänikirjojen lainauskorvauksen puuttuminen.

Kirjallisuuskummien ja Sanaston vaikuttamistyön sekä kansanedustajien aktiivisuuden lopputuloksena eduskunta hyväksyi syyskauden 2021 päätteeksi yksimielisesti lausuman (EK 48/2021 vp) e-kirjojen ja e-äänikirjojen lainauskorvauksen puolesta:

”Eduskunta edellyttää, että lainauskorvausmäärärahan tasoa korotetaan vastaamaan pohjoismaista korvaustasoa ja että e-kirjojen ja e-äänikirjojen lainaaminen saatetaan mahdollisimman pian lainauskorvauksen piiriin e-aineistojen kaupallisen markkinan toimintaa vaarantamatta.”

Eduskunnan vahva lausuma ja tekijänoikeuslain päivittäminen EU:n DSM-direktiivin mukaiseksi loivat vahvan odotuksen sille, että Suomeen olisi samassa yhteydessä saatu teknologianeutraali lainauskorvaus. E-aineistojen lainauskorvaukset kuitenkin jäivät tekijänoikeuslain muutospaketin ulkopuolelle. Kummit pitävät kirjallisuuden tekijöiden kannalta kohtuuttomana asian siirtymistä eteenpäin ja mahdollisesti ensi vaalikauteen. Kummit vaativat ja luottavat nyt siihen, että asia hoidetaan kuntoon erillisellä hallituksen esityksellä vielä kevään aikana ja rahoitukseen löydetään ratkaisu huhtikuun budjettiriihessä.

”Luotamme, että asia hoidetaan tällä vaalikaudella”

Kummit muistuttavat vetoomuksessa kulttuuriministeri Antti Kurvista ja valtioneuvostoa siitä, että yleisten kirjastojen yhteinen e-kirjasto aloittaa toimintansa vuonna 2023 ja valtio on rahoittanut yli kolmella miljoonalla eurolla e-kirjaston selvitystyötä ja käynnistymistä.

”Kansallisen e-kirjaston toiminta ei ole moraalisesti kestävällä pohjalla ennen kuin tekijöiden oikeus tekijänoikeuskorvauksiinsa on mahdollistettu lainsäädännössä. Valtiovallan tulee huolehtia myös meistä tekijöistä eikä tukea vain jakelualustaa ja -tekniikkaa”, vetoomuksessa todetaan.

Nyt tekijänoikeuslain muutosesitykseen pettyneet kirjallisuuskummit ovat yhdessä kirjoittaneet vetoomuksen kulttuuriministeri Kurviselle. Vetoomusta luovuttamassa opetus- ja kulttuuriministeriössä olivat tiistaina 1.3.2022 kirjailija JP Koskinen, kirjailija Juha Itkonen, kirjailija Tiina Raevaara ja kääntäjä Laura Jänisniemi.

”Lainauskorvausten laajentamiselle teknologianeutraaliksi on vahva tuki eri kirja-alan toimijoilta sekä eduskunnasta. Kirjastoja ja kirjallisuuden tekijöitä ei saa epähuomiossa asettaa vastakkain. Haluamme luottaa siihen, että tämä asia hoidetaan hyvällä poliittisella yhteistyöllä kuntoon vielä tällä vaalikaudella”, painottaa kirjailija Tiina Raevaara.

Kirjailija ja Taideneuvoston puheenjohtaja Juha Itkonen muistuttaa, että ”lainauskorvauksissa kyse on tekijänoikeuskorvauksista, jotka tulee poliittisella yhteistyöllä hoitaa kuntoon, kun teoksia lainataan uusilla tekniikoilla. On hienoa, että kirjoja luetaan eri muodoissaan, mutta meitä kirjallisuuden tekijöitä ei saa unohtaa.”

Kirjallisuuskummien vetoomus toimitetaan myös muille ministereille, eduskunnan puhemiehistölle ja kansanedustajille. Kirjallisuuskummeja on tällä hetkellä yhteensä 18 kauno- ja tietokirjailijaa sekä kääntäjää. Koskisen, Itkosen, Raevaaran ja Jänisniemen lisäksi kummeina toimivat Marko Hautala, Paula Havaste, Vilja-Tuulia Huotarinen, Virpi Hämeen-Anttila, Karo Hämäläinen, Jari Järvelä, Maaret Kallio, Heikki Karjalainen, Riina Katajavuori, Sofi Oksanen, Peter Sandström, Anja Snellman, Philip Teir ja Katariina Vuori.

Lue kirjallisuuskummien vetoomus.