Kirjastojen poikkeusajan lupa verkkolukutuokioille

Sanasto ja Kopiosto ovat sopineet kirjastojen kanssa poikkeusajan tekijänoikeusluvan, jolla koko maan kirjastot voivat tuottaa verkkolukutuokioita Kirjastokaistalle. Tälle sivulle on koostettu ohjeet siitä, mitä lupa kattaa. Lue myös tiedote sopimuksesta.

Lupa kattaa videolukutuokiot Kirjastokaistalla, joka on Suomen kirjastojen yhteinen netti-tv ja -radio. Lupa kattaa lukutuokiot myös Helsinki-kanavalla, jonne Helsingin kirjastot tuottavat kirjallisuusohjelmia.

Sovittu verkkolupa mahdollistaa laajasti satujen, novellien, runojen ja proosakatkelmien lukemisen sekä kuvitusten näyttämisen videolla. Kirjojen kirjoittajat ja kuvittajat saavat korvauksensa teostensa käytöstä Sanaston ja Kopioston kautta. Korvaussumma katetaan kokonaan valtakunnallisen Digimedia-hankkeen rahoituksesta.

Verkkolukutuokioita koskeva sopimus on voimassa 22.6.2020 saakka, ja samaan määräpäivään asti Kirjastokaistalle voi tuottaa videoita. Videoita voi vapaasti käyttää ja katsella 22.6. saakka, jonka jälkeen tallenteet poistetaan. Jos poikkeustila jatkuu vielä pidempään, on sopimusta mahdollista jatkaa. Siitä tiedotetaan erikseen.

Mitä verkkolupa kattaa?

  • Lupa kattaa kirjallisuuden lukemisen ääneen videoilla, joita julkaistaan Kirjastokaistalla ja Helsinki-kanavalla. Lupa kattaa myös kirjojen kuvitusten näyttämisen videoilla.
  • Videot voidaan lähettää suorana verkkolähetyksenä ja julkaista tallenteena Kirjastokaistalla tai Helsinki-kanavalla. Videoita saa jakaa linkkeinä Kirjastokaistalta tai Helsinki-kanavalta muille kanaville, kuten sosiaaliseen mediaan. YouTube on oma julkaisukanavansa, ja siten se ei kuulu sopimuksen piiriin. Videoita saa upottaa ja linkittää myös kirjastojen muille verkkokanaville sekä upottaa kirjastojen verkkosivuille Kirjastokaistalta tai Helsinki-kanavalta.
  • Videoilla voi lukea runoja, loruja ja novelleja sekä kokonaisia lyhyitä lasten satukirjoja ja kuvakirjoja sekä sarjakuvakirjoja. Lisäksi voi lukea katkelmia romaaneista, tietokirjoista ja nuortenkirjoista. Lupa kattaa sekä kotimaiset että ulkomaiset kirjat ja niiden käännökset.
  • Lasten lyhyttä satukirjaa ei saa kuitenkaan lukea, jos kirjasta on saatavilla kaupallisesti äänikirja. Videon tekijän tulee tarkistaa tämä ennakkoon.
  • Kirjojen kuvituksia ja kansikuvia voi näyttää videolla kirjan sivuilta tai erikseen kuvattuna niin, että kuvitus näkyy ruudulla yhtä aikaa lukijan kanssa.
  • Videolla on mainittava esitettävän teoksen kirjoittaja, kuvittaja ja mahdollinen kääntäjä. Tiedot merkitään myös tekstinä videon yhteyteen.
  • Videoiden tulee olla kirjastojen omia tuotantoja.
  • Muita kanavia kuin Kirjastokaistaa ja Helsinki-kanavaa käytettäessä videolukutuokioiden julkaisemisessa menetellään kuten ennenkin: Kirjallisuuden lukemiseen ääneen tarvitaan tekijältä lupa ja kirjan kuvituksen käyttämiseen videolukutuokiossa kuvittajan lupa. Kirjavinkkauksissa noudatetaan sitaatteja koskevia käytäntöjä:
    Lue lisää Sanaston sivuilta
    Lue lisää Kopioston sivuilta

Miten kirjasto voi saada oman verkkolähetyksen tai videotallenteen Kirjastokaistalle?

  • Ota yhteyttä Kirjastokaistan toimittaja, tuottaja Riitta Taarastiin:  [email protected], 050 342 1198
  • Saat ohjeet, miten suora verkkolähetys tuotetaan Kirjastokaistalle, tai miten oman videotallenteen voi toimittaa Kirjastokaistalle.
  • Lähetyksen jälkeen video on nähtävissä Kirjastokaista.fi-sivustolla, josta voitte vapaasti jakaa ja upottaa videota sivustoillenne ja someen. 
  • Kaikki sopimuksen puitteissa tehdyt videot kerätään yhdeksi kokonaisuudeksi Kirjastokaistalle. Näet sieltä näppärästi millaisia videoita muut kirjastot ovat tuottaneet, joten yhteen kokoaminen toimii myös vinkkipaikkana.

Entä jos kirjasto haluaa tehdä videolukutuokiota muihin verkkokanaviin kuten Instagramiin, YouTubeen tai Facebookiin?

  • Kirjastokaistalta tai Helsinki-kanavalta linkitetyt ja upotetut videot kuuluvat sopimuksen piiriin. Tallenteet säilytetään kahden kuukauden ajan.   
  • Jos haluat tehdä videoita muihin verkkokanaviin, pitää käytöstä sopia erikseen kirjoittajien ja kuvittajien kanssa ja maksaa myös erillinen korvaus tekijöille. 
  • Lupatiedusteluja varten kirjastot voivat saada kirjailijoiden ja kääntäjien yhteystietoja Sanastosta: [email protected]. Kuvituksen osalta lupatiedusteluissa auttaa Kopiosto: [email protected]
  • Jos teoksen tekijänoikeus on rauennut, sitä saa käyttää vapaasti. Tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä.
  • Tekijänoikeusjärjestöt neuvovat mielellään lisää kirjallisuuden käyttöön liittyvissä kysymyksissä.

Lisätiedot

Helsingin kaupunginkirjasto: Toimittaja Riitta Taarasti, [email protected], +358 50 3421198

Sanasto: Lakimies Juha Pihlajaniemi, [email protected], +358 40 701 2457

Kopiosto: Lisensiointipäällikkö Kirsi Salmela, [email protected], +358 9 4315 2349