Messuviikolla käynnistimme kirjallisuuskummitoiminnan ja järjestimme paneelikeskustelun e-kirjojen lainauskorvauksista

Lanseeraustilaisuudessa ja paneelikeskustelussa puheenaiheiksi nousivat vireillä oleva tekijänoikeuslain muutos sekä e-kirjojen ja e-äänikirjojen lainauskorvaukset.

Kirjallisuuskummitoiminta tuo kirjallisuuden tekijät ja päättäjät yhteen

Sanasto lanseerasi keskiviikkona 27.10.2021 yhdessä sivistysvaliokunnan kanssa kirjallisuuskummitoiminnan eduskunnalle. Kirjallisuuskummitoiminnan tarkoituksena on tuoda yhteen kirjailijoita, kääntäjiä ja päättäjiä keskustelemaan ajankohtaisista kirja-alan aiheista sekä toimimaan linkkinä kirjallisuuden ja politiikan välillä. Tarkoituksena on lisätä yhteistyötä sekä vuorovaikutusta luovan alan sekä poliittisten päättäjien välillä.

Helsingin keskustakirjasto Oodissa pidetyssä kaikille avoimessa lanseeraustilaisuudessa puheenvuorot pitivät Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko, tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen sekä Taideneuvoston puheenjohtaja, kirjailija Juha Itkonen. Tervetulosanat tilaisuudessa lausui Sanaston puheenjohtaja, kirjailija Peter Sandström. Sandström ja Itkonen ovat toiminnassa mukana kirjallisuuskummeina.

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko kiitteli puheessaan Sanastoa kummitoiminnan käynnistämisestä. Hän kertoi, että kummitoiminnassa päättäjän kontakti luovan työn tekijään muodostuu vahvemmaksi. Risikon mukaan kirjallisuuskummi on päättäjälle tärkeä henkilö, jolta voi kysyä tekijöille oleellisista asioista. Risikko kertoi odottavansa kovasti yhteistyötä oman kirjallisuuskumminsa, kirjailija Sofi Oksasen, kanssa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen ilmoitti tilaisuudessa osallistuvansa innolla kirjallisuuskummitoimintaan. Ministerin mukaan koronapandemia, rahapelituottojen vähentyminen ja tekijänoikeudet ovat esimerkkejä sellaisista poliittisista kysymyksistä, joissa tarvitaan päättäjien ja kulttuurin tekijöiden välistä vuorovaikutusta. Ministerin mukaan esimerkiksi näihin ja lukuisiin muihin asioihin kirjallisuuskummitoiminta tarjoaa kätevän ja matalan kynnyksen tavan tuoda käytännön tietoa kirjallisuuden tekijöiltä päätöksentekijöille. Ministeri Kurvisen kirjallisuuskummina toimii kirjailija JP Koskinen.

Kirjailija Juha Itkonen muistutti puheessaan, että kirjallisuuskummit ovat kirjailijoina ja kääntäjinä ensisijaisesti suomalaisen kirjallisuuden asialla, mutta kummitoiminta on tärkeää myös kulttuurin kannalta yleisesti. Itkonen toimii kirjallisuuskummina sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Eeva-Johanna Elorannalle ja kansanedustaja Sari Sarkomaalle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Sanaston paneelissa keskusteltiin e-kirjojen lainauskorvauksista sekä tekijänoikeuslainuudistuksesta

Kirjallisuuskummitoiminta lanseerattiin samalla viikolla kun vietettiin Helsingin Kirjamessuja, jossa Sanasto järjesti paneelikeskustelun otsikolla ”Valtakunnallinen e-kirjasto tulee – kirjailijat huolissaan lainauskorvauksista”. Paneelissa keskustelemassa olivat tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen, kirjailija Juha Itkonen, Sanaston lakimies Juha Pihlajaniemi sekä kirjastojen digimediahankkeen projektipäällikkö Suvi Sivulainen. Paneelin juonsi toimittaja Aleksis Salusjärvi.

Keskustelussa ministeri Kurvinen sanoi, että ei näe lainauskorvausten laajentamiselle lainsäädännöllistä estettä, mutta totesi että valtion budjettiin ei ole tällä hetkellä varattu laajennukselle rahaa. Ministeri sanoi ymmärtävänsä, että tekijöiden näkökulmasta tilanne ei ole oikeudenmukainen ja että e-aineistojen lisääntynyt käyttö on vaikuttanut kirjallisuuden tekijöiden ansaintalogiikkaan. Hän totesi, että ratkaisuja tekijöiden saamiin korvauksiin täytyy pystyä löytämään lähivuosina.

Kirjailija Juha Itkonen kertoi keskustelussa siitä, mikä merkitys lainauskorvauksilla kirjallisuuden tekijöille on. Kirjastolainoista maksettavat lainauskorvaukset tuovat kirjailijalle tasaista tuloa toisin kuin esimerkiksi apurahat. Kirjastojen digimediahankkeen projektipäällikkö Suvi Sivulainen kommentoi kirjastojen kannattavan sitä, että tekijät saavat työstään korvauksen. Sivulaisen mukaan kirjastot toivottavat e-aineistojen lainauskorvaukset tervetulleeksi.

Paneelikeskustelussa nostettiin esille myös vireillä oleva tekijänoikeuslain uudistus. Ministeri Kurvinen lupasi, että muutosesitys tulee saamaan aidon lausuntokierroksen ja ennakoi myös, että esitykseen tullaan suurella todennäköisyydellä tekemään muutoksia lausuntokierroksen pohjalta. Lausunnostamme lainmuutosesitykseen voit lukea täältä.

Ajankohtaisten aiheiden äärellä käyty keskustelu jatkui messuyleisön parissa vielä paneelikeskustelun jälkeenkin. Kävimme Sanaston osastolla keskustelua kirjallisuuden tekijöiden kanssa muun muassa vireillä olevasta tekijänoikeuslain uudistuksesta. Jälkikeskustelua siivitti myös paneelin moderaattorina toimineen Salusjärven Facebook-päivitys, jossa hän pohti ministerin asennetta omaa hallintoalaansa kohtaan.