Luovat laineilla -risteilyllä keskusteltiin hallitusohjelmasta kulttuurin näkökulmasta

Sanasto oli mukana luovan työn tekijöiden ja yrittäjien yhteistyöverkosto Luovat ry:n järjestämällä Luovat laineilla -risteilyllä tiistaina 20.6. Kansanedustajien ja luovan alan järjestöjen yhteisessä tapaamisessa keskusteltiin tuoreesta hallitusohjelmasta, luovan alan tulevaisuudesta ja kulttuurialojen kasvun edistämisestä.

Pääministeripuolue kokoomuksen kansanedustaja Marko Kilpi pohti puheenvuorossaan luovan alan työn tekemisen tapoja ja edellytyksiä, ja peräänkuulutti kulttuurialan kasvua, viennin ja kansainvälistymisen merkitystä.

– Jokainen meistä toivoo, että tulevat leikkaukset eivät osu kulttuuriin ja luovalle alalle, sanoi puheenvuorossaan SDP:n kansanedustaja Nasima Razmyar, joka painotti yhteistä taistelua kulttuurin puolesta. Razmyar myös muistutti tekijöiden toimeentulon ja taiteen tekemisen merkityksestä, sillä taide kasvattaa kansakunnan henkistä huoltovarmuutta.

Lisäksi puheenvuorot kuultiin perussuomalaisten kansanedustaja Tomi Immoselta sekä vihreiden kansanedustajalta Fatim Diarralta. Immonen nosti esiin luovien alojen ja kulttuurin merkityksen mielenterveydelle ja henkiselle hyvinvoinnille. Diarra korosti puheessaan sitä, että uhkakuvista huolimatta yhteistyöllä päästään asioissa eteenpäin.

Keskusteluissa illan aikana nousi esiin myös se, että uudessa hallitusohjelmassa on monia kulttuurin kannalta hyviä kirjauksia. Isona ongelmana nähtiin kuitenkin alimman arvonlisäverokannan nosto 10 prosentista 14 prosenttiin, joka tulee koskemaan muun muassa yleisötapahtumia ja kirjamyyntiä.

Illan juonsi lavarunoilija Harri Hertell ja risteilyn musiikista vastasi laulaja-lauluntekijä Viivi.

Sanasto kommentoi tuoretta hallitusohjelmaa aikaisemmin tällä viikolla. Tekstin pääset lukemaan tästä linkistä.